logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Görüşme Teknikleri

Soru 1:

“Filozof George Herbert Mead (1967), kişilerin kurdukları iletişimle var olduklarını söylemektedir. Bir çocuk, diğer insanların beklentileri doğrultusunda, sözlü ve sözsüz semboller aracılığıyla rollerini onaylamayı öğrenir. Kişi, kendi öz saygısını ve nasıl bir insan olduğuna ilişkin inancını tabii ki kendisi belirler, ancak bunun yanında diğer insanların sizi sınıflandırdığı da bir gerçektir. Diğer insanlardan aldığımız olumlu, olumsuz ya da tarafsız iletiler kim olduğunuzu belirlemede önemli bir rol oynarlar.” Yukarıda verilen açıklama iletişimin hangi ilkesi ile ilgilidir?

Soru 2:

Duygusal bir ilişki olmayan ancak yine de yakın bulunan arkadaşların, aile üyelerinin ve dostların girmesinden rahatsızlık duyulmayan mesafe kavramı nasıl tanımlanabilir?

Soru 3:

“Bireydeki sorunlar biyolojik, psikolojik ve toplumsal risk faktörlerinin birleşmesi ve etkileşmesi sonucunda oluşmaktadır. Bu faktörlerden herhangi birinin hesaba katılmaması, sorunu anlama çabasındaki bütünlüğü bozacaktır.” Bu yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi "görüşme" için geçerli değildir?

Soru 5:

Görüşmecinin farklı gruplarla, farklı sosyal hizmet yöntemleriyle görüşme yapmaya alışık olması, aşağıdaki görüşme becerilerinden hangisini ifade eder?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi belirtisel göstergelere örnek olabilir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi görüşme değil, sohbetin niteliklerinden biridir?

Soru 8:

Önceden belirlenmiş bir tartışma akışı çerçevesinde grubu yönlendirerek, belirlenen zaman dilimi içerisinde hedeflenen bilgileri derleyen kişiye verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi iletişim sürecinin öğelerinden olan gürültüye örnektir?

Soru 10:

I. Bu yaklaşım, bir yönüyle kimya biliminden etkilenmiştir. II. Sistem yaklaşımına göre, bireydeki sorunlar biyolojik, psikolojik ve toplumsal risk faktörlerinin birleşmesi ve etkileşmesi sonucunda oluşmaktadır. III. Yaklaşımın üç temel kavramı aynı zamanda yaklaşımın ilkeleri niteliğini taşımaktadır. IV. Sistem yaklaşımının üç temel unsuru, bütünlük, ilişki ve denge ilkesi olarak tanımlanır. Sistem yaklaşımına ilişkin yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi ikincil jest ve mimiklere örnektir?

Soru 12:

İlk defa karşılaşan iki kişinin mekan kullanımına en uygun mesafe aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi görüşmenin sonunda gerçekleştirilen değerlendirmenin yararlarından biri değildir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi iletişimde “kaynak” teriminin tanımıdır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmetlerdeki görüşmelerin amaçlarından biri değildir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi iyi bir görüşmecide olması gereken özelliklerden biri değildir?

Soru 17:

Aşağıda yardım ve destek kavramları ile ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi "yapılandırılmış görüşme tekniği" ile görüşme yapacak kişilere yol gösterecek önerilerden birisi değildir?

Soru 19:

İletişimde yanlızca kendilerini düşünürler ve diğerlerini gerçekte önemsemezler bu tanımdaki dinleyiciler hangi tür dinleyicilere girmektedir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet alanında görüşmeye neden olan ve sık rastlanan problemlerden biri değildir?