logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Temel Gerontoloji

Soru 1:

Türkiye Cumhuriyetinin ilk nüfus sayımı hangi tarihte yapılmıştır?

Soru 2:

Türkiye’de Prof. Dr. Velittin Kalınkara’nın girişimleriyle kurulan ve yaşlılık konusunda ilk bilimsel dernek olan “Yaşlı Sorunları Araştırma Derneği (YASAD)” kaç yılında kurulmuştur?

Soru 3:

Aşağıdaki kavramlardan hangisi bir hastalığı olmayan bireyin kendini tam iyilik içinde hisstemesi ve üretken olmasına verilen addır?

Soru 4:

Hasara uğramış DNA ve diğer moleküller nedeni ile ATP üretiminin azaldığını ve azalmış ATP üretiminin hücrede fonksiyon kaybına neden olarak yaşlanmaya yol açtığını savunan teori aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlılığı etkileyen ekonomik faktörlerden biridir?

Soru 6:

İnsanların doğum yılına göre olduğu yaş aşağdakilerden hangisidir?

Soru 7:

I. Antioksidanlar serbest radikallerle reaksiyona girerek (onlarla bağ kurarak) hücrelere zarar vermelerini önler. II. Bu özellikleriyle hücrelerin anormalleşme ve sonuç olarak tümör oluşturma risklerini azalttırlar. III. Hücre yıkımını da azalttıkları için, daha sağlıklı ve yaşlılık etkilerinin minimum olduğu bir hayat yaşama şansını yükseltir. Antioksidanlar ile ilgili yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 8:

Zeka, hafıza gibi alanlarda fonksiyon azalmasıyla birlikte davranış değişikliği şeklinde ortaya çıkan yaşlanma olarak sınıflandırılan yaşlanma çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Yaşlıya yönelik olumlu ya da olumsuz tavır, tutum ve önyargıları kapsayan, sosyal ve toplumsal bir sorun olarak değerlendirilen terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Zeka, hafıza gibi alanlarda fonksiyon azalmasıyla birlikte davranış değişikliği şeklinde ortaya çıkan yaşlanma, yaşlılık çeşitlerinden hangisidir?

Soru 11:

Amacı insan nüfusunu incelemek olan ve bu nüfusun boyutlarını, yapısını ve çeşitli niteliklerini sayısal açıdan irdeleyen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Gerontoloji biliminin ortak çalışmalar yaptığı diğer bilim dallarından biri değildir?

Soru 13:

Ekonomik, toplumsal, siyasal, kültürel anlamda etkin olarak yaşlanılan süreç aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

"Çalışma çağındaki her 100 kişiye düşen yaşlı sayısı" aşağıdaki  kavramlardan hangisinin açıklamasıdır?

Soru 15:

Belirli bir zaman diliminde doğmuş ve yaş grupları içinde birlikte ilerleyen yerleşik bir grup olarak tanımlanan terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

I. Oksidatif stres II. Glikasyon ve glikoksidasyon III. Sarkopeniya IV. Somatik mutasyon V. Ateroskleroz Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri hücresel ve moleküler yaşlanmadaki mekanizmalara girer?

Soru 17:

Bir toplumda bireylerin sayılarını ve bu sayıların zamanla de­ğişmelerini inceleyen bilim dalı nedir?

Soru 18:

Organogenezis, doku yenilenmesi ve orta derecede hasara uğramış hücrelerin yenilenmesi için kullanılan planlanmış hücre ölümüne ne ad verilmektedir?

Soru 19:

Hücresel ve moleküler yaşlanmada üç ana mekanizmanın olduğu bilinmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu mekanizmalardandır?

Soru 20:

(1) Oksidatif stres ve diğer faktörler ile oluşan hasar (2) Hasar tamirinde yetersizlik (3) Hücre sayısında düzensizlik. Yukarıda üç ana mekanizmasının verilmiş olduğu yaşlanmaya ne ad verilmektedir?