logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sosyal Politika

Soru 1:

I. İlk Türk Medeni Kanunu olarak görülür. II. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Medeni Kanunu’nun kabulüne kadar yürürlükte kalmıştır. III. İş ilişkilerini dönemin anlayışına uygun olarak “insan kirası” şeklinde ele almıştır. IV. İşçi işveren ilişkilerine milliyetçi görüşle yaklaşır. V. Ücretlerin ayni ödenmesini yasaklar ve günlük çalışma sürelerini düzenler. 1877 yılında Sultan Abdülhamit tarafından uygulanmaya başlayan Mecelle hakkında yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 2:

Sosyal güvenlik kavramı terim olarak ilk defa hangi yılda ve ülkede kullanılmıştır?

Soru 3:

Seçeneklerden hangisi çalışma yaşamında karşılaşılan ayrımcılıklar arasında yer almaz?

Soru 4:

I. Küreselleş­me II. Neo-liberal politikalar III. Gelişmiş ül­kelerde ailelerin gelir seviyesinin yükselmesi Hangisi ya da hangileri çocuk işçiliğinin artmasına neden olan etkenlerdendir?

Soru 5:

Çalışma hakkı çerçevesinde düzenlenen sosyal politika tedbirleri arasında aşğıdakilerden hangisi sayılamaz?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal sigortaların  ve özel sigortaların özellikleri arasında yer almaz?

Soru 7:

I. Göç II. Eğitim III. İstihdam "Geniş anlamda sosyal güvenlik; sebebi ne olursa olsun muhtaçlık ve yoksulluk yaratan her türlü duruma karşı korunma garantisi sağlanması anlamına gelmektedir.". Bu tanıma göre yukarıdakilerden hangisi sosyal güvenlik kapsamına alınmaktadır?

Soru 8:

İş hukuku alanında dünyada atılan ilk adım, dokuma sanayinde çalışan çocuk işçilerin günlük iş sürelerini 12 saat ile sınırlandıran kanun kaç yılında kabul edilmiştir?

Soru 9:

İktisadi, sosyal ve siyasi hayatın bütün aktörlerinin 1980’ler sonrası dönemde yaşadıkları sorunların gerekçelendirilmesinden, gelecek dönem projeksiyonlarının yapılmasına kadar kendilerini ilgilendiren bütün alanlarda sebep, sonuç veya belirleyici faktör olarak dikkate aldıkları bir referans olan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal güvenlik ihtiyacı doğuran zararları bakımından sınıflandırılan tehlikeler arasında yer almaz?

Soru 11:

Özel olarak korunmas› gereken gruplar içinde en büyük grup aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi William Beveridge’in önerdiği sosyal güvenlik politikalarının bir özelliği değildir ?

Soru 13:

Seçeneklerden hangisi küreselleşmenin yol açtığı sosyal politika sorunlarından birisi olarak değerlendirilemez?

Soru 14:

İnsanların istek ve iradeleri dışında meydana gelen ve geldiği zamanda onlara zarar vererek muhtaç durumda bırakan ve korunma ihtiyacı doğuran olaylara ne ad verilir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi işsizlik ödeneğine ait doğru bilgi değildir ?

Soru 16:

"Bireyin toplumla bütünleflmesini sağlayan medeni, siyasi, ekonomik ve sosyal haklara bazı kişi ve grupların ulaşamamaları sürecidir" tanımı aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 17:

Kadınların hangi alandaki işlerde çalıştırılmaları, fizyolojik farklılıkları nedeniyle kanunlarca yasaklanmıştır?

Soru 18:

Birden fazla özrü olan engelliler için uygulanabilir. Devlet tarafından teknik ve mali yönden desteklenir. Engelliye göre özel olarak dizayn edilmiştir. Mesleki rehabilitasyon olanağı sağlar. Yukarıdakilerden hangisi korumalı işyerinin özelliklerindendir?

Soru 19:

I. Sağlık sistemi bireysel sağlık sigortaları ile finanse edilmektedir. II. Bütün sosyal güvenlik hizmetleri ülke çapında tek bir kurumla yürütülmektedir. III. Sistem, vergilerle finanse edilmektedir. IV. Bireylere yatırımları karşılığında maksimum garanti sunmayı hedeflemektedir. Yukarıda verilenlerden hangileri İngiliz sosyal güvenlik sistemi olarak da bilinen Beveridge Modelinin özellikleri arasında yer almaktadır?

Soru 20:

Düzensiz çalışmayı, gelir güvencesizliğini, kısmi süreli istihdamı içerisinde barındıran istihdam şeklini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?