İş ahlakına yönelik profesyonel meslek sayısının artmasıyla birlikte iş ahlakı derslerinin ders programlarında daha fazla yer almaya başladığı ve iş dünyasında bu hususlara yönelik hem önlem alıcı hem de öğretici çabalara ağırlık verilen dönem aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: B) İş dünyasında profesyonellik ve iş ahlakı dönemi
Aşağıdakilerden hangisi aşağıdaki felsefeyi benimsemiştir? "Nesnelerin görünüşü, insanın psikolojik durumuna göre değişir."
Doğru Cevap: C) Görecilik
I. Yoksulluk ve fakirliğin yaygınlaşması II. Haksız kazançların küreselleşmesi III. Güçlülerin zayıflara tahakkümünün yaygınlaşması Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri küreselleşmenin insanlık ve dünya açıcından olumsuz yönde eleştirilen boyutlarındandır?
Doğru Cevap: E) I, II ve III
Aşağıdakilerden hangisi Kant’ın etik teorisine yöneltilmiş eleştirilerden biri değildir?
Doğru Cevap: C) Kant’ın etik teorisinde davranışlar sonuca göre belirlenir
Aşağıdaki seçeneklerden hangisinin deontolojistlerin bir eylemin iyi ya da kötü olarak nitelendirilmesi bakımından sonuççulara göre farklarından en önemlisi olduğu söylenebilir?
Doğru Cevap: C) Sonuççulara göre bir eylemin sonucunun nasıl olduğu belirleyici ve süreç önemsizken deontolojistlere göre yapılan eylemin ödevden dolayı yapılmamış fakat ödeve uygun bir eylem dahi olsa ahlaksal bakımdan değersiz olması
Ahlaksal egoizmle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Doğru Cevap: E) Etik egoiste göre mevcut kendi çıkarlarımıza en çok hizmet eden eylem ahlaksal bakımdan yanlış bir eylemdir der
Carroll’un kurumsal sosyal sorumluluk piramidinde aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
Doğru Cevap: C) Kültürel sorumluluklar
1. Ürün güvenliği 2. Uygun olmayan ürün ambalajları 3. Yetersiz garanti ve servis hizmetleri 4.Hızlı ürün eskitme Yukarıdaki başlıklar iş ahlakı ile ilgili konular kapsamında aşağıdaki hangi başlığın alanına girer?
Doğru Cevap: C) Pazarlama Fonksiyonları ile İlgili İş Ahlakı Konuları
Aşağıdakilerden hangisi çevre ile ilgili iş ahlakı konularındandır?
Doğru Cevap: D) Doğal kaynakların bilinçsiz kullanımı
Küreselleşme ile ekonomik faaliyetler bölgesel ya da ülkesel sınırlardan bağımsız hale gelmiştir. Aşağıdakilerden hangisi küreselleşme ile ortaya çıkan ekonomik gelişmelerden biri olabilir?
Doğru Cevap: C) Deniz aşırı pazarların daha fazla ilgi görmesi
Küreselleşme ve iş etiği aşağıda verilen hangi üç alan bağlamında değerlendirilmektedir?
Doğru Cevap: C) Kültür, hukuk, hesap verilebilirlik
Aşağıdakilerden hangisi iş ahlakı anlayışının gerilemesine neden olan işletme içi faktörlerden biridir?
Doğru Cevap: C) İşletme sahipleri, ortakları ve yöneticilerinin kişisel ahlakî algılamaları, hırsları ve tutkuları
Aşağıdakilerden hangisi "Öznel Görecelik" için doğru değildir?
Doğru Cevap: E) İddialar herkes için genel geçerlilik gösterir.
Aşağıda verilenlerden hangisi işletmelerin birincil paydaşlarından biridir?
Doğru Cevap: C) Çalışanlar ile ahlaki ilişkiler
“Bireyler için belirli bir toplum içinde davranış kuralları şeklinde anlaşılabileceği gibi, bu davranış kurallarıyla ilgilenen felsefenin bir dalı ve iyi ve güzel huylardır.” Yukarıda ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisini ifade etmektedir?
Doğru Cevap: D) Ahlak
I. Ürün güvenliğiII. Uygun olmayan ürün ambalajlarıIII. Yetersiz garanti ve servis hizmetleriIV. Hızlı ürün eskitmeV. Hammadde ve diğer malzemelerin insan ve çevre sağlığı açısından uygunluğuYukarıdakilerden hangisi/hangileri üretim fonksiyonlarıyla ilgili iş ahlakı konuları kapsamına girer?
Doğru Cevap: A) Yalnız V
Ahlaki ilkelerin tüm işletme yönetimi ve yöneticileri tarafından benimsenip çalışanlara karşı uygulanması sorumluluğu hangi paydaş grubuyla ilişkilidir?
Doğru Cevap: E) Çalışanlar ile ahlaki ilişkiler
Normatif değerleme ve normlara uygun davranma söz konusu olduğunda aşağıdakilerden hangisinden söz edilmektedir?
Doğru Cevap: A) Ahlaktan
Kurumsal vatandaşlık kavramındaki “vatandaşlık” tanımı göz önünde bulundurulduğunda aşağıda söylenenlerden hangisi diğerlerinden daha önemlidir?
Doğru Cevap: C) İşletmelerin ticari faaliyetlerini gerçekleştirirken tüm yasal, ahlaki ve sosyal kurallara uyması ve toplumla arasında oluşan sosyal sözleşmenin gereklerini yerine getirmesi