İnsanların davranışların ya da olayların nedenleri hakkında çıkarsamalar yapma sürecine ne denir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: D) Yükleme
Belirli sosyal durumlarla ilişkili olaylara ve eylemlere ait şemalara ne denir?
Doğru Cevap: C) Senaryo
Sosyal dünya hakkındaki bilgiyi yorumlama, analiz etme, hatırlama ve kullanma biçimine ne ad verilir?
Doğru Cevap: A) Sosyal biliş
Genellikle farkında olmadığımız davranışın en büyük belirleyeni olarak ifade edilen unsur aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Ortamın talep ettiği özellikler
.............. tutumlar algıyı, düşünmeyi, diğer tutumları ve davranışı etkiler. Bu nedenle tutumlar kişinin psikolojik varoluşuna ciddi bir katkı yapar. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
Doğru Cevap: B) Bireysel düzeyde
Azınlık etkisinin mümkün olduğunu görgül deneylerle gösteren kişi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Moscovici
Nesne ve olay kategorileri hakkındaki genel bilgiyi temsil eden kurallar ya da özellikler setine ne denir?
Doğru Cevap: C) Şema
Kültürel davranışın tarihsel ve karşılaştırmalı olarak çalışılması temelli sosyal psikolojik yaklaşım hangisidir?
Doğru Cevap: B) Völkerpsikoloji.
Aşağıdakilerden hangisi bazı kişi, nesne ya da konularda genel ve görece kalıcı olumlu ya da olumsuz hisleri ifade eder?
Doğru Cevap: B) Tutum
Bir tutum nesnesi hakkında bilişsel, duygusal ve davranışsal bilgiye dayalı olarak yapılan genel değerlendirmeye ne ad verilir?
Doğru Cevap: E) Tutum
- Cansız materyaller kullanılır. - Halk hikayeleri, gazeteler, romanlar, anılar ve tv programlarından faydalanılabilir. - Geçmişteki bir olguyu araştırmak için tek yoldur. - Bu yöntemle, bir olgunun zaman içindeki değişimi ve gelişimi izlenebilir. Özellikleri verilen araştırma yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Arşiv Araştırması
Aşağıdakilerden hangisi konformiteyi etkileyen unsurlardan biridir?
Doğru Cevap: A) Grubun büyüklüğü
Şema kavramı görgül olarak dört içerik alanına uygulanmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?
Doğru Cevap: D) Bellek şemaları
I. Tek boyutlu tutum, tutum nesnesinin tek bir boyut üzerinde olumlu veya olumsuz değerlendirilmesidir. II. İki boyutlu tutum, bir tutum nesnesinin iki ayrı boyut üzerinde olumlu veya olumsuz olarak değerlendirilmesidir III. Çelişkili Tutum, bir kişinin bir tutum nesnesini hem sevmesi hem de sevmemesidir. Yukarıda verilen ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: E) I, II ve III
I. Davranışa yönelik tutum II.Öznel normlar III. Algılanan davranışsal kontrol. Planlanmış davranış teorisinde, davranışa yönelik niyeti ortaya çıkaran bileşenlerle ilgili yukarıdaki bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?
I. Bilginin örgütlenmesine ve yaklaşma ve kaçınmaya rehberlik etmek II. Yüksek psikolojik ihtiyaçlara hizmet etmek III. Manevi değerleri korumaya hizmet etmek Yukarıdakilerden hangileri tutumun işlevlerindendir?
Doğru Cevap: A) I, II
1960’ların sonları ve 1970’lerin başından itibaren Avrupalı sosyal psikoloji denilebilecek geleneği oluşturan kuram ve araştırmalar ortaya çıkmıştır. Günümüzde dünyanın her yerinde sosyal psikoloji mevcut olsa da, büyük ölçüde hangi ülkelerde görülmektedir? Aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: E) ABD ve Avrupa Avustralya, Yeni Zelanda ve Kanada
Tutumların, belirli bir nesne ile ilişkilendirilen inanç ya da düşünceyi ifade eden bileşeni aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Bilişsel
Aşağıdakilerden hangisi laboratuvar deneylerinin güçlü yanlarından biridir?
Doğru Cevap: B) Alan deneyi de dahil olmak üzere diğer tüm araştırma yöntemleri içinde kontrolün enüst düzeyde olduğu yöntemdir.
Sosyal bilişe ilişkin metaforik modellerde insanların dünyayı nasıl algıladığı ve anlamlandırdığına ilişkin çeşitli metaforlar kullanılmış ve benimsenmiştir. Buna göre bilişsel kaynakları her zaman kesin olamayan ama etkili olan bilişsel kısa yollar kullanarak muhafaza eden kişiye ilişkin metafor aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Bilişsel Cimri