logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Modern Sosyoloji Tarihi

Soru 1:

En büyük kaygıları kültür endüstrisinin pasifleşmiş ve yabancılaşmış bireylerden oluşan bir kitle toplumu yaratması olan gurup aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Don H. Zimmerman’ın çalışması ne ile ilgilidir?

Soru 3:

“Bir nesnenin herhangi bir duyu tarafından edinilen algısı, yani duyularımız aracılığıyla algıladığımız her şeydir.” Yukarıdaki tanım hangi kavramı ifade etmektedir?

Soru 4:

Özgürlük ve aşk gibi hiçbir fiziksel varlığı olmayan ve varlığı tamamen insanlara bağlı olan gerçekler aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Bilginin toplumsal olarak inşa edilen doğasına dikkat çeken ve bu inşanın empirik çalışmalarla detaylı bir şekilde açıklanması gerektiğini savunan etnometodolog kimdir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Parsons tarafından ifade edilen eylem sistemlerinden biri değildir? Bunlar (a) , (b) , (c) ve (d) .

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi geç-kapitalizm döneminde ekonomik krizlerin yanı sıra meşruiyet krizlerinin de önemini savunur?

Soru 8:

Toplumsal dünyanın söylemsel doğasını anlayacak bir yapısöküm yaklaşımı kullanan, toplumsal gerçekliğin nesnel bir gerçekliği olduğunu iddia eden büyük anlatıları eleştiren, hakikatin çoğul olduğunu kabul eden ilişkisel ve bağlamsal bir bilgi teorisi kullanan, dili maddi, aktif, üretken bir sistem olarak kavramsallaştıran feminist epistemoloji aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Schutz’a göre ilişkilerde karşılıklı anlama aşağıdakilerden hangisini ifade etmez?

Soru 10:

“Kadın Hakları Savunması” (Vinication of the Rights of Women) adlı eserin yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Lewis Coser hangi yıllar arasında yaşamıştır?

Soru 12:

Yabancı bir ülkede deprem olduğunda ve bu depreme ilişkin haberleri televizyondan izlediğimizi düşünelim. Bizim bu haberi izlerkenki bilincimizi ile bu depremi yaşayan insanların bilinci aynı olmasa da bu insanların içinde bulunduğu durumu, deneyimlerini, bu duruma yükledikleri anlamı anlayabilir, acılarını, üzüntülerini bir dereceye kadar paylaşabiliriz. Örnekte açıklanan durumu tanımlayan kavram nedir?

Soru 13:

Schutz'a göre özneler arasılığı oluşturan ögeler aşağıdaki şıkların hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 14:

Aşağıdaki isimlerden hangisi Frankfurt Üniversitesinde kurulan Toplumsal Araştırmalar Enstitüsü’nün kurucusu olarak kabul edilir?

Soru 15:

Sosyolojinin görevinin bireylerin öznel bilinçlerini kavramak değil, anlamanın ideal tiplerini oluşturmak olduğunu belirten sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi fenomenolojik sosyolojinin kurucusu olan Schutz'un Max Weber’in toplumsal eylem analizine getirdiği eleştirilerden biri değildir?

Soru 17:

Toplumsal dünyanın özünü anlamak için sosyologların, sağduyu ve deneyime dayalı bilgilerini kenara atma, kendi tutumlarını paranteze alma ve hiçbir şeyi kabul etmeme sürecine ne denir?

Soru 18:

Schutz’un adını verdiği bilgi, toplumun üyelerinin ortak olarak sahip olduğu ve gündelik yaşamın sürmesi için gerekli olan bilgi birikimiaşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Fenomenoloji ile sosyoloji arasındaki köprüyü kim kurmuştur?

Soru 20:

Frankfurt Okulu kuramcıları 1947'den itibaren hangi terim yerine kültür endüstrisi terimini kullanmayı tercih etmişlerdir?