logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Eğitim Felsefesi

Soru 1:

I. İyilik zorla yapılıp öğretilmelidir II. Ahlakı düzenleyen saptayan bilimdir III. Devlet adil, bilgi, sevgi ve kardeşliğe dayalı olmalıdır IV. Öğretimle eğitim ayrı şeylerdir V. Ebeveyn, öğretmen ve devlet başkanı biçiminde üç eğitimci vardır VI. Eğitim nazariyeye yani teoriye öğretim ise uygulamaya dayalıdır Yukarıda verilenlere göre aşağıdakilerden hangisinde Farabi’nin görüşleri en doğru ve kapsamlı biçimde ifade edilmektedir?

Soru 2:

İlerlemeci felsefede eğitim sistemleriyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Atatürk’ün eğitim anlayışına uygun değildir?

Soru 4:

Bir örnek olay incelemesi etkinliğinde örnek olaydaki bir soruna farklı çözümler öne süren öğrencilere modernizm akımına inanan öğretmenin tavrı aşağıdakilerden hangisi gibi olur?

Soru 5:

İkinci Meşrutiyet döneminde Ahmet Tevfik, İsmail Mahir, Ethem Nejat ve Şemsettin Sami tarafından ortaya konan düşünce aşağıdakilerin hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdaki okullardan hangisi, başarılı bir okulun taşıması gereken bir özelliğe sahiptir?

Soru 7:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi alternatif okullardan birisi değildir?

Soru 8:

Okula yeni atanan müdür, okulu gezerken bahçesinin çok bakımsız kaldığını görür. İlk iş olarak bahçe ile ilgilenmeye karar veren müdürün aşağıdakilerden hangisini uygulaması beklenir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi eğitimin işlevlerinden biri değildir?

Soru 10:

Mustafa Kemal’in tüm yaşam alanlarında felsefeyi yaşamın merkezine yerleştirdiği görülmektedir. Ona göre “Felsefe, evren karşısında insanın akılcı davranışlarıdır. Bu yüzden felsefe bilmeyen insan edebiyatçı da politikacı da olamaz. Felsefe bilmeyen asker belki bir savaş kazanır ama savaşı anlayamaz.” Bu görüşe göre, Cumhuriyet dönemi eğitim felsefesine yön vermesi hedeflenen felsefi tutum aşağıdakilerden hangileri ile bağdaşıktır? 1. Yararcı (pragmatist) 2. İnsancıl (hümanist) 3. Gerçekçi (realist) 4. Özdekçi (materyalist) 5. Akılcı (rasyonalist) 6. olgucu (pozitivist) 7. İşlevselci (foksiyonalist)

Soru 11:

Modern eğitim sistemlerinin ve okulun en temel işlevi aşağıdakilerden hangisi değildir?

Soru 12:

Postmodern eğitim anlayışına göre yukarıdakilerden hangisi/hangileri bir öğretmenin davranışlarından biri olabilir?

Soru 13:

Modern eğitim sistemlerinin ve okulun işlevleri bakımından okulların çocuğun yetiştirilmesinde büyük ölçüde görev üstlenmiş olmasının en önemli sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

I-Hakana ve hatuna itaat etme II-Hayvanları ve bitkileri tanıma ve koruma III-Gelecek nesillere yazılı eserler bırakma IV-At binme, kılıç, ok ve yay kullanma V-Başka milletlerle uyumlu yaşama İslamiyet'ten önceki Türk toplumlarında eğitime ilişkin toplumsal hedefleri şekillendiren töre ve gelenekler aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 15:

Bir meslek lisesinde sınıfta teorik derslerde işlenen konuların atölye saatlerinde uygulamaya dökülmesi istenmektedir. Bu nedenle teorik dersin öğretmeni bir konu iyice anlaşılmadan yeni bir konuya geçmemektedir. Ancak, atölye saatlerinde, öğrenciler düzeneklerin başına geçince, şimdi ne yapmaları gerektiğini sürekli birbirine sormakta ve bir türlü kendilerinden beklenen görevleri yerine getirememektedirler. Politeknik eğitim akımına göre değerlendirildiğinde, bu okuldaki temel sorun aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir?

Soru 16:

İbni Rüşt'e göre kadınlar iradelerini hür olarak kullanmalı, düşüncelerini açıklamalı, bilgin, fakih, kadı olmalı; çalışma yaşamına katılmalıdırlar; eğer böyle olmazsa, devlet hem ekonomik, hem de politik açıdan zayıf düşer ve yıkılır. Bu görüşlere göre aşağıdakilerden hangisi devletin güçlü olabilmek için alabileceği önlemlerden biridir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi sosyoloji, felsefe ve eğitim arasındaki ilişkiyi ürettikleri klasik eserleriyle irdeleyen düşünürlerden biri değildir?

Soru 18:

"Osmanlı Türk toplumunda İslamcılık, Batıcılık, Ulusçuluk, Türkçülük, Yeni Osmanlıcılık, Tanzimatçılık ve Batıdan ithal edilen Olguculuk (pozitivistim), Kurumsalcılık, Materyalizm (maddecilik), Yararcılık (pragmatizm), Varoluşçuk (eksistanyalazim) eğitim sistemine yansımıştır." Bu durum Osmanlı'nın son dönem eğitim yapısına ilişkin özelliklerden hangisinin bir sonucudur?

Soru 19:

Aşağıdaki alternatif okul modellerinden hangisi insanların sadece beyinden ibaret olmadıklarından düşüncenin olduğu kadar duyguların, iradenin ve deneyimlerinde insan yaşamında etkin olduğunu belirterek bireylerin bir bütün olarak eğitilmesini öne sürer?

Soru 20:

Eğitim felsefesi ile eğitim bilimleri arasındaki ilişkiler veya bu alanların nitelikleri bağlamında en doğru ifade aşağıdakilerden hangisidir?