Bürokratik kurumlarda kurallara uyma davranışı ile ilgili bir çalışma yapan ve üyelerin kuralları kendi davranışlarını tanımlayıp açıklamak için kullandıklarını, böylece bir düzen görüntüsü yarattıklarını belirten etnometodolog aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: C) Zimmerman
Aşağıdakilerden hangisi fenomenolojiye getirilen başlıca eleştirilerden biri değildir?
Doğru Cevap: D) Bilimsel açıklamalarındaki nesnellik kaygısı nedeniyle bireylerin olgulara atfettikleri öznel anlamları yeterince ortaya koyamaması
Ayna benlik ve birincil grup kavramları ile etkileşimci bakış açısını vurgulayan ve aynı zamanda toplumun zihinsel olarak tasarlanması teorisini geliştiren sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Cooley
Etnometodoloji, yaşamı sadece bireysel gündelik yaşam etkinliklerindenoluşan bir şekilde ele almakta, savaş ya da işsizlik gibi dış etkenleri, diğer bir deyişle toplumda gücün dağılımıyla ilişkili olan olguları dikkate almamaktadır. Aşağıdaki örneklerden hangisi bu ifadeye uygun düşen bir örnektir?
Doğru Cevap: E) Bir otele veya bir bankaya girdiğimizde bizim öznel bilincimiz dışında inşa edilmiş uymamız gereken kurallar olduğunu biliriz.
Adorno ve Horkheimer'a göre kültür endüstrisinin "Yaşam iksiri" aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Reklam
Aşağıdakilerden hangisi Adorno'nun eserlerinden biri değildir?
Doğru Cevap: B) Sevme Sanatı
İnsanların gündelik yaşamlarında kullandıkları, toplumsal düzeni nasıl ürettikleri ve anlamlandırdıkları yöntemleri ortaya çıkarmaya çalışan teorik yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Etnometodoloji
Aşağıdakilerden hangisi Herbert Marcuse’in eserlerinden biri değildir?
Doğru Cevap: C) Akıl Tutulması
‘Fenomenolojik indirgeme’ veya ‘paranteze alma’ nedir?
Doğru Cevap: A) Sağduyuya ve deneyime dayalı bilgileri bir kenara atma sürecidir.
Toplumsal inşacılık, fenomenolojik düşüncelerden etkilenen aşağıdaki hangi sosyologloglar tarafından geliştirilen bir teoridir?
Doğru Cevap: E) Peter Berger
Kadınlarla erkekler arasında temel farklılıklar olduğu varsayımına karşı çıkmış, kadınlarla erkekler arasındaki benzerliklerin ve kadınların kendi aralarındaki farklılıkların kabul edilmesi gerektiğini savunan feminist teori aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Postmodern feminizm
Alfred Schutz'un ve Talcott Parsons'un çalışmalarına dayanılarak Harold Garfinkel tarafından geliştirilmiş olan ve genel olarak fenomenolojik düşüncelerin araştırılmalara uygulanmasını içeren yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Etnometodoloji
Eleştirel teorinin rasyonalite konusundaki görüşlerin aşağıdakilerden hangisinin formel rasyonalite ve tözsel rasyonalite arasında yaptığı ayrıma dayanmaktadır?
Doğru Cevap: B) M. Weber
Aşağıdakilerden hangisi kısaca “Frankfurt Okulu” olarak anılan “Toplumsal Araştırmalar Enstitüsünün” kurucusudur?
Doğru Cevap: A) Felix Weil
Sembolik etkileşimciliğin kurucusu olarak kabul edilen isim aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) George Herbert Mead
Tek Boyutlu İnsan isimli kitabında teknolojik rasyonalitenin egemenliğin meşruiyetini kaldırmaktan çok koruduğunu savunan ve Frankfurt Okulunun en önemli kuramcıları arasında gösterilen filozof aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Marcuse
Aşağıdakilerden hangisi “Sosyolojide Yöntem ve Ölçüm” adlı kitabın yazarı olan ve Etnometodoloji alanında çalışmalardan bulunan araştırmacıdır.
Doğru Cevap: A) Aaron Cicourel
1960’ların sonunda ortaya çıkan, kadınların üzerindeki baskının kişisel, cinsel ve psikolojik yönleriyle ilgilenen, kadınların bedenlerini ve gündelik hayattaki etkinliklerini ataerkil toplumun baskısından kurtartmaya çalışan feminist dalga aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) İkinci dalga feminizm
Frankfurt Okulu kuramcıları, Marksist gelenek içinde yer alsalar da kültürel ve siyasal süreçlerin üretim alanından özerk bir varoluşa sahip olduklarını öne sürerek ekonomik determinizmi reddederler. Aşağıdaki seçeneklerde yer alan ifadelerden hangisi Frankfurt Okulu kuramcılarının bu görüşünü destekler niteliktedir?
Doğru Cevap: D) Araçsal rasyonalitenin kökleri sadece kapitalizme değil, Aydınlanma projesine kadar götürülerek, Aydınlanmanın bilim ve ilerleme arasında kurduğu ilişki araçsal rasyonalitenin bu saltanatını getirmiştir.
İşlevselcilik bir konsensüs teorisi olarak adlandırılmaktadır.Bu yaklaşımın temel kavramları arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
Doğru Cevap: D) Çatışma