logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Temel Sağlık Hizmetleri

Soru 1:

Geçirdiği bir trafik kazası sonucu sakatlanan bir bireyin günlük yaşamda başkalarına olan bağımlılığını azaltmak ve yaşama daha aktif katılmasını sağlamak amacıyla düzenlenen sağlık hizmetleri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Kas-iskelet, sinir ve damar sistemini ilgilendiren durumlarda, aktivitelerin (kavrama, el ve kolu çeşitli görevlerde kullanma, yürüme, çömelme, eğilme, merdiven inip çıkma, solunum, konuşma gibi) fiziksel fonksiyon kaybı nedeniyle kısıtlanması aşağıdakilerden hangi tür özürdür?

Soru 3:

224 sayılı Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi Hakkında Kanun hangi tarihte kabul edilmiştir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi “Temel Sağlık Hizmetleri” kavramı içerisinde yer almaz?

Soru 5:

I. Sağlık taraması, hastalık taraması, toplum taraması gibi farklı kavramlarla ifade edilen taramalar bir erken tanı yöntemidir. II. Tarama, büyük toplulukları araştırıldığında ve merkezi olarak yapıldığında kitle taraması olarak adlandırılır. III. Kitle taramaları bir tek hastalığa yönelmiş olabileceği gibi birden fazla hastalığın aranması amacıyla da (çoklu tarama) yapılabilir. IV. Taramalar insan gücü, zaman ve parasal kaynaklar bakımından önemli harcama gerektiren çalışmalardır. Yukarıdakilerden hangisinde taramalar ile ilgili verilen bilgiler doğrudur?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi bağışıklamanın özelliklerinden sayılabilir?

Soru 7:

“Sağlık çalışanlarının ev ya da kişilerin bulundukları yerleri dolaşarak soruşturma ve diğer yöntemlerle hasta aramasıdır. Belirlenen bir hedef gruba ya da kitleye gidilerek, seçilen konuda tarama testleri uygulanmasıdır.” Yukarıdaki tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 8:

I. Kalbin yükünde artma II. Trombüs oluşumu III. Solunum yollarında sekresyon birikimi IV. Böbrek taşı oluşumu Yukarıdaki bilgilerin hangisinde, Yatak istirahatinde ortaya çıkan istenmeyen durumlar doğru olarak verilmiştir?

Soru 9:

Yeterli ve dengeli beslenmek için günde en az üç öğün besin tüketilmelidir. Öğünler arasında geçmemesi önerilen saat aralığı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 10:

I. Bebeklik, çocukluk, adölesan ve genç yetişkinlik dönemlerinde diş çürümeleri testleri II. Genç yetişkinlerde kan grubu uyuşmazlığı testi III. Gebe kadınlarda diyabet, hipertansiyon, anemi, tüberküloz, kalp hastalığı testleri IV. Yetişkinlerde glokom testi V. Yaşlılarda beslenme bozukluklarını değerlendirmek için yapılan testler Yukarıda verilen özel gruplar ve bu gruplara uygulanması önerilen testler eşlemelerinden hangileri doğrudur?

Soru 11:

Seçeneklerden hangisi lokal uygulama yollarından biridir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi akılcı olmayan ilaç kullanımının önlenmesi için yapılabilecekler arasında değildir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi banyo yapan bir kişide görülen değişimler arasında yer almaz?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi ağrı eşiğini artıran nedenlerden değildir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlıda beslenme yetersizliğine neden olabilen sosyoekonomik ve çevresel risk faktörlerindendir?

Soru 16:

I. Hormonlar II. Oksijen III. Karbondioksit IV. Sindirim sisteminde emilen maddeler Dolaşım sisteminin görevlerinden biri olan Taşıma fonksiyonu Yukarıdaki bilgilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 17:

Nabız ölçümü sırasında el bileği, dirsek içi, kasık, şakak, ayak bileği gibi vücut bölgelerinin kullanılmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdaki tanımlardan hangisi doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza nedeniyle vücut yapısı (anatomik, fizyolojik ve psikolojik) ve fonksiyonlarında (işlevlerinde) anlamlı sapma ya da kayıp olarak tanımlanmaktadır ve organ seviyesinde bozuklukları ifade etmektedir?

Soru 19:

İlaçların doğrudan cilt üzerine sürülerek ciltten emiliminin sağlanmasına ne denir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi ilacın sistemik uygulama yolları arasındadır?