logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Temel Sağlık Hizmetleri

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisinin aşılama hizmetlerine toplum katılımının sağlanmasında etkisi en azdır?

Soru 2:

Belli hastalıklar için diğer kişileri korumak amaçlı ilaç verilmesi, dolayısıyla da tehlike altındaki bireylerin ilaçla korunmuş olması anlamına gelen kemoproflaksi, kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinden hangisi bağlamında ele alınmaktadır?

Soru 3:

I. Kan tükürme (hemoptizi), II. Solunum sıkıntısı, III. Gece terlemesi, IV. Boğaz ağrısı, V. Hapşırma, Yukarıdakilerden hangisi alt solunum sistemi hastalıklarının genel belirtilerindendir?

Soru 4:

Protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum, B6, B12, B1 ve A vitamini ve posa açısından zengin olan grup aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi aşı ile korunulan hastalıklardan değildir?

Soru 6:

Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümüne ne denir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi canlı aşılar arasında değerlendirilmez?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi 224 Sayılı Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi hakkındaki Kanun ve Alma-Ata bildirgesi’nin temel ilkelerinden biridir?

Soru 9:

“Günlük işleri yorgunluk duymaksızın, canlı ve uyanık bir şekilde yapabilmek, boş zamanları neşeli uğraşlarla geçirebilmek için gerekli enerjiye sahip olmak ve beklenmeyen durumları karşılayabilecek yeterliliğe sahip olmak” neyin tanımıdır?

Soru 10:

I. Yutak, II. Gırtlak III. Akciğerler, IV. Böbrekler Yukarıdakilerden hangileri solunum organıdır?

Soru 11:

"Bir bireyde bağışıklık; bir hastalığı geçirerek, aşı uygulaması yolu ile, bağışıklık geliştirmiş bir canlıdan alınmış plazma aracılığı ile meydana getirilebilir. Bu amaçla kişiye gücü zayıflatılmış hastalık mikrobu ya da hazır antikor verilebilir ve bu şekilde bulaşıcı hastalıklara karşı koruma geliştirilerek toplumda salgınlar oluşması önlenmiş olur." Yukarıdaki paragrafta aşağıdaki terimlerden hangisinin tanımı yapılmamıştır?

Soru 12:

I. Aile planlaması hizmetleri II. Temiz suya ulaşabilme III. Bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklama IV. Yeterli ve dengeli beslenme V. İkinci basamak sağlık hizmetleri Yukarıdakilerden hangileri temel sağlık hizmetleri kapsamındadır?

Soru 13:

Bir toplumda ya da bölgede bir hastalığın sürekli olarak görülmesine ne ad verilir?

Soru 14:

Boy uzunluğu ve vücut ağırlığına dayalı olan “Beden Kitle İndeksi” (BKİ) pratik bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Ağırlık (kg) / Boy (m)2 formülü ile hesaplanır. Aşağıdakilerden hangisi yetişkinlerde BKİ’ye göre vücut ağırlığı normal kabul edilen değer aralığı içerisindedir?

Soru 15:

Diş fırçalama en az ne kadar sürmelidir?

Soru 16:

I. Ateş, II. Hâlsizlik, iştahsızlık, III. Kasılma, IV. Baş dönmesi, V. Terleme Yukarıdakilerden hangisi enfeksiyon hastalıklarının en sık görülen genel belirtilerindendir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi solunum sistemi hastalıklarından biridir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi kişiye yönelik koruyucu sistemlerden biridir?

Soru 19:

Genellikle gece ortaya çıkan solunum sıkıntısı (dispne), ancak otururken uyuyabilme (ortopne), öksürük, balgam, çarpıntı, bacak ödemi, gece idrara sık çıkma, yorgunluk, yüzde renk değişikliği, baş ağrısı, iştahsızlık, uykusuzluk, nabız düzensizliği, bulantı, kusma semptomlarına sahip hasta polikliniğe başvurmuştur. Sayılan belirtilerden özellikle hangisinin varlığı, hastada kalp-damar hastalığının yanında enfeksiyon da bulunduğuna dair ipucu vermektedir?

Soru 20:

Hipertermi aşağıda sıralanan hangi hastalıkların başlıca ve en sık görülen belirtisidir?