logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İş Etiği

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi negatif faydacılığın ortaya koyduğu düşüncelerden biridir?

Soru 2:

İktisat ahlakını; "gündelik tavır ve davranışlarımız üzerine -doğrudur veya eğridir yollu- yargılayıcı değer hükümlerinin söz ve deyim halinde ifadelendirilmiş bütünüdür" şeklinde tanımlayan iktisatçı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Betimleyici paydaş teorisi için aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?

Soru 4:

Aşağıda verilenlerden hangisi Kantçı Etiğe yönelik eleştirilerden biri değildir?

Soru 5:

I. İşletmelerin ticari faaliyetlerini yürütürken hukuka, ahlak standartlarına, insan haklarına tam anlamıyla uyumlu davranmaları ve faaliyetlerinin çevreye verebileceği zararı en aza indirmek durumunda olduklarını kabul etmeleri ve buna uygun davranmaları, II. İşletme faaliyetlerinin sadece işletme içinde değil, aynı zamanda piyasayı, tedarik piyasalarını, içinde bulunulan yöreyi, sivil toplum örgütlerini ve kamu sektörünü de etkilediğinin ve tüm sosyal paydaşlar ile işbirliği içinde çalışması gerektiğinin bilincinde olmaları, III. Sorumluluğun en başta işletme yönetim kurulları, yönetim kurulu başkanları ve genel müdürlerde olduğunun kabul edilmesi Kuramsal vatandaşlık yukarıda verilen bakış açılarının hangisi ya da hangileri çerçevesinde şekillenmiştir?

Soru 6:

İşletmelerde, iş ahlakı ile ilgili konular "işletme içi faktörlerle igili konular" şeklinde sınıflandırıldığında, "ürün güvenliği, ürün taklitleri, farklı ve psikolojik fiyatlandırma, fiyat anlaşmaları" gibi konuların tümü, hangi başlık altında incelenir?

Soru 7:

I. Ahlaki sorumluluklar II. Ekonomik sorumluluklar III. Yasal sorumluluklar IV. Gönüllü sorumluluklar Carroll’un Sosyal Sorumluluk Piramidi’ne göre en alt basamaktan başlayarak en üst basamağa kadar aşamaların doğru sıralaması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Yükselmek amacıyla rüşvet verilen bir örgütün hangi fonksiyonuyla ilgili iş ahlakı problemleri yaşanmaktadır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi işletmecilik literatürünün Amerika merkezli oluşmaya başlamasıyla birlikte konuşulan konulardan değildir?

Soru 10:

I. İşletme sahipleri, ortakları ve yöneticilerinin kişisel ahlaki algılamaları II. Kar maksimizasyonu amacının diğer sosyal sorumluluk amaçlarının önüne geçmesi III. Hayat tarzlarının değişimi ve buna bağlı olarak tüketimdeki aşırı artış IV. Çalışanların kişisel ahlaki değer yargıları Yukarıda verilen maddelerden hangileri iş ahlakı anlayışında işletme içi faktörler arasında yer alır?

Soru 11:

Yöneticilerin uyması gereken ahlaki gereklere odaklanan paydaş teorisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Her iki terim de ilk bakışta aynı anlamlara (töre, gelenek, alışkanlık) geliyor gözükmektedir. Ancak hemen ifade edelim ki, moral’in işaret ettiği manada, “bir bireyin, bir halkın, bir toplumsal sınıfın, bir çağın bilinçli yaşamına hakim olan inanç ve tasarımlar topluluğuna ahlak, bunların toplumsal olgu olarak yaşanmasına ahlaklılık, bu inanç ve tasarımlara göre yönlenen insani tutumlara ve bu tutumlara göre yönlendirilen eylemler hakkında verilen (doğru veya yanlış) yargılara ahlaki denilmektedir.Bu tanım doğrultusunda aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 13:

‘………..’ e/a göre ahlak belirli karakter özelliklerine sahip bir insan olma meselesidir.’ Cümlesindeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 14:

Eylemin doğruluğunun veya yanlışlığının bireye göre ya da bireye bağlı olduğunu ileri süren teori hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi sonuççu teorileri açıklar?

Soru 16:

Eylemin doğruluğunun veya yanlışlığının bireye göre ya da bireye bağlı olduğunu ileri süren etik teorisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi iş ahlakı anlayışına duyulan ihtiyacın artmasındaki işletme içi faktörlerden değildir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi iş ahlakı anlayışına duyulan ihtiyacın artmasındaki işletme dışı faktörlerden biri değildir?

Soru 19:

I. İşletmelerin ticari faaliyetlerini yürütürken hukuka, ahlak standartlarına, insan haklarına tam anlamıyla uyumlu davranmaları II. Tüm sosyal paydaşlar ile işbirliği içinde çalışması gerektiğinin bilincinde olmaları III. Sorumluluğun en başta işletme yönetim kurulları, yönetim kurulu başkanları ve genel müdürlerde olduğunun kabul edilmesi Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri kurumsal vatandaşlığın temel görüşünü içerir?