logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sosyal Bilimlerde Temel Kavramlar

Soru 1:

Aşağıda liberalizm ile ilgili verilen ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur? I. Liberal ideolojinin öne çıkardığı temel değer birey ve bireyin özgürlüğüdür. II. Liberalizm, kamu çıkarı kavramının kapsamını olabildiğince genişletmekten yanadır. III. Liberaller, devlet müdahaleciliğinin en aza indirilmesi gerektiğini ifade eder. IV. Liberalizm ile demokrasi birbirinden farklıdır.

Soru 2:

Günümüzde toplumsal sınıfların belirlenmesinde ekonomik sermaye, sosyal sermaye, kültürel sermaye, sembolik sermaye değişkenlerinin yer alması gerektiğini savunan kimdir?

Soru 3:

“Kullanımlar ve Doyumlar” yaklaşımı ile izleyicilerin izlenilen medya içeriklerinin aktif bir şekilde değerlendirmelerinin ve medyayı farklı amaçları için kullanmalarının mümkün olduğunu belirten sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Liberal-çoğulcu yaklaşıma göre medya içeriğini belirleyen aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Karl Marx’ın (1818-1881) toplum tanımının özelliklerinden değildir?

Soru 6:

Mücadele sürecinde herkesin uyması gereken ortak kurallar olmazsa güçlü olan hiçbir sınır tanımadan güçsüzü ezer düşüncesini Thomas Hobbes aşağıdaki hangi sözle ifade etmiştir?

Soru 7:

Nazi Almanya'sında hangi ideolojini hayata geçirilmeye çalışılmıştır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi modern dönem toplum teorilerinden değildir?

Soru 9:

Marx, tüm toplumların dört temel özellik sergilediğini öne sürer. Aşağıdakilerden hangisi bu özelliklerden biridir?

Soru 10:

Platon ve Aristotales’in toplumu temelde, parçaların bütüne zorunlu olarak bağlı oldukları bir ‘organizma’ biçiminde tanımladıkları yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi “1970’lerden itibaren kamu yayıncılığı tekellerinin ortadan kalkması ve özel radyo/televizyon yayıncılığının yaygınlaşması yönünde kuralların değiştirilmesi sürecini anlatmak için kullanılan terimdir”?

Soru 12:

Devletin hizmetlerini yerine getirmek için sürekli istihdam ettiği memurlar teşkilatları oluşturur. Aşağıdakilerden hangisi bürokrasinin temelini oluşturan ve devletin ihtiyacı olan temel teşkilatlardan biri değildir?

Soru 13:

"Toplumsal sözleşme: insanların asosyal birdurumdan çıkmak için aralarında farklı nedenlerle sözleşme (anlaşma) yaptıkları ve kendilerini bağlayan bu sözleşme temelinde toplum hayatına geçmeleri" dir. Yukarıdaki tanıma göre "toplumsal sözleşme" kavramı hangi tarihsel dönemde doğmuştur?

Soru 14:

Antik Çağ’da Platon ve Aristoteles toplumu hangi kavram üzerinden ele almamışlardır?

Soru 15:

Sosyolojide Sosyal Sınıf kavramı daha çok hangi amaçla kullanılır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi küreselleşmenin bir sebebi veya sonucu değildir?

Soru 17:

1. Kölelik bir insanın diğer insan üzerindeki mülkiyet hakkını tanımlayan en aşırı eşitsizliktir.2. İnsanlığın yerleşik düzene geçmesiyle başlayan tarihsel süreç ortaya çıkmıştır.3. Kölelik doğuştan belirlenen bir statüdür.4. Babadan oğula geçmiştir.5. Kölelik katı kuralları olan bir sistemdir. Yukarıdaki bilgilere göre aşağıdaki çıkarımlardan hangisine ulaşılabilir.

Soru 18:

" Toplum, zihin ve benliğin içinde oluştuğu toplumsal organizasyondan daha fazla bir şeyi ifade etmez" diyen George Herbert Mead'in de içinde bulunduğu toplum anlayışı hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi K. Marx’ın din hakkındaki görüşlerinden biridir?

Soru 20:

Aşağıdaki kavramlardan hangileri "Aydınlanmacı" dönemde diğer kavramlara göre daha dolaylı bir etki altında kalmıştır?