logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisi

Soru 1:

Kadınların toplumsal konumlarının toplumsal cinsiyeti merkeze alarak sorunsallaştırılmasına ne ad verilir?

Soru 2:

Kadınların ev dışı ücretli bir işte çalışsa bile ev işlerinden birinci derecede sorumlu olmaya devam ettiğini ve bu nedenle hem ev dışında hem de ev içinde çalışarak ‘çifte yük’ altına girdiklerini belirten feminist kimdir?

Soru 3:

Kadının ezilmişliğinin kaynağının kapitalist üretim tarzı olduğu görüşüne sahip olan feminist akım hangisidir?

Soru 4:

Hangi feminist kuram toplumsal cinsiyet, etnisite, sınıf gibi aidiyetlere cinselliği ekleyerek kimlik temelli analizin sınırlarını genişletme olanağı sunmuştur?

Soru 5:

Evlilik veya kan bağı ile bir araya gelen ve mahrem ilişkiler yürüten bireylerin kurduğu toplumsal ve ekonomik birliğe ne ad verilir?

Soru 6:

Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmalarında kabul ettiği ölçütlere göre aşağıdakilerden hangisi şiddet türlerinden sayılmamaktadır?

Soru 7:

I. Siyasal nedenler, II. Sosyo-ekonomik nedenler III. İdeolojik ve psikolojik dirençler Yukarıda verilenlerden hangisi / hangileri kadınların siyasete etkin katılımının önündeki engellerdendir?

Soru 8:

Aynı çatı altında yaşayan aile bireylerinden birinin, diğer aile bireyine karşı, tehdit, aşağılama, sözlü ya da fiziksel saldırı yoluyla aile bireyinin fiziksel, cinsel ve psikolojik bütünlüğüne zarar verebilecek her türlü davranışına ne ad verilir?

Soru 9:

Toplumsal ilişkilerin büyük anlatılar hâline getirilmesini reddeden ve genel anlatıların söylemsel inşalarının yapı-söküme uğratılmasını öngören düşünce biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Kızkardeşlik ve bilinç yükseltme hangi feminist kuramın uygulamalarıdır?

Soru 11:

Erkek egemen kurumların, kadınların doğurganlık gücü ile ilgili kurallar koymasına ne denir?

Soru 12:

"Kadın doğulmaz, kadın olunur” sözü hangi feminist kuramcıya aittir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi 'kadınların ve erkeklerin farklı işlerden sorumlu olmaları anlamına gelse de uygulamada yalnız farklı işler yapmayı değil eşitsizliği' de içerir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi aydınlanma düşüncesinin özelliklerinden biri değildir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi aileyi, cinsel ilişkinin toplumsal olarak onay gördüğü, yetişkin bir erkek ve bir kadından oluşan, bir veya daha fazla çocuğun bulunduğu bir birim olarak tanımlamaktadır?

Soru 16:

Dışavurumsal roller bakım ve duygusal destek vermekle ilişkilendirilirken araçsal roller maddi hedeflere ulaşmaya yöneliktir. İşlevselci bakış açısı dışavurumsal ve araçsal rolleri aşağıdakilerden hangileri ile özdeşleştirmiştir?

Soru 17:

I. Skolastik düşüncenin devamı olarak ortaya çıkar. II. 17. ve 18. yüzyıllarda kendini göstermiştir. III. Akıl ve bilimsel yaklaşımı temel alır. Verilen ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 18:

İktisadi, siyasi, dinî, toplumsal ve kültürel kurumların erkeklerin denetiminde olduğu aile sistemi hangisidir?

Soru 19:

I- Araştırmalar kapsamında, haklarında bilgi toplanan kişilerin erkek olmasının yanlılığı desteklemeyeceği görüşüne saygı duyulmuştur. II- Nesnellik konusunda bilime sonsuz bir güven söz konusudur. III- Tartışmaların başlangıcı, kadın konusunun ya hiç sorgulanmaması ya da başka kavramsal ilişkilere bağımlı olarak veya onlara indirgenerek incelenmesi olmuştur. IV- Feminist düşünce, kadınların toplumsal konumlarının incelenmesinde erkek temelli çözümlemeden ayrı ve farklı, onları merkeze alan bir yaklaşımın benimsenmesini öngörmüştür. V- Erkek bilim insanları konu kadınların toplumsallığı olduğunda, bilimsel konumlarını korumada gereken titizliği göstermemişlerdir. Feminist metodolojik ve epistemolojik tartışmalar göz önüne alındığında yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 20:

" Özel/kişisel olan politiktir " ifadesi ne anlama gelmektedir?