logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Temel Gerontoloji

Soru 1:

Demografik dönüşüm kuramına göre nüfus büyümesi açısından hangi iki evre birbirine benzer?

Soru 2:

Biyolojik ilişkiler sonucu insan türünün devamını sağlayan, toplumsallaşma sürecinin ilk ortaya çıktığı, karşılıklı ilişkilerin belirli kurallara bağlandığı, o güne dek toplumda oluşturulmuş zenginlikleri kuşaktan kuşağa aktaran, biyolojik, psikolojik, ekonomik, toplumsal, hukuksal vb. yönleri bulunan toplumsal bir birim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi andropoza bağlı oluşan problemlerden biri değildir ?

Soru 4:

"Birleşmiş Milletler’in hazırladığı sözlükte; “amacı insan nüfusunu incelemek olan ve bu nüfusun boyutlarını, yapısını ve çeşitli niteliklerini sayısal açıdan irdeleyen bir bilimdir” diye tanımlanmaktadır.” Yukarıda verilen tanım açıklaması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

I.Nüfus hızla artmaya başlar II.Ölüm hızı hızla düşer III.Beklenen yasam süresi az IV.Bebek ölüm hızı düşer Yukarıda verilenlerden hangileri Demografik Dönüşüm Kuramının 2. Evresi özelikleri içinde yer alır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlılığın modern dönem öncesi durumuyla ilgili yanlış bir bilgidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi nüfusun tek yaşa göre sıralandığında ortada kalan yaş olup, nüfusu iki eşit parçaya böler?

Soru 8:

Psikolojik yaşlanma; yaşa bağlı olarak bireyin davranışsal uyum yeteneklerinde ortaya çıkan değişimlerdir. Aşağıdakilerden hangisi yaşlanmayı etkileyen nedenlerden biri değildir?

Soru 9:

Biyogerontolojistler yaşlanmaya bağlı olarak giderek artan tamir yetersizliği sonucu yaş­lanmanın gerçekleştiğini neyin tamir yetersizliğine dayandırırlar?

Soru 10:

I. Azalan nüfus II. Bebek ölüm hızı çok düşük III. Yaşlanma kaynaklı ölüm hızında hafif artış IV. Yüksek bağımlılık oranı V. Düşük doğum ve ölüm hızı Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri demografik dönüşüm sürecinde nüfus piramidi örneklerinden evre 3'ün özellikleri arasındadır?

Soru 11:

Birey nerede bulunursa bulunsun ikamet adresinden nüfusa sayılmasına  ne ad verilmektedir?

Soru 12:

Aşağıda verilen yaşlanma ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 13:

I. Nüfusun kendini yenilemektedir. II. 0-14 yaş grubu çocuk oranı yüksektir III. Aktif yaş grubu ile 65 yaş üzeri yaşlı nüfus sayısı 0-14 yaşa göre daha düşüktür. IV. Ortanca yaşın düşmektedir. Türkiye’de yukarıdaki durumlar söz konusu olursa; ülkemizin toplam doğurganlık hızı ile ilgili söylenebilecek en doğru ifade hangi şıkta verilmiştir?

Soru 14:

II. Dünya savaşı sonrasında Amerika ve Avrupa'da doğurganlık hızının artışıyla, hangi yıllarda «bebek patlaması» (baby boom) yaşanmıştır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden teorilerden hangisi yaşlanmanın nedenini yaşla beraber bazı hormonların düzeyindeki azalma olarak görür?

Soru 16:

0-14 yaş grubu ile 65 yaş ve üzeri yaşlı nüfusun toplamının aktif yaştaki nüfusa oranlanan ağırlığına ne ad verilir ?

Soru 17:

Organizma tıpkı makinede olduğu gibi çalıştıkça eskimektedir. Bedende fizyolojik dengeyi sağlayan homeostatik mekanizmalar vardır. Homeostatik mekanizmada gençlerin dayanabildiği durumlar, yaşlıların yaşamını tehdit edebilmektedir teorisi, yaşlanmayla İlgili teorilerden hangisidir?

Soru 18:

Yaşlılık döneminde ya da çocukluktan başlayarak maddi nitelikli sıkıntıların doğurduğu beslenme ve sağlık sorunları gibi nedenlerle ortaya çıkan durum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından nüfus sayımı kaç yılda bir yapılır?

Soru 20:

Yaşlılık halinde ortaya çıkan hastalıklar ile ilgilenen, yaşlılıktan doğan hastalıkların koruyucu, tedavi edici, rehabilite edici ve sosyal yönleriyle ilgilenen tıp dalı aşağıdakilerden hangisidir?