logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sosyal Bilimlerde Temel Kavramlar

Soru 1:

Sosyolojik Toplum Teorisinin temellerini atan Saint-Simon (1760-1825) ve Auguste Comte'nin (1798-1857) toplum üzerine çalışmalarının temel özellikleri aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

Soru 2:

Farklılık ve çoğulculuğu reddederek hakikatin ne olduğunu bildiğini iddia eden seçkin kadronun tartışılmaz önderliğinde toplumsal yapının her alanına nüfuz etmeyi amaçlayan siyasi anlayışa ne denir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi klasik dönem toplum teorisyenlerinden biri değildir?

Soru 4:

Bir kişinin veya grubun yaşam düzeyini, kendisinden daha yüksek yaşam standardına ve fırsatlara sahip bir referans grubu ile karşılaştırması sonucunda ortaya çıkan olgu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Medya hakkında; “Bugün kültür her şeyi birbirine benzetiyor. Filmler, radyo ve dergiler bir sitem oluşturuyor. Her alan kendi içinde ve diğerleriyle bir sistem oluşturuyor” söylemi aşağıdaki kuramcılarıdan hangisi/hangilerine aittir?

Soru 6:

Fonksiyonalist perspektifle ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 7:

Belli bir coğrafi alan ve alan üzerinde yaşayan nüfus üzerinde şiddet kullanma tekeline sahip olduğunu iddia eden hiyerarşik bir örgütler bütünüdür. Kurumlarının başında olan kişilerden bağımsız olarak varlığını devam ettiren bir tüzel kişiliktir. Sadece kendisinin kullandığı şiddetin meşru olduğunu, diğer kişi, grup ya da örgütlerin ise meşru müdafaa hâli dışında şiddet kullanamayacaklarını iddia eder. Kendisi dışındaki şiddet kullananları cezalandırır. Yukarıdaki ifade siyaset biliminin temel kavramlarından hangisinin tanımıdır?

Soru 8:

“Ağ toplumu”nu ilk kez kavramsallaştıran sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Medyanın etkili olup olmadığından ziyade fotografik ve sinematografik algılama tarzlarının nasıl farklılaştığını gösteren; medyayı basitçe bir araç olarak değil, başlı başına bir kültürel biçim olarak gören düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi çağdaş küreselleşme sürecini kendinden önceki dönemden ayıran en belirgin unsurlardan biri değildir?

Soru 11:

Milliyetçi ideoloji aşağıdaki önermelerden hangisini savunmaz?

Soru 12:

"............ dijital ağların ve yeni iletişim teknolojilerinin içeriğini ve sınırlarını yeniden tanımladığı, son derece önemli toplumsal yansımaları olan ve ağ toplumu tartışmalarında öne çıkan kavramlar arasındadır".Yukarıdaki noktalı yere aşağıdaki kavramlardan hangisi gelmelidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Wilhelm Friedrich Hegel'in toplum anlayışına ilişkin özelliklerinden biri değildir?

Soru 14:

Kendilerinden başka bir şeye gönderme yapan eylem, nesne, kavram ve yapılara ne ad verilir?

Soru 15:

Türkçe’de uygarlık anlamına gelen "civilisation" aşağıdakilerden hangi Latince kökenden gelmektedir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi “çatışma teorisi”ni oluşturan kabul ya da kabullerdir? I) İnsanların bazı temel ‘çıkarlar’ı, istedikleri ve elde etmeye çalıştıkları şeyler vardır II) ‘Güç’ toplumsal ilişkilerin özünü oluşturur III) Değerler ve düşünceler, bir toplumun kimliği ve hedeflerini tanımlayan bir araçtan ziyade, farklı grupların amaçlarına ulaşmak için kullandıkları silahlardır

Soru 17:

Bir kişinin veya grubun yaşam düzeyini, kendisinden daha yüksek yaşam standartlarına ve fırsatlara sahip bir referans grubu ile karşılaştırması sonucu ortaya çıkan olguya ne denir?

Soru 18:

Émile Durkheim nasıl bir toplum teorisi geliştirmiştir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Max Weber’e göre toplumsal yapıyı belirleyen özelliklerden biri değildir?

Soru 20:

Toplumun iç dinamiklerinin önemini vurgulayan Saint-Simon’a göre sosyal fizyolojinin, temel görevi aşağıdakilerden hangisidir?