logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sosyal Bilimlerde Temel Kavramlar

Soru 1:

Aşağıdakilereden hangisi tarihte oluşan tabakalaşma sistemlerinden biri değildir?

Soru 2:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 3:

Lazarsfeld ve Merton tarafından geliştirilen ve "izlerkitlenin toplumsal sorunlara tepkisiz kalmasının sorumluluğunun kitle iletişim araçları olduğunun altını çizen" kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Feodalitede görülen toprak mülkiyetine dayalı sistem nedir?

Soru 5:

Sosyolojide toplumsal tabakalaşma ve eşitsizlik konusunu daha iyi anlayabilmek için önemli iki kavram mevcuttur. Bunlardan ilki farklılaşmadır. 1 Fiziksel 2 Biyolojik3 Psikolojik4 Manevi5 SosyalFarklılaşma kavramı yukarıdaki seçeneklerden hangisi ya da hangileri dahilinde insanlar ve gruplar arasındaki özelliklere işaret edebilmektedir.

Soru 6:

“Maximum fayda peşinde koşan,  akılcı hareket eden ve kendi çıkarlarını düşünen insan” aşağıdaki kavramlardan hangisinin tanımıdır?

Soru 7:

Sosyal medya, hangi medya ortamına ait bir kavramdır?

Soru 8:

Marx’a göre bir toplumdaki herkesi ilgilendiren üretim araçlarının özel bireylerin elinden çıkıp tüm toplumun eşit kullanımına açık hale gelmesi, aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ifade edilir?

Soru 9:

Olayların ya da nesnelerin öngörülebilir bir şekilde tekrarlanmasına, aralarında düzenli ve sistematik ilişkiler olmasına dayalı ilişki modeli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Eşitsizlik kavramının toplumda dikkat çeken bir konuma gelmesi ve sorgulanmaya başlanması bağlamında en önemli gelişme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Durkheim’ın temel vurgularından biridir?

Soru 12:

Sadece, bir toplumdaki herkesi ilgilendiren üretim araçlarının özel bireylerin elinden çıkıp, tüm toplumun eşit kullanımına açık hale gelmesi ile sorunların çözülebileceği ‘geleceğin toplumu’ anlayışı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Toplum felsefecilerinden hangisi özellikle toplumsal düzenin birliğini vurgulamaktadır?

Soru 14:

Aşağıdaki tanımlardan hangisi "bireycilik" kavramını en iyi şekilde açıklar?

Soru 15:

• Tüketim odaklı yeni toplum biçiminde ortaya çıkmıştır. • 1980 sonrası teknolojinin gelişmesi ile ortaya çıkmıştır. • Farklı, üst düzey eğitimli, profesyonel, inisiyatifi yüksek, otoriteye bağlı olmadan çalışabilen, çok vasıflı bir gruptur. • Heterojen yapısı nedeniyle bir araya gelemeyen, tek tip olamayan hatta buna karşı olan guruptur. • Bireysel özelliklerin ve her türlü bireysel özgürlük ve temsillerin önem kazandığı bir yeni sınıftır. Yukarıda verilen tanımlamalardan yola çıkarak, aşağıdaki hangi tabakalaşma sınıfının tanımı yapılabilir?

Soru 16:

Kültürel dönüş yaklaşımları sınıf kimliklerini toplu bir biçimde tanımlamak yerine aşağıdaki kimliklerden hangisine taşımaktadır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Sosyal sistemlerin (toplumun) devamlılığında çatışmanın olumlu işlevlerini vurgulayan Lewis Coser’ın toplum imgesi arasında yer almaz?

Soru 18:

Bireylerin hayat, hürriyet ve mülkiyet haklarını koruma ile beraber, belli bir sosyoekonomik düzeyde yaşamalarını da amaçlayan devlet türüne ne ad verilir?

Soru 19:

Yeni medyanın geleneksel medyadan farkı aşağıdaki şıklardan hangisinde yer almaktadır?

Soru 20:

1980’lerin başlarında sosyal sınıf tartışmalarında farklı bir boyut önem kazanmıştır. Fordist iş süreçlerinde insanlar bir iş bandı misali çalışırken Fordizim sonrası iş, çalışma süreci ve yöntemi farklılık göstermiş, kol emeğinden kafa emeğine geçilmiştir. Bu durum insanların sosyal yaşamlarında ne gibi değişikliklere yol açmıştır?