logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Klasik Sosyoloji Tarihi

Soru 1:

Toplumları tarihsel materyalist bir yaklaşımla analiz eden düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Ahlak bilimleri, aşağıdakilerden hangisini kendine model olarak almıştır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi, Marx'ın kapitalizmin sisteme dair çelişkisi olarak tanımladığı ekonomik buhranların nedenlerinden biri değildir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi kapitalist toplumda proleteryanın, sınıf bilincine ulaşmasını engelleyen, kendi gerçekliğini yanlış bilinçle kavramasına neden olan faktörlerden biri değildir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Marx’ın dinle ilgili düşüncelerini belirtmektedir?

Soru 6:

Aşaıdaki düşünürlerden hangisi, liberalizmin bırakınız yapsınlar anlayışını benimsemiş, insanların birbirlerinin haklarına gönüllü olarak saygı göstermeleri sonucunda otomatik olarak doğal bir toplumsal denge oluştuğunu ve devletin bu dengeye, diğer bir deyişle insanlar arasındaki ilişkilere müdahale etmemesi gerektiğini ileri sürmüştür?

Soru 7:

“Mantığın Sistemi” adlı eserinde toplumu incelemek için en uygun yöntemin somut tümdengelim olduğunu savunan düşünür hangisidir?

Soru 8:

Bilimsel devrim hangi yıllar arasını kapsamaktadır?

Soru 9:

Durkheim’a göre din olgusunun temelinde yatan ayrım hangisidir?

Soru 10:

Durkheim'a göre tüm dinlerin kaynağı aşağıdakilerden kangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi mekanik dayanışmacı toplumların özelliklerindendir?

Soru 12:

Çalışmaları hem pozitivizmi, hem evrimciliği hem de sosyalizmi içeren, bu açıdan hem muhafazakâr hem de radikal teorilerin gelişiminde etkili olan ve tarihsel materyalizm düşüncesinin öncüsü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerde hangisi bilimsel devrim sürecinde gelişen bilim dallarından biridir?

Soru 14:

Bilginin ampirik, yani beş duyu organı aracılığıyla “deneyimlenebilen”, “deneyimsel” gerçeklere ya da bulgulara dayandığı düşüncesine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Gözlemlenen olguların kendi adlarına konuşamadıklarını belirterek saf haliyle ampirizmi reddeden ve olgularla teorilerin birbirine bağlı olduğunu savunarak sosyolojik pozitivizmi geliştiren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi evrimci teorilere getirilen temel eleştirilerden biridir?

Soru 17:

Özellikle hayvanların ve bitkilerin kutsal sayıldığı, klanın amblemleri olarak alındığı bir din sistemi olan; çevredeki hayvanlara, bitkilere, özel yerler ve nesneler gibi özel şeylere tapmayı ve bunların dinsel ayinlerde kullanılan temsillerini yapmayı gerektiren din sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Comte’un düşüncelerini etkileyen sosyal bilimcilerden biri değildir ?

Soru 19:

Saint Simon’un toplumsal olayları inceleyerek, sosyal olayları tahmin etmeyi ve kontrol altına almayı mümkün kılacak toplumsal bilim önerisinin adı nedir?

Soru 20:

Emile Durkheim’a göre sosyolojinin çalışma konusu aşağıdakilerden hangisidir?