logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sosyolojiye Giriş

Soru 1:

Bir toplumun ya da toplumsal grubun varlığını devam ettirebilmek için üyelerinin çoğunluğu tarafından doğru vegerekli olduğu düşünülen düşünce ve ilkelerine ne ad verilir?

Soru 2:

I. Bazı bireyler sapmaya genetik olarak daha eğilimlidir  II. Suç günlük yaşam durumlarından öğrenilir  III. Suç bütün toplumlarda görülür ve toplumsal açıdan yararlı olabilen işlevleri vardır  İfadelerden hangisi ya da hangileri suçu ve sapmayı açıklamaya yönelik sosyolojik yaklaşımların temel varsayımlarındandır?

Soru 3:

Kültürleri kendi içinde değerlendirmek ve yargılamak gerektiği, kültürlerin dışardan yargılanamayacağı düşüncesini aşağıdaki kavramlardan hangisi ifade eder?

Soru 4:

Yeni doğum yapmış kadınlara kırmızı kurdele takılmasının albasmasını engelleyeceğine inanılır. İnsanlar bu bilginin doğru ya da yanlış olduğunutam olarak bilemeseler de geçmişteki deneyimlere dayanarak bu bilgiyi hangi yolla elde etmişlerdir?

Soru 5:

İşlevselci yaklaşıma göre aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudur? I. Bütün toplumlarda var olduğunu, II. Temel ve evrensel biyolojik ihtiyaçların ifadesi olduğunu III.  Bazı temel sosyal işlevlere sahip olduğunu IV.  Endüstrileşme ile birlikte geniş ailelerin çözülerek çekirdek aileye dönüştüğünü varsaymaktadır.

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi işlevselci yaklaşımın aile konusunda temel varsayımlarından biri değildir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi antropologlarla karşılaştırıldığında sosyologlar ile ilgili doğru bir bilgidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi işlevselci yaklaşımın kurucularından biridir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi sapmaya ilişkin olarak geliştirilen sosyolojik olmayan teorilerdendir?

Soru 10:

Endüstri öncesi toplumlardaki geniş halk kesimlerinin gündelik kültürüne ne ad verilir?

Soru 11:

Aşağıdaki yaklaşımlardan hangisi sapma hastalığı ya da anormalliğin beden den çok zihinde temellendiğini kabul eder?

Soru 12:

Siyasal otorite ile ilgili kurumların oluşmasında ve işlemesinde rol oynayan davranışların bilimine ne ad verilir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Eğitim sürecinin hedeflerinden biri değildir?

Soru 14:

Suçun normal ve sosyal davranış için gerekli olduğunu ileri süren kişi kimdir?

Soru 15:

Aile kurumundaki değişimleri sistematik olarak inceleyen ilk sosyolog kimdir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi "yüksek kültür" ile ilgili doğru bir ifadedir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Fransızca’da icat edilen hem resmi dini olmayan ve tüm dinlere eşit mesafede olan bir devlet öngören hem de din/devlet ayırımının türünü anlatan, din ve siyaseti tamamen ayıran bir anlam ifade eder?

Soru 18:

‘Anomi, kuralsızlık ya da toplumun temel değerlerinde belirsizlik anlamına gelen bir olgudur. Onun sosyolojisinde toplumsal hayatı mümkün kılan ve bireylere rehberlik eden kolektif nitelikteki merkezi değerler sisteminde özellikle ani toplumsal değişmelere bağlı olarak ortaya çıkan belirsizlik ya da kuralsızlık durumunu genel olarak tanımlamada kullanılan bir kavramdır.’ görüşü hangi sosyoloğa aittir?

Soru 19:

Hukuk kurallarının işlevleri ile ilgili olarak aşağıdaki özelliklerden hangileri geçerlidir? I.Baskıcıdır II.Kolaylaştırıcıdır III.İdeolojiktir

Soru 20:

Toplumda çatışmanın üretim araçlarına sahip olanlar ile olmayanlar arasında değil otoriteyi uygulayanlar ile ona tabi olanlar arasında ortaya çıkabileceğini savunan kişi aşağıdaki seçeneklerden hangisinde yer almaktadır?