logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Görüşme Teknikleri

Soru 1:

Amaç odaklı, bireyin davranışlarını, algısını, tutumlarını etkileyen faktörleri anlamaya çalışan, ihtiyaçlarını, sorunlarını, imkânlarını, kaynaklarını “ne?, ne zaman?, nerede?, ne kadar?” tarzındaki sorularla belirlemeye çalışan görüşme türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

İnsan hakları evrensel bildirgesinin 1. ve 2. maddesi aşağıdaki yardım ilişkisi değerlerinden hangisine dayanak oluşturur?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmetlerde görüşmenin amaçlarından biri değildir?

Soru 4:

"Görüşmeci, görüşme yapılan kişinin cevaplarına bağlı olarak kendini sürekli yeniden yapılandırmak ve her verilen cevaba karşılık yeni soruları o an hazırlamak ve sormak durumundadır. Bu şekilde elde edilen bilgi en düşük güvenilirliğe ve geçerliliğe sahiptir" tanımlaması aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 5:

Sosyal hizmetlerdeki görüşme tekniğiyle ilgili hangi ifade doğrudur?

Soru 6:

Üçüncü kulakla dinleme olarak da bilinen görüşmede dinleme türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Çevredeki özelliklerin, niteliklerin, nesnelerin, yani değişkenlerin gözlenerek sembollerle, özellikle de sayı sembolleriyle ifade edilmesi aşağıdakilerden hangisiyle tanımlanır?

Soru 8:

Herhangi bir nedenle, paylaşılacak ortak bir konu için iletişimde bulunulması gereken, tanışıp, selamlaşılan kişilerle olan iletişimde korunan mesafe aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

"İnsanlar, onurlu ve değerli varlıklardır" ifadesini aşağıdaki yaklaşımlardan hangisi savunur?

Soru 10:

Görüşmeci, görüşme sırasında aklına gelen her türlü soruyu soruyor, gelen cevaplara göre yeni soruları şekillendiriyorsa; bu görüşmenin türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi iletişim sürecinde yer alan öğelerden biri değildir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi toplumun üyeleri tarafından ortak bir şekilde kullanılan anlam sistemidir?

Soru 13:

Başvuranın kişisel ya da sosyal sorunuyla ilgili olarak geçmiş yaşantısı hakkında bilgi toplandığı sosyal hizmet görüşmesi hangisidir?

Soru 14:

Öğretmenin öğrenci konuşurken başıyla onu onaylaması sözsüz iletişimde kullanılan araçlardan hangisini ifade eder?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi iletişimin tanımlarından biri değildir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi yardım ilişkisi değerlerinden biri değildir?

Soru 17:

Görüşme sürecinin ne olduğu, doğası, süresi, koşulları, sınırları, nerede ve kim tarafından gerçekleştirileceğinin belirlenmesi ve bunun başvurana aktarılması aşağıdaki görüşme becerilerinden hangisidir?

Soru 18:

Alıcının algıladığı ve yorumladığı iletilere, sözlü ve/veya sözsüz tepki verme süreci aşağıdaki iletişim öğelerinden hangisidir?

Soru 19:

Görüşme nedenlerinden biri olmayan hangisidir?

Soru 20:

I. Çözüm önerilerinin ayrıntılı biçimde değerlendirilmesi. II. Problemin olabildiğince açık bir biçimde tanınması ve tanımlanması. III. Alternatif çözüm önerilerinin geliştirilmesi. IV. Hedefe etkili bir biçimde ulaşabilmek için sistemin ve sürecin herhangi bir ögesinin atlanmaması gerektiğine ilişkin bir içgörü sağlaması. V. Girdi-süreç-çıktı ya da görüşmenin başlangıcı-seyri-sonlanışı arasındaki ilişkilerin bir denge içinde yürütülmesine ilişkin ipuçları vermesi. Yukarıdaki şeçeneklerden hangileri sistem yaklaşımının görüşmeciye ve görüşme sürecine katkılarındandır?