logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Etik

Soru 1:

Hiçbir genel-geçer ilkenin olmadığını, her şeyin ve her ilkenin bir diğeriyle aynı değerde veya geçerlilikte olduğunu dile getiren “ne olsa gider” (“anything goes”) ifadesi hangi düşünceyi tanımlamaktadır?

Soru 2:

Değerler etiği görüşü ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 3:

Kant'ın "Her defasında insanlığa, kendi kişinde olduğu kadar başka herkesin kişisinde de, sırf araç olarak değil aynı zamanda amaç olarak davranacak biçimde eylemde bulun" şeklindeki buyruk tanımı aşağıdaki hangi kavram için doğrudur?

Soru 4:

I. Erdem, eğitimle öğrenilecek bir kavram değildir.II. Hoş olan, yaşamı acısız kılan işler güzel ve aynı zamanda iyi ve yararlıdır.III. Erdemi bildiğini sanma durumu bir bilgisizlik durumudur.IV. İnsanlar yaygınlaşmış ve kolayca benimsenen kabullerledoğru eylemde bulunurlar.V. Her insan bilgiye ve erdeme ulaşabilir.Yukarıdaki kavramlara göre aşağıdakilerden hangisi Sokrates'in görüşlerini yansıtır?

Soru 5:

Epikouros'un okulunda felsefenin üç alanından önem bakımından hangisi ilk sırada yer almaktadır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi ayrımcılıkla ilgili olarak söylenemez?

Soru 7:

I. Sempati duygusu insanların birlikte duymalarını, birbirlerinin acı ve mutluluklarını paylaşmalarını sağlayarak toplumu bir arada tutarII. Ahlak yargıları akıl yargıları değildirIII. İnsanda dış algı ve iç algının yanında üçüncü bir algı vardırIV. İnsanı bencillik başarıya götürürV. Haz ve acı insanı eyleme geçiren başlıca duygulardırYukarıdaki ifadelere göre aşağıdakilerden hangisi David Hume’un etik duyarlılığın kaynağına ilişkin görüşleri için doğrudur?

Soru 8:

Tıp etiğinin ortaya çıkmasındaki en önemli etken aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Bugün meslek sayısı kadar çok sayıda olan meslek etiklerinin her birinin bir “etik” olduğu, felsefesinin en eski disiplinlerinden biri olan etiğin de, yeni adıyla “felsefi etiğin” de, bu etiklerden birisi olduğu düşünülmektedir. Acaba her birisi birer “etik” görülen meslek etiklerinde ortak bir yan, öz, temel yok mudur? Yukarıdaki ifade dikkate alındığında aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi David Hume’un yapmış olduğu değerler ayrımında yer almaz?

Soru 11:

18. yüzyılda “sempati” kavramından bahseden filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Ahlâk Yasasının üçüncü dile getirilişi olan Pratik Buyruk'ta ifade edilen Kant'ın iyi insana ilişkin görüşüdür?

Soru 13:

I. Değerlerin ontolojik özelliği üzerinde duran görüşler.II. Etik terimlerin ne anlama geldiğini ortaya koyan görüşler.III. Değerlerin bilgisi üzerinde duran görüşler.IV. Değerlerin kendi başına var olduğunu, bilgilerine ulaşmanın da olanaklı olduğunu söyleyen görüşlerV. Etikte nesnelciliği savunan görüşler.Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri değerler etiği kapsamına girmektedir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Kant'a göre saf aklın düşündüğü bir düşünce (ide) değildir?