logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İş Etiği

Soru 1:

Pazar koşullarının ve rekabetle ilgili eylemlerin oluşturabileceği iş ahlakını ilgilendiren konular ele alındığında aşağıdakilerden hangisi iş ahlakı açısından doğru niteliktedir?

Soru 2:

İlahi buyruk teorisine göre aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi kurumsal vatandaşlık ile ilgili değildir?

Soru 4:

Küreselleşme ve iş etiğine ilişkin olarak “Irksal ya da cinsiyetle ilgili ülkeler arasındaki tutumların farklılık göstermesi, ya da bir ülkede ekonomik gerileme ile işe son vermenin diğer ülkede etik olmaması”  durumu aşağıda verilen hangi alan bağlamında değerlendirilebilir?

Soru 5:

Deontolojik etiğin felsefe tarihinde en bilinen teorisi hangisidir?

Soru 6:

Tek tek eylemlerin değil, belirli bir durumda herkesin bir kurala uyması halinde ortaya çıkacak mutluluk veya acıyı hesaplamak gerektiğini ve alternatifler içinde en çok mutluluğa yol açacak kural hangisi ise o kurala göre davranılması gerektiğini savunan teori aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdaki önermelerden hangisi analitik bir önermedir?

Soru 8:

Kural faydacılığı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 9:

Sonuççu teoriler, bir eylemi, o eylemin sonuçlarının değerine göre değerlendirir. Bu tanımdan yola çıkarak aşağıdakilerden hangisi sonuççuların ahlak anlayışı içerisinde yer almaz?

Soru 10:

İş ahlakı, evrensel, toplumsal ve kültürel değerler bağlamında iş dünyasındaki hangi düzeydeki ilişkileri değerlemede normlar ve ilkeler ile bunlar kapsamındadeğerlendirme yapmayı içermez?

Soru 11:

Deontolojik teorilere ilişkin aşağıda verilen yargılardan hangisi yanlıştır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi kültürel göreciliğe yöneltilen eleştirilerden birisi değildir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi işletme dışı faktörlerle ilgili iş ahlakı konularından değildir?

Soru 14:

Küreselleşme ile ekonomik faaliyetler bölgesel ya da ülkesel sınırlardan bağımsız hale gelmiştir. Bu bağlamda aşağıdakilerden hangisi bu durumun sonuçları arasında yer almaz ?

Soru 15:

Hava kirliliği, su kirliliği, zararlı atıklar, toprak kaymaları gibi konularda işletmelerin göz önünde bulundurması gereken ahlaki sorumluluklarının ilgili olduğu alan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Kant’ın ahlaklılıkta savunduğu en temel fikir şu şekilde ifade edilmektedir: Bir eylemi iyi ya da kötü yapan şey, sonuçları değildir, temelindeki niyettir.Yukarıda bahsedilen Kantçı etik teorisinin tanımındaki “niyetin” yerini hangisi alırsa tanım öznel göreceliğe dönüşür?

Soru 17:

Kant’ın ahlaklılıkta savunduğu en temel fikir, deontolojinin de temel fikridir: Bir eylemi iyi ya da kötü yapan şey, sonuçları değildir, eylemin temelindeki niyettir. Bu bilgiden yola çıkarak aşağıdakilerden hangisi Kant’çı etiğin eleştirildiği yönlerden biri değildir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangi dönem, meslek etik kodları geliştirme ve iş dünyasında meslek/iş ahlakı konularında hizmet içi eğitimlerle duyarlılığın artırılması çabalarının ortaya çıktığı dönemdir?

Soru 19:

Betimleyici paydaş teorisi için aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi “İşletmelerin Sosyal Sorumluluk Piramidi” yaklaşımını ortaya koymuştur?