logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kamu Yönetimi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi kamu kurumları niteliğindeki meslek kuruluşlarının başlıca özellikleri arasında yer almamaktadır?

Soru 2:

Güçlendirilmiş hesap verebilirliğinin taahhütlerinden “denetim ve gözetim kamu yöneticileri ile kamu çalışanlarının doğru ve düzgün davranışlar sergilemesini teşvik eden” aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi karar ve açıklamaların yerine getirilmesinde fiilen takip edilen eylemleri karşılayan politikanın temel unsurlarındandır?

Soru 4:

İnsan ilişkileri hareketini kim ortaya atmıştır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi bir konu hakkında birinin düşüncesini sorma anlamına gelir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Kamu Yönetimi kavramının temel dört yönünden biri değildir?

Soru 7:

Kamu politikasının aktörler, talepler, söylemler, çıktılar ve sonuçlar olmak üzere beş temel unsuru bulunmaktadır. Tanımı “Politika kararları ve açıklamalarının yerine getirilmesinde fiilen takip edilen eylemler” olarak verilen bu temel unsur aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Yönetime ilişkin düşünce, yapı ve uygulamalar, uygarlıkların gelişme süreçleri ve bu süreçlerde üretim faktörleri arasındaki ilişkilerden büyük ölçüde etkilenmiştir. Uygarlıklara ilişkin olarak toplumda  kaçlı bir sınıflandırma yapılır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi kamuda ve özel sektördeki insan kaynakları yönetimi konusundaki benzerliklerden biridir?

Soru 10:

İl Özel İdaresi Belediye Köy Yukarıdakilerden hangisi yada hangileri Türk kamu yönetimine bakıldığı zaman aşağıdakilerden hangisi Coğrafi Yerinden Yönetim Kurulusları içerisinde yer almaktadır?

Soru 11:

Politika yoluyla belirli bir eylem onayına resmiyet kazandıran bir karar alınır. Bu nedenle, kamu politikası, yönetim organlarının resmi, yani açıklanmış kararları olarak görülebilir. Aşağıdakilerden hangisi kamu politikasının ayırt edici özellikleri bakımından yanlış bilgi içerir?

Soru 12:

İlin mülki idare amiri kimdir?

Soru 13:

Kamu politikasının aktörler, talepler, söylemler, çıktılar ve sonuçlar olmak üzere beş temel unsuru bulunmaktadır. Tanımı “Kar amacı gütmeyen kuruluşlar, baskı ve çıkar grupları, sivil toplum örgütleri, özel sektör temsilcileri ve vatandaşlar gibi kişi ya da grupların karar vericiler üzerindeki talep ve baskıları bu talepleri oluşturur.” olarak verilen bu temel unsur aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Bir toplumdaki değerler, mal ve hizmetler, ürünler ve kaynakların bireyler, gruplar, topluluklar ve şirketler gibi toplumun belli kesimleri arasında dağıtılmasını amaçlayan kamu politikası tipolojisi hangisidir?

Soru 15:

"İllerin idaresi, ______________ esasına göre yürütülür". Verilen boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 16:

Kamu otoriteleri tarafından girişilen faaliyet veya eylemler ile alınan kararların politika tarafları üzerindeki doğrudan veya dolaylı etkilerinin tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

I. Bakan yardımcılarının görev süreleri, atandıkları tarihte görevde bulunan Cumhurbaşkanının görev süresini geçemez. II. Bakan yardımcıları meclis kararıyla atanır. III. Bakan yardımcıları, üst kademe kamu yöneticileri kapsamındadır. IV. Her bakanlığa birden fazla bakan yardımcısı atanabilmektedir. 10.07.2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre bakan yardımcılığı statüsü ile ilgili yukarıda verilenlerden hangileri doğrudur?

Soru 18:

Yerel yönetimlerin, federal ve üniter devlet sistemlerinde yer almasını sağlayan, onları önemli kılan birtakım değerleri/ilkeleri bulunmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu değerlerden biri değildir?

Soru 19:

Aşağıdaki üniversitelerden hangisi 1967-1970 yılları arasında ilk kamu politikası lisansüstü programını açan üniversitelerden birisi değildir?