logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türkiye´nin Toplumsal Yapısı

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 2:

Toplumsal yapı kavramı ilk kez kim tarafından kullanılmıştır?

Soru 3:

Kendi döngüsünü oluşturabilecek köy okulları yaratmak ve öğretmen yetiştirmek amacıyla kurulan Köy Enstitüleri hangi tarihte kurulmuştur?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi işlevselci yaklaşıma göre eğitim kurumunun işlevini açıklamaz?

Soru 5:

Türkiye‘nin eğitim sistemi, merkeziyetçi, bürokratik ve toplumun gereksinimlerini karşılamaktan uzaktadır. Bunun yanı sıra sistemin pek çok sorunu bulunmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu sorunlardan biri değildir?

Soru 6:

Bin nüfus başına düşen canlı doğum sayısını ifade etmektedir. Bir kadının doğurgan olduğu dönem (15-49 yaş grubu)boyunca doğurabileceği ortalama çocuk sayısını ifade etmektedir. Gebelik süresine bakılmaksızın, bebeğin doğduğu andan itibaren en az birkaç dakika yaşadığı, ağlama, nefes alma ve hareket etme gibi hayat belirtilerigösterdiği doğumdur. Doğurganlıkla ilgili yukarıda tanımları verilen kavramlar hangi seçenekte doğru olarak sıralanmıştır?

Soru 7:

Aralarında akrabalık bağı bulunsun ya da bulunmasın aynı konutta yaşayan, temel ihtiyaçlarını birlikte karşılayan, hane halkı hizmet ve yönetimine iştirak eden bir veya birden fazla kişiden oluşan topluluğa ne ad verilir?

Soru 8:

Türkiye Aile Yapısı Araştırması’na göre aşağıdakilerden hangisi “dağılmış” aile sınıflamasına ait değildir?

Soru 9:

Eğitim kurumunun işlevinin, toplumsal sürekliliğin sağlanması için gerekli norm ve değerlerin aktarılması olarak gören yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Kültürü “toplumdaki geçmiş davranışların biriktirilerek aktarılan sonuçları” olarak tanımlayan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Belli bir toplumun alt-kültürlerinden, ya da farklı toplumlardan kopup gelen birey ve grupların buluşması ve bir etkileşim süresi sonunda, asıl kültür ve alt-kültürlerde bulunmayan yepyeni bir bileşime varılması, ulaşılması tanımı aşağıdaki kültürel süreçlerden hangisine aittir?

Soru 12:

En az bir kez boşanmış bireylerin boşanma nedenleri incelendiğinde; Türkiye genelinde en fazla boşanma nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Marx, kapitalizmin gelişmesiyle birlikte top­lumda hangi  sınıfların  merkezî önem kazanacağını belirtmiştir?

Soru 14:

Çeşitli toplumların yapısını, toplumsal olayları, toplumsal gelişmeleri, toplumsal ilişkileri ortaya koymaya ve bu konularda yasalara ulaşmaya çalışan sosyolojinin en temel kavramlarından biri olan toplumsal yapı kavramı ilk kez hangi düşünür tarafından kullanılmıştır?

Soru 15:

Türkiye’de en fazla okunan sosyolog olma unvanını elinde bulunduran kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

2016 verilerine göre boşanmalar, evliliğin en çok hangi sürecinde gerçekleşmektedir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi toplumsal yapıyı kişiler arası tüm ilişkiler olarak gören araştırmacılardır?

Soru 18:

“Türkiye’nin Toplumsal Yapısı ve Toplumsal Kurumlar” isimli eserinde 90’lı yıllarda Türkiye’nin toplumsal yapısına ilişkin göstergeleri sayısal olarak belirlemiş ve toplumsal yapının temel özelliklerini incelemiş araştırmacı kimdir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi kadınsı (dişil) toplumlardaki temel değerlerden biridir?

Soru 20:

Değerlere yönelik rasyonel eylem nedir?