logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Siyaset Bilimi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi "müzakereci demokrasi" kavramının bir alternatif demokrasi önerisi olarak öne çıkışında katkısı olan isimlerden biri değildir?

Soru 2:

Toplumsal Sözleşme ve bu kuramın gelişimiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 3:

R. Dahl’e göre, oligarşinin demokrasiyle uyumlu olmasını sağlayan ana unsur aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Uluslararası ilişkiler kuramlarının hangisinin özünde savaşların artık dünya siyasetine yön vermemesi gerektiği,devletlerarasındaki ilişkilerin karşılıklı diyalog ve uzlaşma yoluyla çözülebileceği düşüncesi bulunur?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi çoğunlukçu demokrasi modelinin diğer adıdır?

Soru 6:

8. Bir “iktidar” ilişkisi servete, konuma, bilgiye ya da karizmaya dayanabilir eğer bunlardan herhangi birisi geçerli değilse o zaman “iktidar” ilişkisi nereden kaynaklanır?

Soru 7:

Aristoteles hakkındaki aşağıdaki önermelerden hangisi doğrudur?

Soru 8:

Siyaseti maddi ve manevi değerlerin otoriteye dayalı olarak dağıtılması anlamında kullanan D. Easton siyaseti bir süreç olarak tanımlamıştır bu tanıma göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi İktidar kavramının kapsamı içinde değildir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi UNESCO'nun belirlediği siyaset biliminin temel kapsamı sınıflandırmasında "siyasal kurumlar" konusu altında sınıflandırılamaz?

Soru 11:

Devletin başka devletlerle eşit statüde bulunduğunu ve uluslararası faaliyetlerinde tam bağımsız olduğunu anlatan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Mutlakiyetçi düşüncenin insan ve toplum anlayışında aşağıdakilerden hangisi rastlanmaz?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi klasik liberalizmin savunduğu temel değerlerden biri değildir?

Soru 14:

Hem Alman Sosyal demokrat partinin hem de genel olarak Avrupa'da gelişen sosyal demokrasinin en önemli kuramcısı olan ve görüşlerini büyük ölçüde Marx'ın eleştirisi üzerine inşa eden isim aşagıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Klasik egemenlik anlayışını savunan hangi düşünür egemenliği, “mutlak, bölünemez ve sınırlandırılamaz” iktidar olarak millet iradesine dayandırır?

Soru 16:

Fransız devrimi aşağıdaki tarihlerin hangisinde gerçekleşmiştir?

Soru 17:

Çalışmalarını üretim ilişkileri ve sınıf mücadelesi temelinde yoğunlaştıran, toplumsal gelişmeyi deterministik yaklaşımla ve üretim güçleri arasındaki çatışmayla ele alan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Varolan uluslararası ilişkilerin, gelişmiş kapitalist devletlerin kendilerinden daha zayıf ekonomilere sahip olan diğer devletleri sömürmesi bağlamında işlediğini iddia eden uluslarası ilişkiler kuramı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

"Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan Almanya’ya kabul ettirilen Versay Anlaşması, Alman topraklarının komşu ülkeler tarafından paylaşılmasını öngörmüştür. Alman topraklarının önemli bir kısmı, bu anlaşmaya göre Fransa, Polonya ve Belçika gibi ülkelere verilirken bir kısmı da Milletler Cemiyeti’nin kontrolü altına geçmiştir."Versay Anlaşması'ndan sonra Avrupa'da hızla ortaya çıkan ideoloji aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Silahlı bir çatışmaya dönüşmeden farklı bloklar arasında sürekli devam eden gerilimi anlatmak için kullanılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?