logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Mantığın Gelişimi

Soru 1:

Ortaçağdan sonra gelen en önemli mantıkçı düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Gönderme kuramı gibi başka hangi kuram Skolastik mantığın temelini oluşturur?

Soru 3:

Mantıkta cebir geleneğinin kurucusu düşünür kimdir?

Soru 4:

Çiçek iki hecedir. Çiçek en güzel bitkidir. Mitokondri hücrenin enerji kaynağıdır. Çekirdek hücrenin yönetim birimidir. Bitki bir addır. Yukarıdaki önermelerden hangileri maddi göndermedir?

Soru 5:

Bir terimin bir şeyi (bir bireyi ya da bir tümeli) göstermek üzere atanmış olması, en azından bir şeyi gösterebilme özelliğine sahip olmasına ne ad verilir?

Soru 6:

Kendisi bir mantık sistemi kurmayıp mantık konusunda önemli görüşler ileri süren felsefeci hangisidir?

Soru 7:

Ortaçağ mantığında bir tartışma türünde taraflardan biri bir tez ortaya atarak tartışmayı başlatmış ve karşı taraf bu tezi kabul etmiştir, sonrasında tartışmayı başlatan ardı ardına yeni önermeler ileri sürmüş, cevaplayan bu tezleri ya kabul etmiş, ya reddetmiş ya da şüpheli bulduğunu bildirmişse bu tartışma türü nedir?

Soru 8:

Ortaçağ mantığında bir tartışmada taraflardan biri tez ortaya atmış, karşı taraf  ileri sürülen tezin şüpheli olduğunu bildirmişse bu tartışma türü nedir?

Soru 9:

S = {(x,y,z) _ R3 : x2 + y2 + z2 < 1} noktalar kümesi ile belirlenen üç boyutlu birim küreyi sonlu sayıda parçaya bölen ve bu parçalardan döndürme taşıma ve yeniden birleştirme ile kopya elde edilebilen seçim beliti aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Çekirdek hücrenin en önemli organelidir. Koful bitki hücresi organelidir. Lizozom bir addır. 2 asal sayıdır. Her çift sayı iki asal sayının toplamıdır. Yukarıda verilen önermelerden hangileri basit göndermedir?

Soru 11:

Etkin bir mantık sisteminin mantığın sayılar cebirine benzer bir sistem olarak kurulmasıyla gerçekleştirileceğini düşünen düşünürler kimlerdir?

Soru 12:

Bir çıkarım hem geçerli hem de tüm öncülleri doğru ise, bu çıkarım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Önermelerde özne ve yüklem konumunda geçen terimlere ne ad verilir?

Soru 14:

İslam coğrafyasında ilk mantık çalışmaları kim tarafından gerçekleştirilmiştir?

Soru 15:

Ortaçağ Latin mantıkçılarının benimsedikleri Aristotelesçi mantık anlayışına yeni düşünceler eklenilmesiyle ortaya çıkan mantık sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Leibniz ile birlikte çağdaş mantığın doğuşunu hazırlayan  aynı zamanda matematikçi, felsefeci ve bir din adamı olan düşünür kimdir?

Soru 17:

Varlıkbilimsel bircilik düşüncesini en katı biçimiyle ve tüm mantıksal sonuçlarıyla savunan ilkçağ düşünürü kimdir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi ilk Müslüman felsefeci ve islam dünyasında Meşşa^i^ (Aristotelesçi) okulun ilk temsilcisi olarak kabul edilmiştir?

Soru 19:

Kategoremata arasında ‘insan’, ‘hayvan’ ve ‘taş’ terimlerini sayan düşünür kimdir ?

Soru 20:

“Olanaklı dünya” kavramı kim tarafından ortaya atılmıştır?