logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Temel Sağlık Hizmetleri

Soru 1:

I. Tıbbi endikasyon olmadan, düzenli bir şekilde bazen de dozlarının artırılarak kullanılması II. Bazı ilaçlar başlangıçta terapötik etkileri nedeniyle kullanılmaya başlandığı halde, keyif verici etkileri nedeniyle daha sonra endikasyon ortadan kalktığı halde hastalar tarafından kullanılmaya devam edilmesi III. Hekim tavsiyesi dışında yanlış endikasyonda kullanılması IV. Yanlış süre ve aralarla kullanılması Yukarıdaki bilgilerin hangisinde, İlacın kötüye kullanılması halleri doğru olarak verilmiştir?

Soru 2:

Temel Sağlık Hizmeti kavramı ilk kez hangi ülke tarafından hazırlanan bildirgede tanımlanmıştır?

Soru 3:

I. Mutlaka hekim reçetesi ile yazılmış ilaçların kullanılması gerekir II. Satın alınan ilaçların son kullanım tarihlerinin kontrol edilmesi gerekir III. Doktor reçetesinde tavsiye edilen dozların kesinlikle aşılmaması gerekir IV. Beklenmeyen etkiler görüldüğünde ilaç kullanımının kesilerek doğrudan ilgili doktora ulaşılması gerekir Yukarıdaki bilgilerin hangisinde bilinçli bir şekilde ilaç kullanımı için yapılması gerekenler doğru olarak verilmiştir?

Soru 4:

1347-1351 yılları arasında Avrupa kıtasında büyük yıkıma yol açan veba salgınını tanımlayan terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

I. İyileştikten sonra hasta ilacı bırakabilir.II. Hasta ilaca başladıktan sonra dozu kendisine göre ayarlayabilir.III. Gereksiz yere ilaç tüketiminden kaçınılmalıdır.IV. Hasta herhangi bir ilaç veya besine alerjik reaksiyonu olup olmadığı konusunda hekime bilgi vermelidir.Doğru ilaç kullanımı konusunda yukarıdaki yargılardan hangileri doğrudur?

Soru 6:

Aşılama/bağışıklama hizmetlerinden yararlanamayan bebeklerin yaklaşık %70’i Afrika ve Güney Asya’da bulunan 10 ülkede yaşamaktadırlar. Aşağıdakilerden hangisi bu ülkelerden biri değildir ?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi çevreye yönelik koruyucu sağlık hizmetidir?

Soru 8:

I. Kas zayıflığı II. Depresyon III. Motivasyon ve beceri yetersizliği IV. İmmün yetersizlik Yukarıdakilerden hangisinde yaşlıda aşırı kilo kaybı ile ilgili doğru bilgi verilmiştir?

Soru 9:

I. Erken tanı - hastalığın belirtilerinin ortaya çıkmadığı dönemde tanısının yapılması II. Presemptomatik dönem - hastalık belirtilerinin belirgin olduğu dönem III. Periyodik sağlık muayenesi- sağlıklı kişilerde yapılan düzenli sağlık kontrolü Yukarıda verilen eşleşmelerinden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi kanunların zorunlu kıldığı muayenelerden değildir?

Soru 11:

İlaçların yan etkilerini saptamak, izlemek, değerlendirmek ve önlemek için kurulan merkez aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi yarı-katı farmasötik şekillerdendir?

Soru 13:

Zehirlenmeye yol açabilen bazı ilaç veya kimyasal maddelerin etkisini seçici olarak ortadan kaldırabilen maddelere ne denir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi fiziksel aktivitenin bedensel sağlık üzerine etkileri arasında yer almaz?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi ölçüm yapıldığı bölgeye göre değişik değerler alabilir?

Soru 16:

I. Uykusuzluk II. Çaresizlik III. Öfke IV. Dışa dönük kişilik Ağrı eşiğini azaltan nedenler Yukarıdaki bilgilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 17:

Kişiyi bir bütün olarak ele alır. Özürlü, ekibin tartışılmaz üyesidir. Ekip çalışmasını gerektirir. Önleme, tedavi ve uzun süreli bakım ve takibi kapsar. Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri rehabilitasyonun ilkeleri arasında yer almaktadır?

Soru 18:

Aşağıda Akut ve Kronik hastalıklar hakkında verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 19:

Bradikardi ne demektir?

Soru 20:

Kan dolaşımını canlandırır. Ruhen ve bedenen dinlendirir. Uykusuzluk probleminin giderilmesinde yardımcı olur. Sinir uçlarını uyarır ve sinir sistemini dinlendirir. Deri solunumunu ve boşaltımını kolaylaştırır. Derinin esnekliğini korur. İnsanın fiziki görünüşünü iyileştirir. Giyeceklerin daha az kirlenmesini sağlar. Yukarıda verilen bilgiler neyin faydalarıdır?