logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Felsefe

Soru 1:

Muthos efsane anlamına gelmekte olup mitolojide ortaya konan açıklamanın, dünyada olup bitenleri Olympos dağında oturan ve pek çok özellikleriyle insana benzeyen tanrıların marifet ve eylemleriyle izah eden bir açıklama olduğu söylenebilir. Logos ise “bilim”, “akıl” ve “rasyonel açıklama” anlamına gelir.Aşağıdaki alanlardan hangisi logos ile ilerlemez?

Soru 2:

Aristoteles’e göre metafizik neyi araştırır?

Soru 3:

Amerikalı ünlü düşünür Ralph Waldo Emerson (1803 1882) “Tanrı her zihne, kişinin gerçeklik ile rahat bir yaşam arasında kendi tercihini yapması için bir imkân sunar; bunlardan hangisini seçeceği insana kalmış bir şeydir. Ama o, ikisini birden asla seçemez” der. Emerson, bu cümleleriyle hangi felsefi sorgulamayı harekete geçirir?

Soru 4:

I. Bilimsel sembollerin doğası II. “Neden”, “nicelik”, “nitelik”, “zaman”, “mekân” ve “yasa” gibi kavramlar III. Bilimleri sınıflandırmak IV. Bilişsel araçlarımızın yanılabilirliği Üsttekilerden hangileri bilim felsefesi alanının kapsamına girmektedir?

Soru 5:

Analitik felsefe anlayışı ile ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 6:

19. yüzyılın sonlarından itibaren bilim ve teknolojinin kültürel ve yaşam üzerindeki etkilerini araştıran felsefe alanı hangisidir?

Soru 7:

Mantıkçı pozitivist bilim anlayışındaki doğrulanabilirlik ilkesine göre aşağıdakilerden hangileri doğrudur?I. Bir tümcenin anlamını kavramak için o tümcenin hangi koşullarda doğru, hangi koşullarda yanlış olduğunun kavranması gereklidir.II. Tümce ya da önermelerin doğruluğu ya da yanlışlığına gözlem yoluyla karar verilebilir.III. Metafizik hiçbir şekilde doğrulanamayan ve anlamdan yoksun önermelerden meydana gelmektedir.IV. Sentetik önermeler, karşıtlarını olumlamanın bir çelişkiyle sonuçlandığı önermeler olarak zorunlu önermelerdir.

Soru 8:

“Elektrik düğmesi kapının sağındadır” önermesini, önermenin ışığın yakılması ve odanın aydınlanması sonucunu doğurmasına göre doğrulayan doğruluk anlayışı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Bilim felsefesine dair aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır ?

Soru 10:

"İnsan zihni ancak kendi zihin içeriklerini bilebilir ve dolayısıyla zihninin dışına çıkamayıp onunla sınırlı kalır." Bu düşünce aşağıdaki anlayışlardan hangisiyle karşılık bulmaktadır?

Soru 11:

Modern bilimin materyalizme götürmesinden endişe duyan, ateizm ve nihilizmin Avrupa Uygarlığı için bir felaket olacağını ileri süren ve 'var olmak algılanmış olmaktır' diyerek maddenin var oluşunu zihnin var oluşuna indirgeyen düşünür kimdir?

Soru 12:

Aristoteles'in mütekabiliyetçi doğruluk anlayışına göre "Kar beyazdır" önermesinin doğru olmasının nedeni nedir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi felsefenin toplumsal düzeydeki katkılarından biri olarak gösterilebilir?

Soru 14:

Platon, şeylerin oldukları gibi olmayabileceklerinden hiç şüphe etmeyen ve hemen hemen her zaman alışkanlıklarına dayanarak yaşayan insanları dolaylı olarak aşağıdakilerden hangisiyle ifade ederek eleştirir?

Soru 15:

Varolmak algılanmış olmaktır diyen varoluşcu idealist filozof kimdir?

Soru 16:

Varlığı varlık olmak bakımından araştırıp, neyin gerçekten var olduğunu belirlemeye çalışan töz metafiziğin kullandığı ayrım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdaki düşünürlerden hangisi bilimin tümevarıma dayandığı düşüncesini reddeder?

Soru 18:

Hangisi mantıkçı pozitivistlerin geliştirmiş olduğu doğrulanabilirlik ilkesinin öngördüğü anlamlı  disiplinler listesinde bulunur?

Soru 19:

Şıklardaki ifadelerden hangisi felsefenin bir dalı olan metafiziği işaret etmektedir?

Soru 20:

I. Astronomi II. Marksist tarih teorisi III. Freudçu psikanaliz IV. Psikoloji Üsttekilerden hangileri Popper'a göre sözde-bilimdir.