Aydınlanma Çağı'nın en önemli düşünürlerinden olan ve "Kanunların Ruhu" başlıklı eseri yazan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: A) Montesquieu
Cemil Meriç’in “Orta Çağ'ın karanlık gecesinde muhteşem ve münzevi bir yıldız; ne öncüsü var, ne devamcısı” olarak nitelediği İslam düşünürü aşağıdakilerde hangisidir?
Doğru Cevap: C) İbn Haldun
Aşağıdakilerden hangisi demokrasinin ilkelerinden biridir?
Doğru Cevap: A) Güçler ayrılığı
-Siyasetnameler, hükümdarlar için kaleme alınmış eserler olup hükümdarlara yönetimde izleyecekleri politikalar ve ahlaki ilkeler konusunda tavsiyelerde bulunulur. -İslam dünyasında devlet yöneticilerine sunulan ve dönemin devlet yapısını, kamu yönetimine ilişkin sorunları ve bu sorunların çözümüne ilişkin çözümleri öneren eserler layihadır. Aşağıdakilerden hangisi yukarıdakilere sırasıyla örnektir?
Doğru Cevap: A) El-Ahkâmu’s-Sultâniye - Kitâb-ı Müstetâb
Siyasi İktidarın toplumun bütün alanlarını sıkı denetim altında tuttuğu bireysel özgürlüklere ve sivil insiyatiflere hayat hakkı tanımadığı yönetim biçimi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Totalitarizm
Aşağıdakilerden hangisi genellemelerden olgulara ve bunların teyit edilmesi veya çürütülmesine gidildiği yöntemi ifade etmektedir?
Doğru Cevap: E) Tümdengelim
İkinci Dünya Savaşı’nın çıkmasında birinci derece rol oynayan ve tüm Avrupa’yı ateşe atan Hitler ile Mussolini, daha yakın zamanda ülkesini ateşe veren Miloseviç ile Irak lideri Saddam Hüseyin gibi siyasal liderlerin eylem ve kararlarının temelinde aşağıdakilerden hangisi yer almaktadır?
Doğru Cevap: D) İktidar arzusu
Aşağıdakilerden hangisi 20. yüzyılda Siyaset Bilimi’nin bağımsız bir disiplin olarak ortaya çıkmasında önemli katkıları olan isimlerden biridir?
Doğru Cevap: C) Machiavelli
İktidarın sosyal hayatta işleyişi, paylaşımı ve dağılımı konusunda, dört ana yaklaşımı vardır. Aşağıdakilerden hangisi bu dört yaklaşımdan biri değildir?
Doğru Cevap: D) Mutlakiyetçi monarşi
Liberalizmin temel çıkış noktası aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Birey ve özgürlük
Liberal bir filozof olarak tanımlanan John Locke'un kendisi gibi devlet kavramı üzerinde incelemeleri olan hangi iki düşünürün aksine bir devlet tasavvuruna sahip olduğuna ilişkin değerlendirmeler yapılmaktadır ?
Doğru Cevap: E) Hegel ve Hobbes
Aşağıdakilerden hangisi deney tekniğini tanımlar?
Doğru Cevap: B) İnceleme nesnesiyle ilgili değişkenlerin laboratuvar ortamında yeniden üretilmesi ve bu süreçte ilişkilerin sistemli olarak gözlenmesidir.
10. Hegel’e göre sivil toplum insanın tutkularının tehdidi altındadır ancak insanın bu durumu gemleyecek ve barış ve istikrarı sağlayacak olan bir kurum vardır bu kurum aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) e) Devlet
Devleti, “etkili olarak yürürlükte bulunan bir hukuki normlar sistemi" olarak tanımlayan düşünür kimdir?
Doğru Cevap: B) Hans Kelsen
9. Hegel’e göre insan bireyci, bencil, çıkarcı, doyumsuz ve saldırgandır ve insanların çıkarları öyle gerektirdiği için az çok bir uzlaşı ile sivil toplum oluşmuştur buna göre sivil toplumun yapısı nasıldır?
Doğru Cevap: D) d) Sivil toplum barış, istikrar ve uzlaşı açısından kırılgan yapıdadır.
Toplumsal düzlemde işleyen iktidar, sembolik kaynakların kullanılması yoluyla elde edilmiş ise aşağıdaki durumlardan hangisi toplumda daha sık görülüyor olabilir?
Doğru Cevap: E) Kitle iletişim araçlarıyla bayrak, vatan gibi bazı ulusal sembollere, geleneksel değerlere sürekli vurgu yapılması.
Aşağıdakilerden hangisi federal devlettir?
Doğru Cevap: C) Almanya
“Kurucu Baba”, “Ulusal Önder”, “Millî Şef” gibi sıfatlar hangi tür “otorite”nin modern dönemlerdeki ifadeleridir?
Doğru Cevap: C) Karizmatik
Aşağıdakilerden hangisi iç egemenliğin özelliklerinden biridir?
Doğru Cevap: E) Devlet kendi halkının üzerinde mutlak otoriteye sahiptir.
Aşağıdakilerden hangisi çağdaş demokrasinin ilkeleri arasında yer almaz?
Doğru Cevap: D) Çoğunluğun mutlak hakimiyeti