logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Temel Gerontoloji

Soru 1:

Kas-iskelet ve sinir konusunda çalışan rehabilitasyon ekibi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Türkiye'de yaşlı nüfusun çoğunu kimler oluşturmaktadır ?

Soru 3:

80 yaşında yetersiz aktivitesi olan ve düzenli olarak egzersiz yapmayan bir yaşlıda kas kütlesi yüzde kaça kadar düşebilir?

Soru 4:

“Demografi” terimi ilk kez kaç yılında bir eserde kullanılmıştır?

Soru 5:

I. Verimli bir işten yoksun kalmak II. Pasif kalmaya zorunlu olmak III. Fiziksel gücün zayıflaması ve bedensel yakınmaların ortaya çıkması IV. Eğlenceden yoksunluk V. Ölüme yaklaşımın bilincinde olmak Yukarıdaki maddelerden hangileri yaşlanmayı etkileyen faktörler arasındadır?

Soru 6:

Ali ve Ahmet'in yaşları altmış beştir. Ali köyde yalnız yaşamaktadır, Ahmet ise şehirde kızının yanındadır. Ali odun toplar, sobasını yakar, yemek pişirir ve evini temizler. Ahmet ise temel ihtiyaçlarının karşılanmasına kızının bakımına muhtaçtır. Buna göre Ali ve Ahmet'in hangi yaşları farklıdır?

Soru 7:

Bir hastalığı olmayan bireyin kendini tam iyilik içinde hisstemesi ve üretken olması ne anlama gelmektedir ?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi ortak çalışmalar yaptığı bilim dallarından birisi değildir ?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi oksidatif stresin yaşlanma üzerine etkilerinden değildir?

Soru 10:

Yetişkin bir erkekte vücut ağırlığının ne kadarı iskelet kasıdır?

Soru 11:

Aile, toplum, resmi kurumlar ve diğer kaynaklarla iletişim halinde olurlar. Yaşlı hastanın yeniden işlevsel bir birey olması için düzenlemeler yaparlar. Yaşlının toplum içerisindeki sosyal, fiziksel, ekonomik durumunun değerlendirilmesini yaparlar. Yukarıda verilen görevleri yerine getiren ve geriatrik rehabilitasyonda görev alan meslek grubu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Yaşlılarda her iki kulakta da görülen sensorinöral (sinirsel) tipte işitme kaybına verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

I. Kelime olarak Yunanca’da demos “halk” ve graphein “yazmak” anlamına gelmektedir. Bu iki kelimenin birleşmesinden demografi kelimesi türetilmiştir II. Graunt Avrupa’da nüfusbilimin kurucusu olarak tanınmıştır. III. “Demografi” terimi ilk kez, 1855 yılında Fransa’da, Achille Guillard’ın yayınladığı “Beşeri istatistiğin öğeleri veya karşılaştırmalı demografi” adlı eserde kullanılmıştır. Demografi ilk ilgili olarak yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 14:

..., geçmişte yüksek doğurganlık seviyesinin etkisi ile genç yaşlardaki nüfusun toplam nüfus içindeki payının artması ile ilgilidir. Artan genç nüfus doğurganlık çağına girdiğinde doğumlar ölümlerden sayıca fazla olmaya uzunca süre devam eder. Bu duruma … denir. Yukarıda verilen bilgi metnindeki “…” olarak belirtilen kısma aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 15:

"Bu anlayış sayesinde, uzun, sağlıklı ve kaliteli yaşam olanakları sağlama iddiasındaki pek çok ürün ve teknoloji ‘yaşlanma problemi’nin çözümü olarak sunulmaktadır. Bu sloganla yola çıkan üreticiler yaşlı nüfusu cesaretlendirip, kendi ürün pazarını hareketlendirmeyi hedeflemektedir." Metin ifade edilenler aşağıdaki ilişkilerden hangisini açıklamaktadır?

Soru 16:

Hastaların yaşadığı iletişim ve yutma problemleri ile ilgilenen geriatrik rehabilitasyon ekibinin üyesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Wiehe’nin 1998 yılında tiplendirmelerde  görülen farklılıklar dışında, yaşanan somut deneyimleri değerlendirdiği konulardan birisi değildir?

Soru 18:

Birleşmiş Milletler Dünya nüfus raporu verilerine göre, 2050 yılında dünya nüfusunun kaç milyar olacağı öngörülmektedir?

Soru 19:

Dünya ülkelerini ekonomik ve sosyal yönden “az gelişmiş, orta-altı, orta-üstü ve gelişmiş” şeklinde bir kategorik sınıflamaya tabi tuttuğumuzda aşağıdakilerden hangisi gelişmiş ülke özelliklerinden biri değildir ?

Soru 20:

Erkek üreme yeteneğinin yaşa bağlı olarak azalmasına ne denir?