Aşağıdakilerden hangisi işlevselci yaklaşımın düşünürlerinden biridir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: A) Talcott Parsons
Günümüzde bir madencilik terimi olarak kullanılan, kolay işlenen madenin “dişi”, zor işlenen madenin “erkek” olarak tanımlanması aşağıdakilerden hangisini göstermez?
Doğru Cevap: D) Toplumsal cinsiyetçilikte kadının ve erkeğin rollerinin biyolojik yapılarının göz önüne alınarak bu sıfatların yüklendiğine
I. Kendisinin standart olduğu II. Kendisinin normal bir olgu olduğu III. Kendisinden başka inanç olmadığı IV. Kendisinin hak din olduğu . Yukarıdakilerden hangi(si)leri dinlerin büyük çoğunluğunun kendini tanımlarken kullandığı temel kavram/lar tam olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: B) I, II, IV
Aşağıdaki düşünürlerden hangisi, çatışmacı yaklaşımın temellerini atmıştır?
Doğru Cevap: C) Karl Marx
I. Statü engelleri azaltılır II. İyi eğitimli işçiler tutmaya önem verilir III. Stok fazlalığı kaldırılır IV. Gerekli durumlarda kaliteden taviz verilebilir. V-Bir üründen diğerine geçiş zordur. Yukarıdakilerden hangileri yalın ya da esnek üretimin özellikleri arasında yer almaz?
Doğru Cevap: E) IV ve V
Aşağıdakilerden hangisi Emile Durkheim’ın çalışmalarına yön veren varsayımlardan biri değildir?
Doğru Cevap: E) Sanayileşmenin ve bilimin gelişmesi ile din ortadan kalkar
Aşağıdakilerden hangisi, içinde yaşadığımız dünyayı algılamamızı ve toplumsal yaşamlarımızın anlamını yorumlamamızı sağlayan; Boas'ın kültürle ilgili olarak kullandığı benzetmedir?
Doğru Cevap: B) Kültürel gözlük
Günümüzde işlerin istenilen yerde, istenilen zamanda yapılabilmesinin sebebi nedir?
Doğru Cevap: E) Teknolojinin çok fazla gelişmesi
Kültür bir toplumda bütünleşmeyi sağlayan en temel unsur olarak kabul edilmesinde aşağıdaki nedenler hangisi en ön plana çıkmaktadır?
Doğru Cevap: A) Kültürün, kent yapısına bağlı oluşu ve bunun bir sonucu olarak ortaya çıkması.
Küreselleşmenin egemen olduğu toplumda uluslararası rekabet son derece önemlidir ve firmalar bu süreçte en kaliteliyi en ucuza üretmek zorundadırlar. Bir malın üretimini ise doğal olarak en iyi onu üreten bilir. Dolayısıyla en kalitelinin üretilmesi isteniyorsa işin örgütlenmesi sürecince o malı üreten kişinin karar sürecine dâhil edilmesi gerekmektedir. Bu toplum biçimi aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru biçimde adlandırılmıştır?
Doğru Cevap: D) Enformasyon toplumu
"IPhone" marka telefonlarının düzenli olarak yapılan tanıtımlarının ülkemizde büyük yankı uyandırması, bu tanıtımların takipçileri olması ve ülkemizde büyük çapta pazarlanması neyin sonucudur?
Doğru Cevap: D) Küreselleşmenin
Taylorist ilkeler çerçevesinde homo economicus nedir?
Doğru Cevap: B) Maksimum fayda ve kendi çıkarlarını düşünen insandır
Kadın ve erkeğin yaptıkları iş bağlamında ilk göze çarpan eşitsizlik aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Emek karşılığı
Kitle üretiminin standartlaşması Bireysel ihtiyaçlara bağlı ürünlerin farklılaşması Aynı malı üreten firma sayısının artmış olması Yukarıdakilerden önermelerden hangisi Toyotaizm anlayışına bağlı örgütlenme biçimine uygundur?
Doğru Cevap: E) II-III
Yiyecek Araba Yat Giyecek Korunma Yukarıdaki ekonomi mallarından hangisi/hangileri zorunlu ihtiyaçlar arasında yer almaktadır?
Doğru Cevap: D) I, IV ve V
Aşağıdakilerden hangisi “Çatışma Kuramı”nın savunduğu görüşler arasında yer almamaktadır?
Doğru Cevap: A) Toplumsal istikrar bazı gerek ve fonksiyonların yerine getirilmesiyle sağlanabilir.
İşin küçük parçalara bölünerek büyük miktarlarda üretilmesi ile tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Kitle üretimi
Küreselleşme aynı zamanda standartlaşmış kültür ürünlerinin dünya ölçeğinde yaygınlaşmasına olanak sağlar. Bu ürünler aşağıdakilerden hangisini kapsamaz?
Doğru Cevap: D) Din
Aşağıdakilerden hangisi cinsiyet kalıplarının üretilmesinde ve değişmesinde önemli rol oynamaz?
Doğru Cevap: E) Meslek
I.Çatışmacı Yaklaşım II.Fonksiyonalizm III.Sembolik Etkileşim Yaklaşım IV.Fordizm V.Bilimsel Yaklaşım Yukarıdaki yaklaşımlardan hangileri sosyolojide, ekonomik düzenin farklı yönlerine odaklanan başlıca yaklaşımlardır?
Doğru Cevap: A) I, II ve III