logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi kadınların geçmişini iyi tanımak, bu bilgileri bugünkü araştırmacılara derli toplu bir şekilde sunmak ve bugünün yazılı belgelerini gelecek nesiller için saklamak amacıyla kurulmuştur?

Soru 2:

I. Feminist tarih II. Toplumsal cinsiyet tarihi III. Kuir tarih IV. Genel tarih Yukarıdakilerden hangileri kadın tarihi çalışmalarından doğmuştur?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi soyut eşitlik ve adalet kavramına yaslanan insan hakları anlayışının bir ürünüdür?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi kadınların siyasal kararlara eşit katılımı önündeki engellerden biri değildir?

Soru 5:

“Milletleri biyolojik, kültürel ve sembolik olarak yeniden üreten sadece bürokrasi değil kadındır” saptamasını yapan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Toplumsal cinsiyet yanlılığı, yani kadınların toplumsal konumlarının toplumsal cinsiyeti merkeze alarak sorunsallaştırılması, feminist bilim tartışmalarında ciddi açılımlar sağlamış; bilim ve bilim insanı ilişkisinde, özellikle bilen, bilinen ve bilme biçiminin sorgulanmasına neden olmuştur. Bu çerçevede, kadınların toplumsal konumlarının ve yaşam deneyimi farklılıklarının aşağıdakilerden hangisine bağlı olduğu söylenemez?

Soru 7:

Hangisi Türkiye'de 1950-1980 dönemi kadın hareketiyle ilgili doğru bir ifade değildir ?

Soru 8:

Hangisi Türkiye'de 1990'lı yıllarda kadın hareketine yönelik olarak kurulan kurumlardan biri değildir ?

Soru 9:

Seçimlerde aday listelerinde bir erkek adaya karşılık bir kadın adaya yer verilen sisteme ne ad verilir?

Soru 10:

IV. Henry’den I. Charles’ın Ölümüne Kadar İngiltere Tarihi isimli kitabının alt başlığında; “İngiltere’nin taraflı, önyargılı ve cahil bir tarihçi tarafından yazılmış tarihi” ifadesini kullanan yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Ontoloji Metodoloji Historiyoloji Epistemoloji Yukarıdakilerden hangi ya da hangileri modernite kuramlarını oluşturan temel unsurlar arasında yer alır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Feminist kuramcıların “yeniden üretim” hakkındaki görüşlerinden biridir?

Soru 13:

Kadınların Siyasal Haklarına Dair Sözleşme hangi yıl hazırlanmıştır?

Soru 14:

"Cinsiyetin, yeniden üretimin, kimlik ve güç ilişkilerinin doğasının ne olduğuna odaklanırken kişilerin bedenlerini, ne yaptıklarını, hangi eşitsiz ilişkiler içerisine girdiklerini, bu ilişkilerin ne anlamlar sergilediğini, hangi sonuçlar doğurduğunu sorgulayan harekete .......... denir." Yukarıda boş bırakılan alana gelmesi gereken uygun kavram hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi 2000’li yıllarda kadın hareketinin kurumsal ve hukuksal düzeyde elde ettiği kazanımlar arasında yer almaktadır?

Soru 16:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi kadınların istihdam edildiği sektörler ile erkeklerin istihdam edildikleri sektörlerin/iş kollarının/ mesleklerin farklı olması anlamına gelmektedir?

Soru 17:

Türkiye’deki kadınlar yükseköğrenim hakkını hangi yılda elde etmişlerdir?

Soru 18:

Yayın kadrosunun tamamı kadınlardan oluşan ve 1886’da çıkarılan derginin adı nedir?

Soru 19:

Bir üretim tarzının ve o üretim tarzına özgü toplumsal ilişki biçimlerinin varlığını sürekli kılan mekanizmaların bütününü ifade eden yeniden üretim kuramı hangi görüş içerisinde yer alır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi kadınların işgücüne katılmasını engelleyen en önemli unsurlardan biri olan toplumsal cinsiyete dayalı işbölümüyle ilgilidir?