logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Temel Gerontoloji

Soru 1:

Yaşlılığı olumsuz bir görüntü; yaşlı insanı da kavgacı, geçimsiz, huysuz kişiler olarak tarif eden filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

I. Koroner kalp hastalığı II. Diyabetes Mellitus III. Hipertansiyon IV. Obezite V. Kas-iskelet sistemi hastalıkları Yukarıdaki hastalıklardan hangileri erken tanı programına alınabilecek hastalıklardan olabilir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlılığı etkileyen antropolojik, sosyolojik ve kültürel faktörlerden yaş gruplarıyla ilgili doğru bir bilgidir?

Soru 4:

İnsanın kökenini, evrimini, biyolojik özelliklerini, toplumsal ve kültürel yönlerini inceleyen hangi bilim dalıdır?

Soru 5:

............... yaşlanma, nüfusun yaş yapısının değişerek, toplam nüfustaki çocukların ve gençlerin payı azalırken, 65 ve daha yukarı yaştaki nüfusun yüzdesinin toplam nüfus içinde artmasıdır.Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Soru 6:

Günümüzde AB, ABD, Japonya, İsrail gibi birçok gelişmiş ülkeler; demografik, ekonomik, toplumsal ve kültürel yapıda ortaya çıkan değişiklikler ve talepler karşısında sosyal politikalarını ağırlıklı olarak kurumsal bakım hizmetlerinden, topluma dayalı bakım hizmetleri yönünde değiştirmelerine neden olmuştur. Aşağıdakilerden hangisi bu tür bakım hizmetlerinin özelliklerinden değildir?

Soru 7:

Bir insanın beklentileri (ne istediği) ve elinde olanların (ne elde ettiği) karşılanması ile elde edilen durum ya da sonuca ne denir?

Soru 8:

Toplumla ilgili sayısal verileri istatistiki ve teknik yöntemlerle sunan analiz aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

I. Deri dokusu. II. Saç dokusu. III. Bağ dokusu. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri yaşlılığın en önemli belirtisinin görüldüğü doku ya da dokulardır?

Soru 10:

Kişinin aile, iş ve ekonomik yönden bulunduğu sosyal statü ve roller hangi yaş kategorisine girer?

Soru 11:

G elişmiş ülkelerde ailelerin geniş ai­leden çekirdek aileye dönüşmesi süreci aileler tarafından sağlanan, bakım hizmetlerinin özel sektör ve/veya kamu sektörü tarafından sağlanması gerekliliği ortaya çıkaran kuram hangisidir?

Soru 12:

I- Oksidatif stres II- Glikasyon ve glikoksidasyon III- Sarkopeniya IV-Somatik mutasyon V- Ateroskleroz Yukarıdakilerden hangileri hücresel ve moleküler yaşlanmadaki mekanizmalara girer?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi toplumların gelişmesiyle birlikte yaşlılığa yönelik oluşan algılardan biridir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi çok bilinen miyokinlerdendir?

Soru 15:

Aşağıdaki hastalıklardan hangisi tedavi edilmediğinde yaşlanmayı hızlandırır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlı kişiye bakım yapan kişinin bilerek veya bilmeyerek, yaşlının gereksinin duyduğu bakım işlerini ve hizmetlerini gerçekleştirmemesi durumunda ortaya çıkan istismar türüdür?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi erkekte meydana gelen cinsel fonksiyon değişikliklerinden biridir?

Soru 18:

I. Verimli bir işten yoksun kalmak, pasif kalmaya zorunlu olmak, II. Fiziksel gücün zayıflaması ve bedensel yakınmaların ortaya çıkması, III. Eğlenceden yoksunluk, yaşamın zevk veren deneyimlerinden ve sevinçlerinden vazgeçmek veya bunların dışında bırakılmak, IV. Ölüme yaklaşımın bilincinde olmak. Yukarıdaki maddelere bakıldığında aşağıdakilerden hangisi anlaşılmaktadır?

Soru 19:

I. Kelime olarak Yunanca’da demos “halk” ve graphein “yazmak” anlamına gelmektedir. Bu iki kelimenin birleşmesinden demografi kelimesi türetilmiştir. II. Graunt Avrupa’da nüfusbilimin kurucusu olarak tanınmıştır.III. “Demografi” terimi ilk kez, 1855 yılında Fransa’da, Achille Guillard’ın yayınladığı “Beşeri istatistiğin öğeleri veya karşılaştırmalı demografi” adlı eserde kullanılmıştır. Demografi ile ilgili olarak yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 20:

İnsan nüfusu ile ilgili gelişmeleri istatistik yardımı ile inceleyen bilim dalı hangisidir?