logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Temel Gerontoloji

Soru 1:

Türkiye’de ise yaşlılık konusunda kurulmuş ilk bilimsel dernek aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Beyne giden kan akımının azalmasına bağlı olarak bilincin ve postural tonusun geçici kaybına ne denir?

Soru 3:

Yağlılarda görülen dispne, çabuk yorulma, halsizlik, bacak ve bileklerde şişme, taşıkardi hangi akut sağlık sorununu işaret eder?

Soru 4:

Kadınların yüzde kaçı iskelet kasıdır?

Soru 5:

Ülkelerin kırsal alanlarında hangi nüfus kitlesi daha fazladır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi klasik modele (Donabedian modele) göre yaşlılar için sunulan hizmetlerin yapısal özelliklerinden biridir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi tıp etiğinin dayandığı ilkelerden biri değildir?

Soru 8:

İnsomnia hastaları aşağıdaki sorunlardan hangilerini yaşar? A. Uykuya dalmada güçlük çekme B. Sabah dinlenmemiş uyanma C. Uyku sırasında solunum durması D. Uykuyu sürdürmekte zorluk çekme E. Uyku esnasında oksijen yoğunluğunda azalma F. Sabahları çok erken uyanma

Soru 9:

Senil osteoporoz (yaşlılığa bağlı kemik erimesi), Paget hastalığı (Kemik yapım ve yıkım dengesinin bozulması) deformitelere ve hareketsizliğe neden olur. Bu hastalıklarla oluşan ağrı nedeni aşağıdaki gruplardan hangisidir?

Soru 10:

Kırsal alandaki yaşlıların sorunları ile ilgili aşağıdaki ifa-delerden hangisi doğru olanı işaretleyiniz?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Osteoporoza neden olan risk faktörlerinden biri değildir ?

Soru 12:

Yaşam kalitesinin toplum düzeyinde kullanımı, sadece hastalar üzerinde değil, toplumun bütünü (hasta olsun sağlıklı olsun) üzerinde uygulanan sağlık programlarının başarısını değerlendirmek amacıyla kullanımına ne denir?

Soru 13:

Kalp damar hastalıklarında sistolik kan basıncı Evre 1'de kaçtır?

Soru 14:

I. Toplumda yaşlanan nüfus gereksinimlerinin karşılanması ve verilecek hizmetlerin planlanması için Dünya Sağlık Örgütü Uzmanları tarafından hazırlanmıştır. II. Amacı, her yerde insanların güvenli ve saygın şekilde yaşlanmalarını ve toplumlarında bütün haklara sahip birer vatandaş olarak yaşamaya devam etmelerini garanti etmektir. III. Sağlıklı ve güçlü yaşlılık dönemi temellerinin yaşamın ilk yıllarında atıldığı kabul edilerek; bireysel ve toplumsal yaşlanma ile ilgili anahtar öncelikler üzerinde odaklanılması için politikacılara yol gösterecek pratik bir araç olması amaçlanmıştır. IV. Yaşlanma sürecindeki özellikler ve sorunlar göz önünde bulundurularak ülkelerdeki çok farklı durumlara uyarlanabilecek özel öneriler geliştirilmiştir. Yukarıda verilen bilgiler aşağıdakilerden hangisini açıklamaktadır?

Soru 15:

I-Yaşlılar ve kalkınma II- Yaşlılıkta sağlık ve iyi olma durumunun artırılması III- Yaşlılıkta ekonomi Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri 2002 Uluslararası Eylem Planın'da yer verilen öncelikli konular arasındadır?

Soru 16:

Yaşlılık haklarının uluslararası seviyede ele alınması kim tarafından hangi yılda yapılmıştır?

Soru 17:

Yaşlılara yönelik sosyal politikalar denilince, dünya ölçeğinde öncelikli olarak akla gelen nedir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi dünya üzerindeki ülkelerde yaşayan yaşlıların toplumsal düzeydeki yaşam koşullarını derecelendirmeyi amaçlayan “Küresel yaşlı gözlem indeksi"nin boyutları arasında yer almaz ?

Soru 19:

Yaşlıların ruh sağlığı korumak açısından yapılmamaktadır?

Soru 20:

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın kaçıncı maddesi yaşlılar da dahil olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin eşit haklara sahip olduğunu vurgular?