logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İnsan ve Toplum

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi medikalizasyona örnek gösterilebilir?

Soru 2:

Ahmet Almanya’da yaşayan bir arkadaşıyla konuşmuş, iş olanakları ve ücretlerle ilgili bilgi almıştır. Türkiye’de kazandığı ücreti, şu anda var olan borçlarını hesaplamış, Almanya’ya işçi olarak göç etmek için gerekli masrafları ve işlemleri de gözden geçirmiştir. Bu hesaplamaya göre Almanya’ya gittikten altı ay sonra şu andaki borçlarını kapatacağını ve bir yıl sonunda da para biriktirmiş olacağını öngörerek göç kararı almıştır.Yukarıdaki örneğe göre Ahmet’in göç kararı hangi kuramla açıklanabilir?

Soru 3:

2015 yılında A ülkesinde toplam kadın nüfusun 105 milyon, toplam erkek nüfusu ise 110 milyondur. Bu ülkede her 100 kadına düşen erkek sayısı kaçtır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi sağlığı eşitsizlik ve toplumsal statünün etkilediğini savunan açıklamalardır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi çevre sorunlarının çözümü için “ortak karar”a dayanan “ortak baskı” tedbirlerinin alınması gerektiğini savunur?

Soru 6:

"Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre sağlık fiziksel, zihinsel ve sosyal açılardan tam bir iyilik halidir."Bu tanıma göre aşağıdaki çıkarımlardan hangisi yapılamaz?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Feminist Yaklaşımın temel ilkesidir?

Soru 8:

I. Yurttaşı olunan ülkenin gelişmişlik düzeyi II. Toplumsal cinsiyet III. Gelir düzeyi IV. Ailedeki birey sayısı Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri sağlığı etkileyen toplumsal faktörler arasında yer almaktadır?

Soru 9:

“Tıp, bürokratik yönetici devletin lehine insanları hasta, deli, suçlu, sapkın gibi çeşitli kategorilere sokan normalleştirici bir kurumdur.” Yukarıda tanımlanmış olan tıp, aşağıdaki sosyologlardan hangisi tarafından söylenmiştir?

Soru 10:

Tıbbi kozmolojiler kavramı hangi yaklaşım içerisinde yer almaktadır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi, beslenme türünün doğurganlığı etkilediğini savunur?

Soru 12:

2016 yılında, A ülkesinde 25-29 yaşları arasında 2 milyon kişi yaşamaktadır. Kayıtlara göre, bu yılda, 25-29 yaşları arasında ölenlerin sayısı 10,000 kişidir. A ülkesinde, 2016 yılı için, 25-29 yaş kategorisinde meydana gelen yaşa bağlı ölüm hızı nedir?

Soru 13:

I. Yiyecek insan için zorunludur. II. Cinsler arasındaki çekim zorunludur ve hemen hemen şu andaki durumunda olduğu gibi devam edecektir. III. Kontrol edilmediğinde nüfus, geometrik oranla artarken (2, 4, 8, 16, 32, v.s.); yiyecek üretimi, aritmetik oranla (1, 2, 3, 4, 5, 6 v.s.) artar. Nüfusun gücü, yeryüzünün insan için yiyecek üretebilme gücünden daha fazladır. Yukarıdaki önermeleri ortaya atan nüfus bilimci aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi ekolojik yaklaşımlardan biri değildir_

Soru 15:

Ölüm hızı ölçümleriyle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 16:

Brubaker’a göre aşağıdakilerden hangisi vatandaşlık kavramlarından değildir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi küresel çevre sorunlarından bir tanesi değildir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi gönüllülük yaklaşımını açıklar?

Soru 19:

I. Toplumda doğurganlıktaki genel azalma, teknik, bilimsel, endüstriyel ve ticari ilerlemenin getirdiği yeni zevk kaynakları sonucudur. II. Yoksullarda zevk kaynakları arasında seçim imkanı bulunmamaktadır. III. Yoksullar arasında yüksek doğurganlığa cehalet neden olmaktadır. Yukarıda maddeler halinde verilen bilgiler bağlamında, aşağıdaki kuram/kuramcı eşleşmelerinden hangisi doğru olarak verilmektedir?

Soru 20:

Göçle ilgili olarak Yeni Ekonomi Kuramını geliştiren sosyal bilimci aşağıdakilerden hangisidir?