logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Yaşlı ve Hasta Bakım Hizmetleri

Soru 1:

Robot yardımlı yürüme eğitimi aşağıdaki hangi hastalığa bağlı yürüme bozukluklarında kullanılmaktadır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi ilk yardımın amaçları ve öncelikleri arasında yer almaz?

Soru 3:

Dakikada iki milyon sinir hücresi kaybedilmekte olduğu için acil hareket edilmesi gereken, baş ağrısı, bulantı, kusma, konuşma bozukluğu, baş dönmesi, görme bozuklukları gibi semptomları olan ve yaşlılarda kalp hastalıkları ve kanserden sonraki en sık ölüm sebebi olan hastalık nedir?

Soru 4:

Görme, işitme, koku, tat alma, iştah ve dokunma duyularındaki değişiklerin yaşam kalitesi üzerindeki etki hangi fonksiyona girmektedir?

Soru 5:

Günlük alınması gereken enerjinin yaklaşık % kaçı karbonhidratlardan sağlanmalıdır.

Soru 6:

"Hastanın bilinci açık ise, oturur yada ayakta pozisyonda hastanın arkasından gövdesi sarılarak yapılır. Bir elin baş parmağı midenin üst kısmına, göğüs kemiği altına gelecek şekilde yumruk yaparak konur, diğer el ile yumruk yapılan el kavranır, kuvvetle arkaya ve yukarı doğru bastırılır. Bu hareket yabancı cisim çıkıncaya kadar tekrarlanır."Yukarıda tasvir edilen hayat kurtarma yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Kaza sonuçlarının ağırlaşmasını önlemek için olay yerinin değerlendirilmesini kapsayan ilkyardım temel uygulaması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Hangisi yağda eriyen vitaminlerden değildir ?

Soru 9:

“Hareket kabiliyeti zayıf olan hastalarda görülür. Hastalar idrar yapma ihtiyaçlarını fark edememekte veya ettikleri halde tuvalete yetişememektedirler”. Aşağıdakilerden hangisi yukarıda tanımı verilen yaşlılarda idrar kaçırma tipidir?

Soru 10:

Toplumun yaşlanması ve bunun devletlere yansıması ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 11:

"Yanığın şiddetini değerlendirirken derinliğinin yanı sıra kapladığı alanın saptanması da çok önemlidir. Bunun için dokuzlar kuralı geliştirilmiştir. Dokuzlar kuralı, yanığın vücut yüzeyinde kapladığı alanın genişliğini saptamak için kullanılır. Baş % 9, kollardan her biri % 9, bacaklardan her biri % 18, gövdenin ön tarafı % 18, gövdenin arka tarafı % 18, üreme organları % 1 olacak şekilde toplam yanık alan hesaplanır. Oran % 20’nin üzerinde ise hayati tehlike vardır. "Yukarıda verilen bilgiler göz önüne alındığında, hangi organları yanan bir hastanın hayati tehlikesi vardır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Dünya Sağlık Örgütü’nün tütün kullanımının kontrolü konusunda yaptığı uygulamalardan değildir?

Soru 13:

WHOQOL-OLD (Yaşlılar için Dünya Sağlık O¨rgütü yaşam kalitesi modülü), 24 sorudan oluşan altı ölçek içermektedir. Aşağıdakilerden hanisi bu ölçeklerden biri değildir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi yaşam süresini uzatan etmenlerden biri değildir?

Soru 15:

Aşağıda belirtilen alanlardan hangisi yaşam kalitesi kavramının içeriğinde bulunmaz?

Soru 16:

Yaşlılık döneminde günlük enerjinin yüzde kaçının karbonhidratlardan sağlanması önerilir?

Soru 17:

Yaşlı bireyler günde kaç bardak su tüketmelidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi beyincik ve omuriliğin hastalıkları sonucu ortaya çıkan fonksiyonel yitime neden olan hastalıktır?

Soru 19:

Kemik sağlığı açısından sorun yaşayan bireyde hangi besin grubunun tüketiminde aksaklık yaşandığı söylenebilir?

Soru 20:

I. Ekonomik II. Sosyal III. Psikolojik Yaşlılıkta hangileriyle ilgili değişimler gerçekleşir?