logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İş Etiği

Soru 1:

“…. kavramı, hem sürdürülebilir bir kalkınma hem de sürdürülebilir bir işletme için işletmenin vatandaş olarak sorumluluklarını tanımlamaktadır” ifadesi aşağıdaki kavramların hangisi ile tamamlanabilir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi insan kaynakları fonksiyonuyla ilgili iş ahlakı konularından biri değildir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi İlahi Buyruk Kuramına göre doğru eylemin tanımını verir?

Soru 4:

Hazları ve acıları ölçmek için bir “hedonistik kalkülüs” ya da “haz hesabı” olarak bilinen bir hesaplama yöntemi geliştiren kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Kant’ın etik teorisine göre bir eylemi iyi ya da kötü yapan şey nedir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Pazar koşullarının ve rekabetle ilgili eylemlerin oluşturabileceği iş ahlakını ilgilendiren konulardan biri değildir?

Soru 7:

I. Adalet mekanizmasının etkin olmayışı II. Kültürlerin hızlı değişimi III. Hayat tarzlarının değişimi IV. Çalışanların kişisel ahlaki değer yargıları Yukarıda verilen maddelerden hangileri iş ahlakı anlayışında işletme dışı faktörler arasında yer alır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi deontolojistlerin (sonuççu olmayan teorilerin) özelliklerinden değildir?

Soru 9:

İş ahlakı kavramı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 10:

I. Bir kişiye göre ailesine yalan söylemek doğru bir davranış değilse bunun nedeni ailesinin onu büyüten kişiler olması ve onlara her koşulda saygı duyarak doğruyu söylemesi gerektiğini düşünmesidir. II. Bir kişinin şakalarında karşısındakini zalimce yargılaması yanlıştır. III. Bir çocuğun arkadaşlarıyla yiyeceklerini paylaşması iyidir çünkü diğer arkadaşları onun yiyebildiği şeyleri yiyemiyor olabilir. Metaetik teorileri üç alanda değerlendirilmektedir. Bunlar; doğalcılık, görecilik ve duyguculuktur. Buna göre yukarıda verilen örneklerdeki değerlendirme alanları sırasıyla aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 11:

İş ahlakına yaklaşımların ve iş ahlakı literatüründeki gelişmeler düşünüldüğünde “1900-1920” yılları arası hangi dönem olarak adlandırılmaktadır?

Soru 12:

I- Normatif değerleme II- Normlara uygun davranma III- Norm oluşturma Yukarıdakilerin hangileri ahlaka ilişkin kavramlar arasındadır?

Soru 13:

Eylemin temelinde iyi niyet olmalı ve ahlak yasaları neyi gerektiriyorsa sonuçları ne olursa olsun o eylem yapılmalıdır" tezini savunan düşünür kimdir?

Soru 14:

Sonuççu teorilerde ahlaksal eylem, iyiyi gerçekleştirmeyi amaçlamalıdır. Fakat bir K kişisinin eylemi kim ya da kimler için iyiyi gerçekleştirmelidir ya da eylemin sonuçlarının değeri hesaplanırken kimleriniyiliği hesaba katılmalıdır. Hangi teoriye göre K, kendisi için iyi olanı gerçekleştirmeyi amaçlamalıdır?

Soru 15:

Küreselleşme ve iş etiği aşağıda verilen hangi üç alan bağlamında değerlendirilmektedir?

Soru 16:

" Kurumsal vatandaşlık " kavramı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi iş ahlakına yaklaşımların ya da iş ahlakı literatüründeki gelişmelerin dönemsel sınıflandırılmasına göre 1970-1990 önleyici ve düzenleyici iş ahlakı arayışı dönemindeki gelişmeler arasında yer almaz?

Soru 18:

Bir A kişisinin hastanede yatan bir aile üyesine sahip olduğunu düşünelim. Gelir durumu nedeniyle tedavi masraflarını karşılayamayacak durumda olsunlar. A kişisi, yolda zengin bir kişinin düşürdüğü yüklü miktarda bir para bulmuş olsun.Yukarıdaki örnekte kişinin parayı tedavi masrafları için kullanması ya da sahibine ulaştırması davranışları hangi iki kuram arasındaki tartışmaya işaret etmektedir?

Soru 19:

Ücret ve çalışma haklarının gözetilmesi, yeni işe alımlarda ayrımcılık ve istihdamda eşitlik, eğitim ve yetiştirme hakları hangi tip iş ahlakı konularına girmektedir?