logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türk Dili 1

Soru 1:

Radyo Televizyon Üst Kurulu yasasında değişiklik öngören 3984 sayılı Kanun’un değiştirilmiş 4. Maddesinin h) fıkrası; “Türkçenin; özellikleri ve kuralları bozulmadan konuşma dili olarak kullanılması; millî birlik ve bütünlüğün temel unsurlarından biri olarak çağdaş kültür, eğitim, ve bilim dili hâlinde gelişmesinin sağlanması” Resmi Gazete'de hangi tarihte yayımlanarak yürürlüğe girmiştir?

Soru 2:

"Dün eve genç bir kız geldi" tümcesindeki bağımsız biçim birimler nelerdir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi bir dilin kollarından birinin yani bir lehçesinin bir ülke ya da bölge içerisinde küçük ses farklılıklarıyla birbirinden ayrılan kollarına verilen isimdir?

Soru 4:

Türk yazı dilleri içerisinde en fazla konuşura sahip türkçe aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdaki ilişki sözlerinden hangisi, olumsuz davranışları bulunanları örnek verirken kullanılmaktadır?

Soru 6:

Türkçe ses bilgisinin temel ilkelerinden hareketle bazı ölçütler ve özellikler çerçevesinde herhangi bir metinde yer alan sözcüklerin büyük bir bölümünün köken açısından Türkçe olup olmadığını kestirmek mümkündür. Aşağıdakilerden hangisi Türkçe olup olmaması bakımından diğerlerinden farklıdır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Türkçede eylem bildiren sözcüklerde kullanılan tarz çekiminden biri değildir?

Soru 8:

"Ne kardeşi ne annesi beni tanıdı." cümlesi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 9:

Başlangıçta kişi adı, marka adı vb. özel ad olan sözcükler genelleşerek belirli bir türün genel adı haline gelebilir. Aşağıdaki kelimelerden hangisi buna bir örnektir?

Soru 10:

I- 'Lezzetli yemek' yerine 'güzel yemek' II-'Alıyor' yerine 'alıyo' kullanılması III-'Show' yerine 'gösteri' IV- 'Arabaylan' yerine 'arabaylan' yukarıdaki yanlış Türkçe kullanımlarından hangi ikisi aynı hatadan kaynaklıdır?

Soru 11:

Hangi yıldan itibaren sunucuların ve yapımcıların seçiminde Türkçeyi doğru ve güzel konuşma, yazma niteliği göz ardı edilmeye başlanmıştır?

Soru 12:

Bilim dili ne demektir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi belirtili ad tamlamasının tamlanan ögesindeki iyelik ekinin düşmesiyle oluşan kısaltma ögesine örnektir?

Soru 14:

I. İngilizce II. Rusça III. Sırpça IV. Bulgarca V. Fransızca Yukarıdaki dillerden hangilerinin Türkçe'den etkilendiği ifade edilmektedir?

Soru 15:

Anlatıma mecaz kazandıran ve renk katan söz varlığı ögeleridir. Her dilin söz varlığında deyimler vardır. Kimi deyimler belirli dillere özgü olsa da bunların benzerleri başka dillerde de görülebilir. Yukarıdakilerden hangisi deyimler için doğrudur?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi cümlenin temel ögelerinden biridir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi sözcük öbekleriyle ilgili doğru bir ifadedir?

Soru 18:

Bir dilin zenginliği aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?

Soru 19:

Sözcük öbekleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 20:

Hangisi Türk Dili için Atatürk'ün çalışmalarından biri değildir?