logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Sosyal Bilimlerde Temel Kavramlar

Soru 1:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi Taylorizm'e betimler?

Soru 2:

CEDAW'ın amacı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi “kitle üretimi”nin temel özelliklerinden biri değildir?

Soru 4:

George Ritzer'in Mc Donaldslaştırma olarak ifade ettiği ve tüm kültürel pratiklerin standartlaştırılması olarak tanımladığı kavram aşağıdakilerden hangi kuramcının görüşlerine dayanmaktadır?

Soru 5:

I.Fonksiyonalizm II. Çatışmacı Yaklaşım III. Sembolik Etkileşim Yaklaşım Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri ekonomik düzenin sosyolojik analizinde kullanılan yaklaşımlardandır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi, geleneğin modernlikle karşıtlık içinde kullanılması sonucunda ortaya çıkan sonuçlardan biri değildir?

Soru 7:

Bireyin, toplumun normlarını öğrenme ve içselleştirme sürecine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Fonksionalist yaklaşımdan farklı olarak, Çatışma Kuramına göre, kapitalizm ve ürettiği eşitsizlik; sınıf çatışması, iş gücünün yabancılaşması gibi sonuçlar yaratarak gelecek kuşaklara da yansıtılmaktadır. Kapitalizmin kendisi bir çelişkidir. Bu iki ekonomi yaklaşımının farklılıkları aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 9:

Charlie Chaplin’in Modern Zamanlar filmi aşağıdakilerden hangisinin bir eleştirisidir?

Soru 10:

Kültürün oluşumunda aşağıdakilerden hangi insana özgü bir özellik olarak öne çıkmaktadır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi “ataerkil (patriarka)” toplum yapısında görülen özelliklerden değildir?

Soru 12:

Türkiye, bazı çekincelerle 1985 yılında imzaladığı “Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi”ne hangi tarihte tüm çekinceleri kaldırarak taraf olmuştur?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Toyotaizm denilen anlayışın bir parçasıdır?

Soru 14:

Günlük hayatın veya siyasi düzenin dinin etkisinden arınmasına ya da kısaca dünyevileşmesine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Alman Tarihçi Okulu’nun bilginin edinimi konusunda yaptığı katkı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Kültür terimi, tarımsal etkinlikler için kullanıldığı anlamının yanı sıra, “insan zihninin etkin olarak geliştirilmesi” anlamını hangi dönemde kazanmıştır ?

Soru 17:

Din bir zihniyet dünyası olarak insanların ekonomik davranışlarını da belirler. Max Weber kapitalizm ile kapitalizmin ortaya çıktığı bağlamda mevcut olan, püriten iş ahlakı ve çok çalışmayı salık veren, Protestan ahlakı arasında bir ilişki tespit etmiştir. Ekonomide paylaşımı da mutlaka salık veren bir dinî anlayışla birlikte kapitalist bir gelişmenin nasıl yaşanabileceği de bu bağlamda sorulan bir soru olmuştur. Yukarıdaki metin, dinin hangi diğer toplumsal kurumla ilişkisi üzerine düşünceler içerir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Fonksiyonalist yaklaşımın savunduğu bir fikir değildir?

Soru 19:

Aşağıdaki kavramlardan hangisi "Dünyevileşme anlamında kullanılıp, günlük hayatın veya siyasi düzenin dinin etkisinden arınması" anlamına gelir?

Soru 20:

Henry Ford kendi otomobil fabrikasında sipariş usulü üretimden kitle hâlinde seri üretime yönelmiştir. İleri düzeyde iş bölümü ve standartlaşmayı, son derece katı bir biçimde uygulayarak verimlilikte büyük artışlar sağlamıştır. Ford'un bu artışı hangi bilimsel yönetim anlayışının bir sonucudur?