logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Siyaset Bilimi

Soru 1:

Siyasal toplumsallaşmanın temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Siyasal katılma eylemleri kolaydan zora doğru sıralanırsa doğru sıralama aşağıdakilerden hangisi gibi olmalıdır? İzleyici faaliyetleri Geçiş faaliyetleri Gladyatör faaliyetler

Soru 3:

Aşağıdaki ülkelerden hangisinde faşizme benzer nitelikler taşıyan rejimler iktidara gelmemiştir?

Soru 4:

Klasik Fransız kamu hukuku doktrininde devlet ne olarak tanımlanmıştır?

Soru 5:

- Güçler ayrılığı ilkesini savunmuş ve olaylar arasındaki zorunlu ilişkileri incelemiş, olması gerekenden çok olanlarla ilgilenmiştir. - Siyaset biliminin öncü kitaplarından olan Kanunların Ruhu adlı eserin sahibidir. - Kitabında, bir ülkede uygulanan yasaların arka planını ortaya çıkarmaya ve niçin aynı yasaların farklı toplumlarda farklı sonuçlar verdiğini açıklamaya çalışmıştır. Yukarıda verilen bilgiler hangi düşünürü işaret etmektedir?

Soru 6:

"halk egemenliği" ve "parlamenter egemenlik" görüşleri çerçevesinde egemenlik ile halk iradesini bütünleştiren düşünürler aşağıdakilerden hangisinde birlikte ve doğru olarak verilmiştir?

Soru 7:

Devlet yapısı hangi yüzyıldan itibaren teoride kavramsal ve uygulamada kurumsal haliyle ortaya çıkmaya başlamıştır?

Soru 8:

Karl Marx liberal iktisat anlayışına eleştiriler getirmiş, toplumsal gerçekliği açıklamada diyalektik metodu tercih etmiştir. Siyasal mücadele, Marx'a göre aslında, ________ arası bir mücadeledir. Metinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi devletin günlük hayatta gözle görülür biçimde herhangi bir vatandaşa hissettirdiği yaptırım gücüne bir örnek teşkil etmez ?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi çocukluk çağından başlayıp hayatın sonuna kadar devam eden siyasal toplumsallaşma sürecinde etkili olan pek çok faktörden biri değildir ?

Soru 11:

I. Hobbes II. Marks III. Hegel IV. Locke Yukarıdakilerden hangileri devletin doğuşunu hipotetik teorilerle açıklayan düşünürler arasında yer almaktadır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisinde Batı ve Doğu dillerinde bir çok anlam ifade eden siyaset kelimesinin, "genelde devlete karşı işlenen suçların cezalandırılması anlamına" da geldiği ifadesi doğru olarak verilmiştir?

Soru 13:

Liberallere göre devletin sınırlanmasının gerekliliğinin sebebi nedir?

Soru 14:

Polis ve askeri teşkilatları oluşturmak iktidarın hangi kaynağı kapsamına girer?

Soru 15:

Aşağıda aktarılan siyaset tanımlarından hangisi David Easton'a aittir?

Soru 16:

Niccolo Machiavelli, “buyurma yetkisine sahip olan, güce sahip değilse çökmeye mahkûmdur” ifadesi ile bir devletin varoluşu için olmazsa olmaz ögelerden hangisini anlatmaktadır?

Soru 17:

Siyaset biliminde egemenlik kavrmı üzerinde durulurken otoriterliğe en çok eleştiri amaçlı örnek olarak verilen " Devlet benim" sözünü siyasi tarihte aşağıdakilerden kim söylemiştir?

Soru 18:

Çağdaş siyaset bilimini öncülerinden kabul edilen Fransız düşünür Montesquieu “Kanunların ruhu” adlı kitabında bugünkü devlet kavramının temellerini atmıştır aşağıdakilerden hangisi onun ortaya attığı ilkedir?

Soru 19:

Politika ile ilgili ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi R. Dahl’ın ileri sürdüğü siyasal katılma düzeylerinden biridir?