logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Klasik Sosyoloji Tarihi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi modern sosyolojiyi en çok etkileyen düşünürlerden biri olarak kabul edilen Karl Marx’ın kurucusu olduğu teoridir?

Soru 2:

Sosyoloji açısından pozitivizm aşağıdaki varsayımlardan hangisini içermez?

Soru 3:

Fransız Devrimi’nin başlamasından yaklaşık dört yıl sonra birbirine zıt politikaları destekleyenler arasındaki çatışmaya bağlı olarak 5 Kasım 1793 – 27 Temmuz 1794 tarihleri arasında yaklaşık on ay boyunca yaşanan döneme ne ad verilmektedir?

Soru 4:

Durkheim’a göre bireyin doğasından gelen egoizm, arzuların kontrol ve denetim altına alınmaması bireyin toplumla bağlarının zayıflamasına neden olacaktır. Bunun sonucunda ortaya çıkacak durum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Bilimsel devrim hangi yıllar arasını kapsamaktadır?

Soru 6:

Durkheim'a göre sosyolojinin çalışma konusu nedir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi evrimci teorilerin eleştirilme nedenlerinden biri değildir?

Soru 8:

Deneysel yöntemin geliştirilmesini, doğanın matematik kurallarına uyduğunun kabul edilmesini içeren ve bilimsel kurumların gelişmeye başlamasını sağlayan hareket aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Fransız Devrimi sonrasında şekillenen yeni toplumun insanları birbirine bağlayan birincil bağları çözdüğünü, dolayısıyla sorunun politik ya da ekonomik değil, toplumsal olduğunu ifade eden düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Durkheim’a göre aşağıdakilerden hangisi toplumsal bir olgunun gözlemlenmesine ilişkin kurallardan biridir?

Soru 11:

Aydınlanma düşüncesinde “bütün bilgi ve eylemler için başlangıç noktasının birey olduğu ve bireysel aklın daha üst bir otoriteye maruz bırakılmaması gerektiği” düşüncesini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

İnsanların her şeyin nedeninin Tanrı olduğunu, toplumsal ve fiziksel dünyanın Tanrı tarafından üretilmiş olduğunu düşündüğü Üç Hal Yasası aşaması hangisidir?

Soru 13:

Marx’a göre işgücünün metalaşması aşağıdaki üretim biçimlerinden hangisinin ayırt edici özelliğidir?

Soru 14:

Aşağıdaki sosyolojinin kurucularından hangisinin temel amacı, sosyolojinin çalışma nesnesini ve ona uygun çalışma yöntemlerini tespit etmektir?

Soru 15:

I. Galileo Galilei-Güneş sistemi teorisi II. Johannes Kepler-Kan dolaşımı teorisi III. William Harvey-Gezegenler ve gezegen sistemleri teorisi IV. Isaac Newton-Evrensel kütle çekim yasası Yukarıdaki Bilimsel Devrim sürecinde yapılan bilimsel çalışmalar ve bilim adamı eşleşmelerinden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi kolektif bir niteliğe sahip değildir ?

Soru 17:

Aydınlanma düşüncesinde doğal ve toplumsal dünya hakkındaki tüm bilgilerin insanların beş duyuları aracılığıyla idrak edebildikleri deneyimsel gerçeklere dayandığını ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Teorisi tarih dışı ve anti-hümanist olan düşünür kimdir?

Soru 19:

Marx’ın, bir insanın bedeninde, canlı kişiliğinde var olan ve üretim sürecinde harekete geçirdiği fiziksel ve ruhsal yeteneklerin tümü olarak ifade ettiği şey nedir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Durkheim’ın intihar tiplerinden biri değildir?