Aşağıdaki önermelerden hangisi Emile Durkheim’in din görüşü ile bağdaşmaktadır?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: D) Din toplumsal bütünleşme için bir yapıştırıcıdır.
“Ekonomi, toplumda malların ve hizmetlerin sistematik bir biçimde üretim, tüketim ve dağıtımı ile ilgilenen, örgütleyen kurumdur.”Tanımda yer alan, ekonominin bir “kurum” olarak adlandırılması ile yönlendirilen düşünceye en uygun olan nedir?
Doğru Cevap: A) En azından genel hatlarıyla kestirilebilir yerleşik davranışlar içinde işlev gördüğünü ima eder.
Aşağıdakilerden hangisi klasik sosyologlardan biri değildir?
Doğru Cevap: D) Jürgen Habermas
Bir çocuğun aile işletmesinin başına geçmesine ne ad verilir?
Doğru Cevap: B) Mesleki miras
Taylor işin örgütlenmesi konusunda aşağıdaki düşünürlerin hangisinden etkilenmiştir?
Doğru Cevap: A) Weber
Aşağıdakilerden hangisi Louis Althusser'in Devletin İdeolojik Aygıtları kavramsallaştırmasında yer alan 'Devletin Baskı Aygıtları'ndan biridir?
Doğru Cevap: E) Polis
Aşağıdakilerden hangisi Taylor'un Bilimsel Yönetim anlayışının karakteristik özelliklerinden biri değildir?
Doğru Cevap: C) Büyük fabrikalarda yarı vasıflı kitle işçileri ile yüksek ücretli işçilerin konsantrasyonu
Toplumsal yapının bir sonucu olarak tarımsal etkinlikler için kullanılan kültür kavramı, Aydınlanma düşüncesiyle birlikte hangi anlamı da içermeye başlamıştır ?
Doğru Cevap: A) İnsan zihninin de etkin olarak geliştirilmesi
"1970’lerde ortaya çıkan…..., aynı zamanda eski endüstri toplumunun da krizi anlamına gelmektedir." Cümlesindeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Doğru Cevap: A) Petrol krizi
Laiklik ve sekülerleşme ile din arasındaki ilişki, dinin hangi toplumsal kurum ile olan ilişkisi içerisinde yer almaktadır?
Doğru Cevap: A) Siyaset
I) Evliliklerde erkeğin soyadının kadına verilmesi II) Mülkiyetin babadan oğula geçmesi III) Aile içindeki otoritenin sahibinin en yaşlı erkek olması IV) Tüm iş kollarında erkeğin istihdam edebilmesi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri ataerkil yapıya örnek olarak verilebilir?
Doğru Cevap: D) I, II ve III
I. VakıflarII. DerneklerIII. KooparatiflerIV. Anonim Şirketleryukarıdakilerden hangisi/hangileri "üçüncü sektör" kavramı altında değerlendirilebilir?
Doğru Cevap: B) I ve II
İstikrar vurgusu yapmaları Ekonomik düzenin istikrarsızlığına vurgu yapması Mevcut eşitsizliklerin gelecek kuşaklara yansıması Yukarıdaki bilgilerden hangileri çatışmacı yaklaşıma ilişkin bilgilerdir?
Doğru Cevap: B) II-III
I- Gelenek, adet ve örf arasındaki sınırlar nettir. II- Adetler geleneklere göre daha az değer yüklüdür. III- Örfler bir toplumdaki ahlak ve terbiye sınırlarını belirleyen temel kurallardır. IV-Adetler geçmişi şimdiki zaman taşır. V- Gelenekler bugün ve gelecekle ilgili değildir. Yukarıdaki ifadelerden hangileri yanlıştır?
Doğru Cevap: C) I,V
"İşi doğru yapmasını bilen işçiler çalıştırılarak iş gücünden kaynaklanan israflar ortadan kaldırılmalıdır." yalın üretimin hangi özelliğini kapsar?
Doğru Cevap: E) İyi eğitimli işçilerin elde tutulmasına önem verilir
I. Bir davaya inançla tutkuyla bağlanma II. Üst birim tarafından denetleme III. Amaçlar doğrultusunda yönetim IV. Belirsiz görev tanımı Yukarıdaki maddelerden hangisi/hangileri Drucker’e göre üçüncü sektör yani gönüllü kuruluşların işleyişinden çıkarılacak dersler arasındadır?
Doğru Cevap: C) I ve III
“Kutsal şeylere, yani bir kenara ayrılmış ve yasaklanmış şeylere ilişkin inanç ve uygulamaların birleşik bir sistemi (örn: Kilise diye anılan bir tek ahlâkî toplulukta birleştiren inanç ve pratikler, onlara taraftar olanların tümü) nü ‘din’ olarak ayırt edebiliriz.” Yukarıdaki Émile Durkheim’in tanımınında yer alan, “kutsal” kavramını açıklayan en uygun seçenek hangisidir?
Doğru Cevap: C) c) Bir sembol, bir nehir veya herhangi bir cisim olabilir.
I. Ailenin temel işlevi toplumsallaşma ve kişiliğin dengelenmesidir. II. Aile kurumu, özel mülkiyet ile birlikte ortaya çıkmıştır. III. Ailede kadınlar ev içindeki bakım hizmetlerinden dolayıda emekçidirler. IV. Aile, toplumsal çatışmaların hafifletilmesinde önemli rol oynar. Yukarıdakilerden hangileri aileye ilişkin çatışmacı yaklaşımın görüşlerini yansıtmaktıdır?
Doğru Cevap: D) II ve IV
Aşağıdakilerden hangisi 1970’li yıllarda dünyada genel ekonomik krizle birlikte kitle üretiminin de krize girmesinin sebepleri arasındadır? Bazı ülkelerin Keynesyen politikalara yönelmesi Petrol fiyatlarının artışıyla devletlerin refah harcamalarını kısmaları Teknolojik gelişmelerle sipariş usulü çalışmanın ucuzlaması
Doğru Cevap: D) II ve III
Aşağıdakilerden hangisi, kültürü, çatışmacı ögelerin kaynağı olarak değerlendiren Birmingham Kültürel Çalışmalar Okulu’na ait perspektiflerden biri değildir?
Doğru Cevap: E) Kültür, gündelik hayatta sahnelen bir dramaya benzer.