logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisi

Soru 1:

Kadınların aday listelerinde veya temsilci olarak parlamentoda, komitelerde ya da hükümette belirli oranlarda ya da belirli sayılarda temsil edilmesini sağlayan uygulama aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıda yer alan ücretli kadın emeğinin özelliklerinden hangisi bazı işlerin kadınlaşmasını ifade etmektedir?

Soru 3:

Kadınlar nerede 15. yüzyıldan itibaren sıkı korseler ve ağır elbiseler giymek zorunda kalmış ve bu korseler 18. yüzyılda son derece yaygınlaşmıştır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi kadın sağlığını etkileyen faktörler arasında yer almaz?

Soru 5:

Tecavüzü, bir grubun (erkekler) diğer bir gruba (kadınlar) politik gücünü zorla dayatma aracı olarak tanımlayan feminist kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

I. Tarihe kadınları yazmak II. Tarihi cinsiyetlendirmek III. Kadınların tarihini yazmak, oradan cinsiyetler tarihine gidebilmek IV. Telafi edici, kadınları tarihe yamalayan tarih yazımı yerine, tarihi topyekun dönüştürmek ve bütünlükselleştirmek Yukarıdakilerden hangisi kadın tarihinin amaçları arasında yer alır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi eviçi emeği tartışmalarında yeralan problemlerden biri değildir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi kapitalist üretim ilişkilerinin hâkim olduğu gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ücretli kadın emeğinin özellikleri arasında yer almaz?

Soru 9:

Hangi düşünür aile üzerine yapılmış ilk çalışmalardan kabul edilen 1884 yılında "Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni" adlı kitabı yazmıştır?

Soru 10:

Toplumsal cinsiyet eşitliğini ana akımlaştırma strateji Türkiye'de hangi yıllarda uygulanmıştır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Farklı cinsiyet kimliklerinden beklenen rol, davranış ve görünüş bütününü ifade eder?

Soru 12:

Toplumda kadının ezilmesi hangi sistemin bir ürünüdür?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi kadın tarihinin amaçlarından biri değildir?

Soru 14:

Türkiye’deki kadınlar yükseköğrenim hakkını ne zaman elde etmiştir?

Soru 15:

2012'de “İstanbul’un bir kent olarak kuruluşundan günümüze kadar kültür ve sanat yaşamında yol açan kadınların biyografilerine yer vermek” amacıyla açılan kurum hangisidir?

Soru 16:

Simone De Beauvoir'ın kadınlarla erkekler arasındaki biyolojik farkları reddetmeden kadınların rollerinin biyolojilerinden kaynaklanmadığını, toplumsal olarak inşa edildiğini savunduğu kitabı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Siyasal katılım kaç boyuttan oluşur?

Soru 18:

Teknolojik araçların, kadını kontrol altında tutmak ve toplum nezdinde aşağılamak, utandırmak gibi amaçlarla kullanılması şeklinde tanımlanabilecek şiddet türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

19. yüzyılın başında ücretlerin iyileştirilmesi için mücadele eden erkek sendikacıların, ücretlerinin eşe ve çocuklara bakmaya yetecek kadar olması gerektiğine dair koydukları hedef aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Türkiye’deki kadınlar yükseköğrenim hakkını kaç yılında elde ettiler?