logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sosyal Bilimlerde Temel Kavramlar

Soru 1:

Rousseau'nun insanlığın gelişim sürecinde yarattığı olumsuzluklardan kurtulmasında gördüğü yolu, doğa durumu ve modern dünya ilişkisini aşağıda yer alan hangi seçenek içermektedir?

Soru 2:

Sanayileşmiş ve ekonomik olarak gelişmiş toplumlarda orta sınıf tanımına aşağıdakilerden hangisi en uygundur?

Soru 3:

Sosyal sınıf kavramına ilişkin tartışmalar hangi yıldan sonra bir dönüşüm geçirmiş ve toplumsal cinsiyet, etnik köken, yaş ve tüketim normlarına dayalı yeni kültürel kimlikler sınıf kimliğinin yanı sıra önem kazanmıştır?

Soru 4:

Başta televizyon olmak üzere elektronik medyanın dünyayı küresel bir köye dönüştürdüğünü öne süren kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

1) İktidar-Güç 2) Egemen ve üstün olma 3) Toplumsal eylem 4) Sivil toplum kuruluşları 5) Toplumun gereksinimleri Yukarıda belirtilen kavramlardan hangileri Weber’in tabakalaşma kuramında önemlidir?

Soru 6:

İletişimi “anlamlandırma” mekanizması üzerinden ele alan ve bu mekanizmayı çözmek için dil, anlam, temsil, iktidar olgusu ile birlikte değerlendiren ve temeli İnşacı dil/temsil modeline dayanan yaklaşım aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi 1980 sonrası sosyal sınıf tartışmalarında önem kazanan unsurlar arasında yer almaz?

Soru 8:

Yasaların ve alınan kararların hayata geçirilmesinden sorumlu olan devlet organı hangisidir?

Soru 9:

Kız isteme, nişan ve evlenme usulleri aşağıdaki kavramlardan hangisine ilişkindir?

Soru 10:

Weber, şan, şeref, unvan gibi prestij faktörlerine göre yapılan ayrışmaya karşılık hangi kavramı kullanmıştır?

Soru 11:

Aşağıdaki özelliklerden hangisi Hegel’in toplum anlayışının özelliklerinden biridir?

Soru 12:

Aşağıda yer alan seçeneklerin hangisinde Georg Simmel'in "saf sosyolojisini" Marksizim açısından değerlendirilmesi doğrudur?

Soru 13:

I. Kişinin yaşam tarzı, hobileri, boş zaman alışkanlıkları II. Kişinin elindeki maddi olanaklar III. Kişinin sosyal ilişki ağları IV. Kişinin erişebildiği eğitim, bilgi olanakları V. Kişiyi etkileyen değerler, normlar P. Bourdieu’den (1989), günümüzde toplumsal sınıfların belirlenmesinde yukarıda verilmiş hangi konuların / değişkenlerin çalışılması gerektiği üzerinde durmaktadır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi, John Locke’a (1632-1704) göre toplumsal çatışmaların ve uzlaşmaz çıkarların doğrudan kaynağı olarak gösterilmektedir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi kitle iletişim araştırmalarının ikinci döneminde Paul Lazarsfeld (1901-1976) ve arkadaşları tarafından ABD’de yapılan "etki araştırmalarının " sonuçlarından biri değildir?

Soru 16:

Tarihte 4 farklı toplumsal tabakalaşma sistemi mevcuttur. Bunlar sırasıyla;1. Kölelik sistemi, 2. Kast sitemi, 3. Feodalitede görülen toprak mülkiyetine dayalı sistem, 4. Sosyal sınıflar. Bu sıralama kapsamında hangisi ya da hangileri bir insanın diğer bir insan üzerindeki mülkiyet hakkını tanımlayan en aşırı eşitsizlik biçimidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi "pozitivist" yaklaşımın özünü oluşturmaz?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Liberalizm’in özelliklerinden birisidir?

Soru 19:

Farklı teknolojilerin birbirleriyle uyumlu çalışabilmelerine olanak sağlayan, teknolojik boyutunun yanı sıra hükümetlerin ve düzenleyici kuruluşların da ortak adım atmalarını zorunlu hale getiren yapı, olgu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Kitle iletişim araştırmalarının ikinci dönemi olarak kabul edilen dönemde hangi görüş geçerliliğini önemli ölçüde yitirmiştir?