logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Eğitim Felsefesi

Soru 1:

Aşağıda çeşitli özellikleri ve uygulamaları verilen okullardan hangisi, Dewey, Bergson ve Brameld'in savunduğu eğitim felsefi akımını en iyi temsil etmektedir?

Soru 2:

Kant’ın “Öğrenilecek felsefe yoktur; ancak felsefe yapmak, felsefi felsefi düşünmek vardır.”, sözü felsefenin hangi özelliğine vurgu yapmaktadır?

Soru 3:

İdealist ve realist felsefeden etkilenen en gelenekselci eğitim felsefesi akımı aşağıdakilerin hangisidir?

Soru 4:

"Her iki çalışma alanı da birer süreçtir. Tümü gerçeği bulmayı amaçlarken, bir hâlden bir hâle geçiş içinde yani süreç içindedirler. Ancak bu süreçte bilim ve felsefe her olay ve olguyu eleştiriden geçirir. Bilimin temel özelliklerinden biri kuşkucu olmasıdır. Buna karşılık felsefede de filozof için “olmuş, bitmiş bir bilgi” yoktur.”  Yukarıdaki açıklama hangi felsefe ve bilim ilişkisini açıklamaktadır?

Soru 5:

I. Felsefe yaşama ve evrene karşı bir tavır alıştır II. Felsefe, akılcı incelemeye ve yaratıcı düşünceye dayalı bir yöntemdir III. Felsefe çoğunlukla günlük yaşamın tekdüze hareketlerini inceler IV. Felsefe toplumların amaçlara göre yargıda bulunma çabasını konu edinir V. Felsefe hem sorun hem de sorunların çözümü hakkında kuramlardır VI. Felsefe evren ve bütün hakkında belirli bir görüş elde etmeye çalışır Yukarıda verilenlere göre aşağıdakilerden hangisinde felsefenin genel özellikleri ve işlevleri en doğru ve kapsamlı biçimde ifade edilmektedir?

Soru 6:

Felsefede ontoloji ne anlama gelmektedir?

Soru 7:

Felsefe terimi kesin anlamını aşağıdakilerin hangi felsefede bulmuştur?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi daimicilik felsefesine göre öğretim programlarının amaçlarından biri değildir?

Soru 9:

Felsefenin uğraş alanlarından biri olan Ontolojinin inceleme alanı nedir?

Soru 10:

Felsefe ile bilim arasındaki temel benzerlik, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Daha çok idealist ve realist felsefeden etkilenen, en tutucu, gelenekçi ve esnek olmayan kökleşik felsefe olarak da bilinen eğitim felsefesi akımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Felsefenin tanımı yapmak bazı düşünürlere göre oldukça güçtür. Aşağıdakilerden hangisi bunun nedenlerinden biri değildir?

Soru 13:

Eğitime dönüştürücülük rolünün yüklenmesi, aşağıdaki eğitim felsefesi akımlarından en fazla hangisiyle ilişkilidir?

Soru 14:

Genel bir tanımla felsefe nasıl tanımlanabilir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi eğitim felsefesinin öğretmen yetiştirilen kurumlarda okutulmasının EN ÖNEMLİ gerekçesi nedir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi esasici bir öğretmenin özelliğidir?

Soru 17:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi eğitim felsefesinin temel akımlarından birisi değildir?

Soru 18:

Toplumsal kaynakları kullanmada toplumun çıkarlarını öncelikli kılma veya çevre kirliliğine karşı hassasiyet içinde olma felsefenin genel özelliklerinden hangisi ile ilgilidir?

Soru 19:

Eğitim bilimi ve eğitim felsefesi karşılaştırmasında aşağıda bulunan maddelerden hangisi/hangileri doğrudur?I. Eğitim bilimi objektif, eğitim felsefesi kapsamlıdır. II. Eğitim biliminde doğruluk, eğitim felsefesinde yeterlik önemlidir.III. Hem eğitim bilimi hem de eğitim felsefesinde mantık yürütme önemlidir.IV. Eğitim bilimi deneye ve uygulamaya, eğitim felsefesi düşünce ve akıl yürütmeye yöneliktir.

Soru 20:

Aslı öğretmen öğrenciler arasında gruplar kurarak okul ve okul bahçesinin temizliği ile ilgili problemleri öğrencilerle çözmek istediğini ve bu grupların kendi aralarında ve diğer gruplarla işbirliği içinde çalışmasının önemli olduğunu hatırlattı. Grubun her üyesinin kararlarının önemli olduğunu ve herkesin fikirlerinin değerli olduğunu söyledi ve karşılaştıkları problemleri çözme yolunda kendisinden her zaman yardım alabileceklerini söyledi. Bu örnek aşağıdaki hangi eğitim felsefesi akımını ifade etmektedir?