logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sosyal Psikoloji 1

Soru 1:

Önceleri şiddet içerikli filmleri ve dizileri izlediğinde, canı yanan bir insanın çektiği acıyı kendisi yaşıyormuşçasına hisseden Merve Hanım; bir süre sonra aynı duyguları barındırmadığını, şiddet sahnelerini normal bir durummuş gibi hissettiğini söylemiştir. Saldırganlığın sosyal belirleyicilerinden medya etkisine göre; şiddet izlemeye maruz kalan Merve Hanım'ın duygusal tepkilerindeki azalma, aşağıdakilerden hangisi ile açıklanır?

Soru 2:

Davranışı izleyen ve organizma üzerinde hoşa gidici bir etki yaratarak, davranışın tekrar olma olasılığını arttıran uyarıcıların verilmesine ne ad verilir?

Soru 3:

.............................. Kuramı bilgi işleme süreciyle, davranışa ilişkin algıyla, .............................. Kuramı ise tutarsızlığın yarattığı rahatsızlık hissinden kurtulma güdüsüyle ilgilidir. Yukarıdaki boşluklara sırasıyla aşağıdaki hangi kavramlar gelmelidir?

Soru 4:

"Duyarsızlaştırma Etkisi" aşağıdaki hangi saldırganlık belirleyici etmenin sonucunda görülmektedir?

Soru 5:

Yardım aldığımız bir kişiye karşı borçlu kalmamak için yapılan yardım hangi toplumsal normu içerir?

Soru 6:

"................. bilgi işleme süreciyle, davranışa ilişkin algıyla, ....................... ise tutarsızlığın yarattığı rahatsızlık hissinden kurtulma güdüsüyle ilgilidir." Aşağıdakilerden hangisi yukarıda verilen ifadeyi sırasıyla en doğru biçimde tamamlar?

Soru 7:

Aynı siyasi görüşe sahip kişilerin, aynı müzik tarzını dinleyen kişilerin ya da ortak hobileri olan kişilerin bir araya gelmeyi tercih etmesi durumu aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?

Soru 8:

I. Bireysel düzeyde tutumlar algıyı, düşünmeyi, diğer tutumları ve davranışı etkiler. II. Kişiler arası düzeyde rutin olarak tutumlar hakkında bilgi aranır ve iletişimin konusu olur. III. Toplumsal düzeyde kişilerin kendi gruplarına ve diğer gruplara yönelik tutumları gruplar arası işbirliğinin ve çatışmanın temelinde yer alır. Yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 9:

Bu teknikte önce büyük sonra küçük rica taktiği olarak da bilinir. Bu taktikte insanlardan öncelikle büyük bir şey istenir, karşıdaki kabul etmediğinde bu sefer daha küçük bir talepte bulunulur. Yukarıdaki cümlede ikna etme tekniklerinden hangisi anlatılmaktadır?

Soru 10:

I. "Sosyal biliş” terimi 1970’lerde ortaya çıkmıştır. II. Sosyal biliş, sosyal dünya hakkındaki bilgiyi yorumlama, analiz etme, hatırlama ve kullanma biçimidir. III. Sosyal bilişteki araştırma ve teorileştirmeler daha önceki kişi algısı, yükleme (davranışın nedenlerine atıf yapma) ve tutum çalışmalarının bilişsel olarak ele alınmasıyla ortaya çıkmıştır. IV. Bugün, özellikle de Kuzey Amerikan sosyal psikolojisinde, egemenliğini yitirmiş olan bir yaklaşımdır. Sosyal biliş ile ilgili yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri söylenebilir?

Soru 11:

Bir okul yöneticisinin, yönetime yazılı ve sözlü olarak lisansüstü eğitimine devam edebilmek için ders programının düzenlenmesi talebini ileten bir öğretmenin bu talebine yanıt vermemesi aşağıdaki kavramlardan hangisi ile açıklanmaktadır?

Soru 12:

İşlenecek bilgi biriminin seçimi ve tanımlanması aşağıdaki bilgi-işleme modellerinden hangisidir?

Soru 13:

Bir nesne hakkında, bilişsel, duygusal ve davranışsal bilgiye dayalı olarak yapılan genel bir değerlendirmeye ne ad verilir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi davranışı izleyen ve organizma üzerinde hoşa gidici bir etki yaratarak, davranışın tekrar olma olasılığını arttıran uyarıcıların verilmesidir?

Soru 15:

I. Engellenme II. Alkol III. Yüksek sıcaklık IV. Cinsiyet Yukarıda verilenlerden hangileri saldırganlığın durumsal belirleyicileri arasında yer almaktadır?

Soru 16:

Hiçbir faaliyet yapılmamasına rağmen, karşıdakine zarar vermeyi amaçlayan faaliyetsizlik olarak tanımlanan saldırganlık aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Kişinin tutumuna uzak olan alana ne denir?

Soru 18:

Denge kuramında bir öğenin eski ve yeni öğe olarak iki parçaya ayrılarak; eski parçanın, yeni yapıdaki etkisini korurken, öğenin ilişki göstergesinin değişmesine ve olumluya dönmesine ne ad verilir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Rosenberg ve Abelson'un, bilişsel dengeleme kuramına ekledikleri üç öğeden biridir?

Soru 20:

I. Etnik köken II. Cinsiyet III. Yaş IV. Sosyal statü Korelasyonel yöntem yukarıdaki etmenlerden hangisini araştırmalarında kullanır?