logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Temel Gerontoloji

Soru 1:

Hemen her organı olumsuz etkileyerek yaşam süresi ve yaşam kalitesini azaltır. Yaşlı kadınlarda görülme sıklığı % 13, yaşlı erkeklerde görülme sıklığı ise % 4'tür. Uyku sırasında solunumun durması, oksijen yoğunluğunda azalma ve gündüzleri artmış uyku hali ile kendini gösterir. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri yaşlılıkta meydana gelen OSAS (Obstructive sleep apnea syndrome) hastalığına aittir?

Soru 2:

Foucault’ya göre iş gücünü yitiren gruplar “kapatılma” yoluyla toplumdan uzaklaştırılır. Bu sistemin çift yönlü çalışarak hem “içeridekileri” hem de “dışarıdakileri” “hizaya getirdiği” söylenebilir. Modern dünya (hastalıklı, engelli, kusurlu, zafiyet içinde) bir yaşlı söylemi üreterek, bir yandan yaşlıyı dışa iter, bir yandan da yaşlıya olumlu özellikler atfederek pozitif ayrımcılık yoluyla yaşlı bireylerin de bu söylemi içselleştirmesini ve yeniden üretmesini sağlar. Yaşlının bizzat kendisinin yaşlılık söylemini ne oranda içselleştirdiği ve yaşam pratikleriyle ne oranda yeniden ürettiği önemli bir sorudur. Yukarıda bahsedilen yaşlanma kuramı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Yaşlılık döneminde ya da çocukluktan başlayarak maddi nitelikli sıkıntıların doğurduğu beslenme ve sağlık sorunları gibi nedenlerle ortaya çıkan bir durum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Sağlık teknikeri Hemşire Hekim Psikolog Şoför Hangisi/hangileri evde sağlık hizmeti sunan sağlık ekibi içerisinde yer alır?

Soru 5:

Kan kalsiyum düzenlenmesinde D vitamini ile birlikte temel hormon hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi kişi nerede bulunursa bulunsun ikamet adresinin nüfusuna sayılması demektir?

Soru 7:

I- Dernek ve vakıflara ait kuruluşlar II- KİT'lere ait kuruluşlar III- Gerçek kişilere ait (özel) kuruluşlar Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri Özel huzurevi hizmeti veren kuruluşlar arasındadır?

Soru 8:

“Sosyal devlet ilkesi sonucunda, yaşlıların bakım, gözetim ve korunma gibi ihtiyaçlarının yerine getirilmesi, yaşlılar için bir “hak”, vatandaşı oldukları devlet için de bir “görev” halini almıştır.” şeklinde ifade edilen koruma aşağıdakilerden hangisinde yer alır?

Soru 9:

I. Genel Amaçlı (Jenerik) Ölçekler II. Özel Amaçlı (Spesifik) Ölçekler III. Özel Semptom ve Klinik Durum Değerlendirme IV. Sosyal İşlevsellik Ölçekleri Yukarıdaki “Hasta Tarafından Bildirilen Sonuçlar (HBS)” ölçüm araçlarından hangileri yaşam kalitesi ilgi alanına doğrudan girer?

Soru 10:

Demans hastaları genel olarak erken, orta ve ileri olmak üzere üç evreye ayrılır. Aşağıdakilerden hangisi demansın ileri evre belirtilerindendir?

Soru 11:

Bir ülkenin kendini yenileyebilmesi için doğurganlık hızı kaç olmalıdır?

Soru 12:

Toplumların kalkınmasının anahtarı olarak, çocukluk çağından başlayarak dört ana alanın katkısıyla ekonomik büyüme sağlanacağı bilinir. Aşağıdakilerden hangisi bu alanlardan biri değildir ?

Soru 13:

İleri yaşlardaki bireylere yönelik ön yar­gıyı, tutum ve davranışlar aracılığıyla ifade eden terim hangisidir?

Soru 14:

Yaşlılarda uygun olmayan ilaç kullanımını araştırmayı amaçlayan kriterlere ne denir?

Soru 15:

Yaşlılara yönelik sosyal politikalara gereksinimin nedenlerinden hangisi diğerlerine göre farklı grupta yer almaktadır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlıların kullanımına uygun bir fiziksel çevrenin sonuçlarındandır?

Soru 17:

Ruh sağlığı yerinde olup, bulaşıcı hastalığı olmayan, yatağa bağımlı ya da fiziksel ve zihinsel gerilemeleri nedeniyle özel ilgi, destek ve koruma gerektiren yaşlılara verilen hizmet hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün görev ve yetkileri arasında yer almaz ?

Soru 19:

Dünya sağlık örgütünün ; “Bireyin içinde yaşadığı kültürel değerler sistemi ve kendi beklentileri açısından yaşamdaki durumu ile ilgili algısı” şeklinde yaptığı tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 20:

Bilgelik-yaşlılık ilişkisi açısından bakıldığında öncü olarak kabul edilen kişi aşağıdaki şıklardan hangisinde verilmiştir?