logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sosyal Güvenlik

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi,  BM’nin 1-25 Temmuz 1951 tarihleri arasında Cenevre’de düzenlemiş bulunduğu “Göçmenlerin ve Vatansızların Statüsüne Dair Konferans’ında kabul edilen belgelerden birisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi uluslararası anlaşmanın onaylanmasıyla birlikte o ülkenin sorumlu olduğu yükümlülüklerdendir?

Soru 3:

Mültecilerin Statüsüne Dair Sözleşme hangi yılda kabul edilmiştir?

Soru 4:

İnsan hakları konusundaki temel metinlerden birisi olan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi hangi yılda kabul edilmiştir?

Soru 5:

Sosyal sigortaların gelirleri nelerdir?

Soru 6:

Toplumda uyumlu olarak yaşama engelleri bulunan kimselere hayatını kolaylaştırmak, ihtiyaçlarını gidermek ve toplumda insana yaraşır bir biçimde yaşamasını temin etmek için sağlanmasını ifade eden bir kavram  aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Kamu sosyal güvenlik fonlarının büyüklüğü aşağıdakilerden hangisine bağlı olarak değişmez?

Soru 8:

İnsanın canlı yaratılmış olmasından kaynaklanan tehlikeler aşağıdaki hangi tehlike türüne girer?

Soru 9:

31 yaşında olan Ayşe sekiz senelik çalışma hayatının ardından evlenmiş ve iki sene sonra çocuk sahibi olmuştur. Bu nedenle Ayşe'nin 3 odalı bir eve çıkma ihtiyacı doğmuştur. Burada karşılaşılmış olan ihtiyaç hangi risk durumunu ifade etmektedir?

Soru 10:

İnsanlığın bulduğu ilk sosyal güvenlik tekniğidir hangisidir?

Soru 11:

Çocuk Hakları Sözleşmesi hangi yıl imzalanmıştır?

Soru 12:

I. Dünya nüfusunun yalnızca % 20’si uluslararası standartlara uygun yeterlilikte sosyal güvenlik garantisine sahiptir. II. Küreselleşmenin olumsuz sonuçlarının ortadan kalkması sosyal güvenlik sistemi ile ilişkilidir. III. Dünyadaki ülkelerdeki iktisadi büyümeyle birlikte yoksulluk azalmıştır. Sosyal güvenlik ile ilgili yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi " Ekonomik, sosyal, kültürel ve insancıl nitelikteki uluslararası sorunların çözümünde ve ırk, cinsiyet dil ve din ayrımı gözetmeksizin herkes için insan haklarına ve temel özgürlüklerine saygıyı geliştirip özendirmede uluslararası işbirliğini geliştirmek" amacını taşıyan ve bu amaca yönelik olarak çeşitli uluslararası metinlerin kabul edilmesini sağlayan anlaşmadır?

Soru 14:

Türkiye için değişik yöntemlerle yapılan hesaplamaların tamamında kayıtdışı sektör % ........'tan büyük çıkmıştır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Soru 15:

Devlet, sosyal sigortaların kapsama almadığı veya kapsam dışında bıraktığı kesimlere yönelik sosyal güvenlik harcamalarını nasıl finanse eder?

Soru 16:

Bazı ülkeler ikili sosyal güvenlik sözleşmesi yapamadığı ülkelerdeki vatandaşlarının sosyal güvenlik meselelerinin çözülmesi için hangi yola gitmiştir?

Soru 17:

I.  İktisadi gelişme seviyeleri arasındaki farklılıklar II. Sosyal güvenlik sistemlerinin kurumsal yapısı III. Sosyal güvenlik garantisi sağlanan sosyal risklerin sayısı Gelişmekte olan ülkelerde sosyal güvenlik harcamalarının seviyesi farklılık göstermektedir. Bu bağlamda hangisi bunun sebeplerindendir?

Soru 18:

1- Tehlikelerin hedefi insan olmalıdır. 2- Tehlikelerle karşılaşıldığında ekonomik bakımdan gelir azalması, gider artışı, gelir kesilmesi gibi anlamlı bir ya da birçok sonuç (zarar) ortaya çıkmalıdır. 3- Tehlikeler mutlak ve/veya muhtemel nitelikte olmalıdır. 4-  Tehlikenin ortaya çıkma zamanı belirsiz olmalıdır. 5- Her tehlike sosyal güvenlik açısından bir risk sayılır. Yukarıdakilerden hangisi / hangileri sosyal güvenliğin konusu olan tehlike kavramı ile ilgili doğru bir önermedir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal güvenliğin altın çağını sona erdirmiştir?

Soru 20:

Çağdaş sosyal güvenlik sistemi kaç teknik üzerinde gelişmiştir?