logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sosyolojiye Giriş

Soru 1:

Maddi kültürde meydana gelen bir değişmenin manevi kültürde daha sonra meydana gelmesine, yani normlar, gelenekler, yasalar tarafından daha geç benimsenmesine ne ad verilir?

Soru 2:

Avustralya yerlileri üzerinde yaptığı çalışmalar sonucunda ailenin insan yavrusunun ilk yıllardaki beslenme ve bakım gereksinimini karşıladığı ve bu gereksinim de evrensel olduğu için ailenin evrensel bir toplumsal kurum olduğu sonucuna varan antropolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Hem asetisizmin hem de mistisizmin dünyadan el çekerek reddeden biçimleri olduğu gibi dünyayı reddetmeyen ve dünya-içi asetisizm ile dünya-içi mistisizm diye adlandırdığı biçimleri olduğunu belirten düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Dini üstyapıda gören “ideoloji olarak din” diye adlandırılan ve kendi başına bir perspektif olan yaklaşımlarını ortaya koyan düşünürler aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Ailenin (a) bütün toplumlarda var olduğunu, (b) temel ve evrensel biyolojik ihtiyaçların ifadesi olduğunu (c) bazı temel sosyal işlevlere sahip olduğunu ve (d) endüstrileşme ile birlikte geniş ailelerin çözülerek çekirdek aileye dönüştüğünü varsayan yaklaşım hangisidir?

Soru 6:

Din konusunu aile kurumunu temel alarak inceleyen kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi ailenin tüm sosyolojik yaklaşımlarda önemli olarak nitelendirilmesinin sebebidir?

Soru 8:

“İnsanın toplumsal yaşamının, insan grupları ile toplumlarının bilimsel incelemesi”, “modern toplumlarda insan gruplarının ve toplumsal yaşamın sistematik ve planlı olarak çalışılması” veya “insan toplumlarının ve toplumu oluşturan gruplardaki insan davranışının bilimsel olarak incelenmesi”dir. Toplumun üyeleri arasındaki düzenli, kalıcı ve kalıplaşmış ilişkilerdir. Belirli bir kültürü ve bir takım toplumsal kurumları paylaşan insanlar arasındaki ilişkilerden meydana gelir. Toplumsal normlar tarafından sürekli olarak tekrarlanan, onaylanan, sürdürülen, toplumun yerleşik görünümlerini yansıtan ve toplumsal olarak örgütlenmiş olan toplumsal davranış kalıplarıdır. Yukarıda verilen tanımların terimleri ile eşleştirilmesi hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

Soru 9:

Cep telefonunun yaygınlaşmasından çok sonra cep telefonu sahibi olan birinin toplum içinde telefonda diğer bireyleri rahatsız edecek şekilde konuşması hangi kavramın bir örneğidir?

Soru 10:

İnsan yaratıcılığının estetik mükemmellik ile özdeşleştiği kültür türü hangisidir?

Soru 11:

Toplumdaki tüm kurumları denetimi altına alarak kendini var eden devlet tipine ne ad verilmektedir?

Soru 12:

Ödül ve cezalarla güvence altına alınan, yaptırımı olan kurallar sistemine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Bir araştırmacının araştırma problemiyle ilgili olarak konunun kimleri temel alacağına karar vermesi ve uygun bir araştırma tekniği kullanması bilimsel araştırmanın hangi aşamasını oluşturmaktadır?

Soru 14:

Kültür teriminin  bir toplumun ya da medeniyetin en iyi, en güzel ya da muhteşem ürünlerine ilişkin isim olarak kullanıldığı estetik tanım aşağıdaki şıklardan hangisinin açıklamasıdır?

Soru 15:

Pozitivizmden farklı olarak sosyolojinin ve sosyolojik analizin merkezi­ne toplumsal eylemi ve etkileşimi koyan, sosyolojide çok defa “etkileşimcilik” olarak adlandırılan yaklaşımları bulunan kimdir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisinin tabaklaşması sadece dine dayalı toplumlar çok az olmakla birlikte din sosyolojisinin en temel verilerini de sağlamıştır?

Soru 17:

Bir toplumun ya da toplumsal grubun varlığını devam ettirebilmek için üyelerinin çoğunluğu tarafından doğru ve gerekli olduğu düşünülen düşünce ve ilkelere ne ad verilir?

Soru 18:

Dinlerin, bir “ideal toplum” imgesi önerdiklerini ve kolektif temsiller olarak işlev gösterdiklerini, böylelikle de sınıf çıkarları ortak olmasa da bir “ideal toplum” imgesi etrafında “kolektif temsiller” ile iletişim kuran farklı sosyal sınıflar arasında ittifaklar oluşturduğunu savunan kuramcı kimdir?

Soru 19:

"Bireylerin aile kimliğini kendi kişisel benlik gelişimlerini sınırlayacak şekilde ve derecede içselleştirmeleri sorunludur, aile değerleri bireyin kendi değerleri haline geldiğinde birey kişisel özgürlüğünü ve farkındalığını kaybeder." Aşağıdakilerden hangsi yukarıdaki görüşü öne süren yaklaşımdır?

Soru 20:

Var olan toplumsal, ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel ortamın korunmasını temel alan düşünce sistemi hangisidir?