logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Felsefe

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi önermelerin doğruluğunu belirleyen ölçütlerden bir değildir?

Soru 2:

I. İnsanın manevi ihtiyaçları olan merakını giderme, öğrenme, evreni ve kendisini anlama, yaşamını anlamlandırma isteğini karşılaması II. K endimizi tanıma imkânı sağlaması III. N eyin bizim elimizde olup neyin olmadığını göstermesi IV. Farklılıklara anlayışla ve hoşgörüyle bakmakla yetinmeyip onların toplumsal gelişme ve ilerleme için gerekli olduğunu  gözler önüne serebilmesi V. Kişisel ifade etme becerisi kazandırması . İfadelerden hangisi ya da hangileri felsefenin hayatımıza kattığı şeylerdir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi modern töz metafiziği öğretilerinden değildir?

Soru 4:

I. Belli bir zihinsel olgunluğa sahip olmak II. Çeşitli kaynaklardan ansiklopedik bilgiler veya gözlem yoluyla çok sayıda deneyim biriktirme III. Hayatı iyi okuyup doğru ve anlamlı bir şekilde yorumlama IV. Sorgulayıcı bir tutumla sahip olunan bilgileri anlamlı ve ilkeli bir hayat doğrultusunda sağlıklı kullanma. Bilgelik kavramı üstteki anlamlardan hangilerini içerir?

Soru 5:

I. Yaratımcılık II. Töz metafiziği III. Varoluş felsefesi IV. Süreç felsefesi Üsttekilerden hangileri metafiziğin ontoloji alanına girmektedir?

Soru 6:

I. inanç II. doğruluk III. gerekçelendirme IV. yansıtma Bilgiyi bir ürün olarak ele alan Platon'un anlayışına göre üsttekilerden hangileri bilginin koşullarıdır.

Soru 7:

Felsefeyi alt alanlarının çeşitliliği ve aynı anda birçok işi gerçekleştiren özelliğinden dolayı iyi bir alet çantasına benzeten filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

İki paradigmanın birbirleriyle kıyaslanmalarını imkânsız hale getirecek kadar farklılık göstermeleri, ikisini birleştiren ortak bir zemin ya da dilin bulunmamasına ne ad verilir?

Soru 9:

Deneyime dayanmayan, deneyimden bağımsız, tecrübe yoluyla kazanılmamış olan bilgiye ne ad verilir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi felsefenin bireysel düzeydeki katkılarından değildir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Popper'ın yanlışlanabilirlik ilkesiyle uyumludur?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Sokrates'in öğrencisidir ?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi “doğal olayların, doğaüstü güç ve nedenler yoluyla değil de, doğal nedenleriyle açıklanması gerektiği”ni ileri süren ve kabul eden, bu nedenle de ilk bilim insanı ve filozof olarak tanınan isimdir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi, bilginin kaynağında hem akıl ve akılcılık  hem de deneyim olduğunu ileri süren görüşü ifade eder?

Soru 15:

Platon'un çizdiği filozof resminde hayatı anlamaya çalışan insan hangi imge ile temsil edilir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi bir olayın var olup olmadığının bilinmesinin istenmesi durumunda, başkalarının yargılarına müracaat etmek gerektiğini savunan doğruluk anlayışıdır ?

Soru 17:

Hukuk felsefesi, hukukun doğasıyla adaletin özü üzerinde yoğunlaşır. Buna karşın siyaset felsefesi farklı yönetim tarzlarını konu edinip hangi yönetim biçiminin diğerlerinden daha iyi olduğunu araştırır. Bu bilgi aşağıdakilerden neyi anlatmaktadır?

Soru 18:

Tinin Fenomenolojisi eseri aşağıdaki filozoflardan hangisine aittir ?

Soru 19:

Varoluş felsefesi varlık ile insanın ilgisini nasıl değerlendirir?

Soru 20:

James ve Dewey  tarafından geliştirilmiş,"sahip olduğumuz inançlar, kanaatler ya da bilgiler  bütün faaliyetlerimizi etkiler onlara yön verir" doğruluk anlayışı hangisidir?