logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Klasik Mantık

Soru 1:

“-Ateş varsa oksijen de vardır. -Oksijen yok. -Öyleyse ateş de yok.” durumu hangi tür çıkarım kuralına örnektir?

Soru 2:

“İnsanların yalan söylemesi sana göre yanlış olabilir ama bana göre yanlış değil.” örneği aşağıdakilerden hangi safsataya girer?

Soru 3:

Bütün diktatörler hırslı insanlardır. Dolayısıyla, bütün diktatörler merhametsizdir. Hangisine örnek verilmiştir?

Soru 4:

I. SGK ilaçlarda katkı payını arttırırsa bazı kanser hastaları katkı payını ödeyemeyecek.II. ? III. Öyleyse, SGK ilaçlarda katkı payını arttırsa bazı kanser hastaları ilaçlarını alamayacaklar ve ölecekler. Yukarıdaki tasımın koşullu tasım olabilmesi için II yerine aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 5:

Bir kişinin bir iddiayı yalnızca başkaları için doğru, ama kendisi için doğru olmadığını söyleyerek reddetmesi aşağıdaki safsata türlerinden hangisi içinde yer alır?

Soru 6:

Doktorlar hergün tempolu yürüyüş yapmanın sağlığımız için iyi olduğunu söylüyorlar. Bu başkaları için doğru olabilir ama bana göre yürüyüş yapmak sağlığımıza iyi gelmez çıkarımı hangi hatalı akıl yürütmeye örnektir?

Soru 7:

“Yurtdışına gittiğimde havalimanında döviz bürosunda para bozdurdum, kasada yaşlı ve aksi bir kadın vardı. Şehir merkezindeki döviz bürosunda da aksi ve yaşlı bir kadın vardı. Bu şehirde tüm döviz bürolarında aksi ve yaşlı kadınlar çalışıyor.” örneği aşağıdaki safsata türlerinden hangisine girer?

Soru 8:

Bir kişinin iddasının doğruluğunu kabul ettirmek için insanları korkutmasına ne ad verilir?

Soru 9:

........ soritlerinde birinci öncül sonucun özne terimini içerir-yani sorit küçük öncül ile başlar-ve ardışık iki önermenin ortak terimi önce yüklem, sonra özne olarak geçer. Aşağıdakilerden hangisi boşluğa gelecektir?

Soru 10:

Bir iddiayı kabul ettirmek için büyük çoğunluğun ortak davranışı olduğu gerekçesine dayanarak iddianın doğru olduğunu ileri sürmeye ne ad verilir?

Soru 11:

Savaş çıkarsa insanlar ölür. Savaş çıkmadı. Öyleyse, insanlar ölmez. Yukarıdaki çıkarım için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 12:

Öncüllerden birinin koşul önermesi, diğer öncül ise koşul önermesinin art bileşenini değillediği ve sonuç olarak koşul önermesinin ön bileşeninin değillenmesine ulaşılan çıkarım tipine ne ad verilir?

Soru 13:

Bir iddianın doğruluğunu insanlarının çoğunun ona inandığını savunarak kanıtlamaya çalışmaya ne ad verilir?

Soru 14:

“P kişisi grubu tarafından X iddiasını reddetmesi için baskı altına alınıyor. O halde, P kişisinin X iddiası yanlıştır.” biçiminde ifade edilen safsata türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Öncüllerden biri ya da her ikisi gerekçeli olan çoklu tasımlara ne ad verilir?

Soru 16:

Bir olayın geçmişte nadir gerçekleşmiş olmasına dayanarak, gelecekte daha yüksek ihtimalle ortaya çıkabileceği hangisini anlatmaktadır?

Soru 17:

“Bu son tedavi yöntemi en iyi teknolojik cihazlar ile yürütülüyor bu tedaviyi kabul edersen çok sağlıklı ve mutlu olacağına inanıyorum.” örneği aşağıdaki safsata türlerinden hangisine girer?

Soru 18:

Genel yapısı, - Her M, P’dir; çünkü her Q, P’dir - Her S, M’dir; çünkü her S, R’dir . - Öyleyse, her S, P’dir. Şeklinde olan tasım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

İzmir suikastı başarılı olsaydı Atatürk ölürdü. Atatürk öldü. Öyleyse, İzmir suikastı başarılı oldu. Yukarıdaki çıkarım için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi, tasım türü çıkarımlar için yanlıştır?